Desert cozonacul bunicii

de camelia75 in Dulciuri, 2 Ian 2013 | 14385 vizualizari

 

Anul acesta am vrut sa fac reteta bunicii de cozonaci si vreau sa va spun ca nu regret! Au iesit aromati, pufosi si plini de nuca, cacao, rahat si stafide.

 

INGREDIENTE

  • 1500 gr faina
  • 6 oua
  • 2 pliculete de drojdie
  • 500 gr zahar
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • esente (rom, vanilie, lamaie)
  • rahat, nuca, stafide
  • 3 linguri de cacao
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonacul bunicii:

Umplutura: Va recomand sa folositi ceea ce preferati voi. Eu am pus rahat, stafide inmuiate in rom si o lingura de cacao pe care am amestecat-o intr-o parte de aluat.


Aluat: Dizolvati drojdia intr-o ceasca de apa calduta.


Bateti ouale si amestecati cu drojdia dizlovata, apoi adaugati zaharul, zaharul vanilat, esentele dupa gust si preferinte, laptele caldut si la final faina, putin cate putin si incepeti sa framantati. Cand aluatul devine elastic si nelipicios puneti-l pe masa unsa cu ulei si adaugati putin cate putin uleiul framantand cu putere, pana va fi absorbit complet. (eu l-am “trantit” energic pe masa, exact cum am vazut la mama si bunica mea).


Puneti aluatul inapoi in lighean, acoperiti-l foarte bine cu un prososp curat si lasati-l la crescut la loc cald ferit de curentii de aer.


Dupa ce aluatul si-a triplat volumul impartiti-l in parti egale.Eu am facut cozonacul impletit si am folosit doua parti de aluat simplu si doua cu cacao la un cozonac. Pentru aluatul de cacao am adaugat la fiecare parte cate o lingura de cacao si am framantat pana ce cacaua s-a incorporat bine.

Pe masa unsa cu ulei intindeti o parte de aluat simplu, apoi peste ea o parte de aluat cu cacao si puneti umplutura dupa preferinte pe toata suprafata. Rulati fiecare parte apoi impletiti-le intre ele (vezi foto mai jos).


Puneti aluatul in tavile tapetate cu ulei si faina sau cu hartie pentru copt si mai lasati la crescut, la loc cald, pana isi dubleaza volumul. Coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de ~50 minute si puneti deasupra hartie pentru copt pentru a evita sa se arda.


Dupa ce cozonacul este copt, lasati-l 5 minute, apoi ungeti-l cu albus de ou batut si presarati zahar deasupra.


Scoateti xozonacii din forme si lasati-i la racit. Daca vreti sa pastrati cozonacul mai multe zile proaspat si pufos va recomand sa-l inveliti bine in folie alimentara.


Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonacul bunicii" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Slow Cooker 3.5L White

- 15 %
299.99 lei
254.99 lei

Trimmer T830E

- 20 %
289.99 lei
231.99 lei

Multi Trimmer 8 in 1

- 20 %
189.99 lei
151.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (12)

MotanLaOale 1

02.01.2013, 12:29

Sim0na 1

02.01.2013, 13:52

Tare mult imi plac cozonacii cu umplutura multa!!

adry88 1

03.01.2013, 11:39

foarte bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

7070 puncte

Valclaudia

7040 puncte

Rocsi

6350 puncte

Satisfyyourcravings

5440 puncte

Constelatialeu

4960 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Tort diplomat cu iaurt si ananas
  • 14

    L

  • 15

    MA

  • 16

    MI

  • 17

    J

  • 18

    V

  • 19

    S

  • 20

    D

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ciorbă de fasole boabe cu afumătură

de RODIMUR 5

ieri la 22:24

Salata completa

ieri la 20:00

Salată cu quinoa, avocado si grapefruit

ieri la 19:53

RETETA RECOMANDATA
Cornuri cu nuca si marmelada