Desert gogosi la cuptor, glazurate cu ciocolata

de RODIMUR in Dulciuri, 3 Mai 2020 | 2985 vizualizari

 

Aceste gogoși la cuptor erau de mult timp pe lista mea, dar iată că în urmă cu aproape o săptămână le-am făcut și între timp s-au și terminat. Destul de ușor și repede, am ajuns la un rezultat minunat și la unele învățăminte, bune de folosit, dată viitoare când voi mai face astfel de gogoși, pentru că dorința de perfecționare nu trebuie să ne părăsească.
Am glazurat gogoșile cu ciocolată și le-am decorat cu ornamente atractive. Mi se pare o soluție mai bună, delicioasă, decât să le fi lăsat simple, doar cu zahăr brun, așa cum s-ar mai fi putut face. Astfel, nu sunt numai foarte bune (ciocolata își face efectul!) ci și foarte drăguțe...
Din ingredientele de mai jos am făcut 24 de gogoși la cuptor, asemeni celor americane, câte 2/porție.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de făină albă
  • 200 ml de lapte
  • 100 grame de zahăr tos
  • 1 ou
  • 50 grame de unt
  • 2 plicuri de vanilie
  • 15 grame de drojdie proaspătă
  • coaja de la o limetă (sau lămâie)
  • 1 praf de sare extrafină
  • 1 lingură de ulei de alune de pădure
  • făină albă pentru modelat
  • Pentru decor:
  • 50 grame de ciocolată neagră
  • 50 grame de ciocolată albă
  • 2 linguri de ulei de alune de pădure (sau de floarea soarelui)
  • ornamente decor
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert gogosi la cuptor, glazurate cu ciocolata:

Se pune făina în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei, în care se pun: drojdia mărunțită, oul, zahărul și vanilia.

Sarea se presară pe făină, de jur împrejurul adânciturii, pentru a nu intra în contact direct cu drojdia.

Se răzuiește coaja de limetă (lămâie) și apoi se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, cu puțin lapte cald, până ce se dizolvă atât drojdia, cât și zahărul.

Se adaugă untul moale și laptele cald, puțin câte puțin, în timp ce se frământă aluatul, pentru încorporarea întregii cantități de făină.

Când aluatul este uniform, elastic și nelipicios (pentru aceasta, se adaugă, la finalul frământării 1 lingură de ulei de alune de pădure, sau de floarea soarelui), se acoperă cu un șervet curat și se depune la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se frământă puțin, ca să se elibereze bulele de aer și să devină mai ferm.

Se întinde o foaie de 1 cm grosime și se decupează rondele mai mari, iar apoi, în mijlocul lor, se vor decupa rondele mai mici. 

Se pun gogoșile, astfel decupate, în tava prevăzută cu hârtie de copt, se acoperă cu un șervet curat și se lasă 10-15 minute ca să mai crească puțin, la căldură.

Când gogoșile au crescut, se dau la cuptor, la temperatură medie, până ce încep să se rumenească ușor la bază.

Atunci se scot gogoșile din cuptor, se depun pe un platou și când se răcesc, se decorează pe rând cu ciocolată, albă sau neagră (topită la bain-marie într-o lingură de ulei) și cu ornamente decor.

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească frumos și repede, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, drojdia trebuie să fie proaspătă, iar laptele să fie cald.

2

Aluatul trebuie lăsat să dospească, acoperit cu un șervet curat, la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

3

Pentru decuparea aluatului (gros de 1 cm) dacă nu aveți dispozitive speciale, folosiți pahare adecvate (mai mare/mai mic).

4

Lăsați gogoșile, gata decupate, să mai crească puțin, în tava de opt, înainte de a le da la cuptor.

5

Nu lăsați gogoșile prea mult în cuptor, pentru că se pot usca și înnegri la bază. Ele nu trebuie decât să se rumenească foarte ușor la bază.

6

Dacă nu vreți să glazurați gogoșile cu ciocolată, atunci puteți să le ungeți cu un ou și să le presărați cu zahăr brun, înainte de a le da la cuptor, pentru a le da un aspect frumos.

7

Gogoșile pot fi presărate cu zahăr pudră, imediat ce sunt scoase din cuptor, dacă nu vreți să le decorați altfel.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert gogosi la cuptor, glazurate cu ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (34)

RODIMUR 1

05.05.2020, 22:17

Îți mulțumesc frumos, Cristinuța!

mihaelar63 1

06.05.2020, 23:01

Wow , Ce apetisante

RODIMUR 1

06.05.2020, 23:16

Mulțumesc frumos, Mihaela!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Minciunele