Desert crema de zahar caramelizat, cu albusuri

de RODIMUR in Dulciuri, 29 Oct 2020 | 314 vizualizari

 

Mi-au rămas niște albușuri de la o cremă și înainte de a face bezele, ca de cele mai multe ori, mi-am amintit de o rețetă cu albușuri de la o vecină. Preparatul este asemănător cu crema de zahăr ars, dar se face cu albușuri, destul de repede și este un deliciu. În plus, este o rețetă  economică și la îndemâna oricui, ceea ce nu-i de ignorat... A fost atât de bun, moale și aromat, încât l-am terminat într-o zi, la o singură masă.

 

INGREDIENTE

  • Pentru caramel:
  • 100 grame de zahăr tos
  • 50 ml de apă
  • Pentru spuma de albușuri:
  • 5 albușuri
  • 1 praf de sare extrafină
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 100 grame de zahăr tos
  • 1 lingură de amidon alimentar
  • Pentru decor:
  • ornamente, după plac
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert crema de zahar caramelizat, cu albusuri:

Mai întâi se caramelizează zahărul. Se toarnă zahărul tos într-o cratiță, se adaugă apa și se dă la foc mic. Se lasă apoi siropul caramel la foc mic, să fiarbă și să scadă, până ce devine brun deschis și se îngroașă. Atunci se ia cratița de pe foc și cu mare atenție se tapetează cu caramel, de jur împrejur. Se lasă apoi caramelul să se răcorească.


Cât timp se răcorește caramelul, se mixează spumă albușurile, mai întâi cu un praf de sare și după ce încep să ia volum, se adaugă zahărul vanilinat și treptat, cel tos, până ce rezultă o spumă bine legată și lucioasă. Atunci se adaugă amidonul alimentar și se mai mixează spuma încă 4-5 minute, pentru omogenizare.


Când caramelul s-a răcit, se adaugă în cratiță spuma de albușuri și se netezește cu paleta (sau lingura), ca să nu rămână goluri. Se pune apoi cratița cu spuma de albușuri într-un vas mai mare, cu apă clocotită.


Se dă la cuptor desertul, pentru 25-30 de minute, până ce crema de zahăr caramelizat crește și se rumenește frumos. Se oprește focul de la cuptor, iar crema de zahăr caramelizat va mai rămâne acolo încă 15-20 de minute.


După acest interval de timp, se scot cele două cratițe din cuptor, se renunță la cea cu apă clocotită, iar cealalată se lasă puțin să se răcorească, după care, cu lama umezită a unui cuțit, se desprinde cu mare grijă crema de zahăr caramelizat, de jur împrejur. Se pune un platou peste cratiță și se răstoarnă ușor.


Crema de zahăr caramelizat se decorează (sau nu) după cum îi place fiecăruia. Se servește când se răcește.


TIPS-URI

1

Pentru acest desert, pregătiți dinainte un vas mai înalt și cu circumferința medie, spre mică. De asemenea, este important să i se potrivească un platou, pentru a răsturna crema pe el.

2

Pregătiți și vasul cu apă clocotită (nu rece!) în care veți pune crema la cuptor.

3

Adăugați apă în cratița cu zahărul pentru caramelizat, pentru că astfel se diminuează riscul de a-l arde și de a-l face amar. Aveți grijă ca zahărul caramelizat să fie brun deschis, auriu.

4

Mixați albușurile mai întâi cu sare și apoi cu zahăr, până ce se leagă bine și arată ca o compoziție pentru bezele, bine legată și lucioasă.

5

Nu adăugați spuma de albușuri, decât după ce caramelul s-a răcit.

6

Neteziți bine spuma de albușuri în cratiță, ca să nu rămână goluri.

7

După ce opriți focul de la cuptor, lăsați desertul acolo, încă 15-20 de minute.

8

După ce scoateți crema din cuptor și se mai răcorește puțin, desprindeți-o de pereții cratiței cu lama umezită a unui cuțit. Procedați cu grijă, pentru că desertul acesta este foarte moale și fragil.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert crema de zahar caramelizat, cu albusuri" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (31)

RODIMUR 1

01.11.2020, 15:07

Îți mulțumesc frumos, Daniela!

cristinutanicolita 1

04.11.2020, 21:23

Bună!

RODIMUR 1

05.11.2020, 08:05

Mulțumesc frumos, Cristinuța!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9081 puncte

Rocsi

5723 puncte

mirela0911

3857 puncte

katty

3367 puncte

mihaelar63

3252 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert gogosi de post
  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

  • 24

    MA

  • 25

    MI

  • 26

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert - Prajitura tavalita