Desert gogosi melc, cu mere si scortisoara

de RODIMUR in Dulciuri, 11 Iun 2020 | 3296 vizualizari

 

Aveam rețeta aceasta de câtva timp și am mai făcut varianta simplă (simplificată de mine, de fapt...) numai cu scorțișoară, pentru că mă gândeam că merele ar putea face mai dificilă prepararea acestor gogoși. Ei bine, astăzi am prins puțin curaj și am făcut gogoși melc, cu mere și scorțișoară, dar am ajustat puțin unele ingrediente, în conformitate cu ceea ce am observat la preparările anterioare.
Cu ceva mai multă grijă decât de obicei și în timp mai îndelungat, astăzi am reușit să fac aceste gogoși speciale, frumoase și aromate, care ne-au încântat deopotrivă.
Din ingredientele de mai jos am făcut 16 gogoși melc, cu mere și scorțișoară, câte 2/porție. 

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de făină albă
  • 10 grame de drojdie proaspătă
  • 1-2 ouă
  • 100 ml de lapte cald
  • 1 praf de sare extrafină
  • 75 grame de zahăr tos
  • 50 grame de unt
  • 2 mere mari
  • 1 plic de vanilie
  • 2-3 lingurițe de scorțișoară
  • ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
  • Pentru decor:
  • 2 linguri încărcate de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert gogosi melc, cu mere si scortisoara:

Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijloc, unde se pun: drojdia fărâmițată, zahărul, ouăle și vanilia.  Se adaugă laptele cald, puțin câte puțin, mai întâi până ce se dizolvă zahărul și drojdia și apoi până la încorporarea făinii. La sfârșit se adaugă untul moale și se frământă aluatul, până ce devine elastic și nelipicios.

Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură într-un loc ferit de curenții de aer rece, ca să dospească. Dospirea va dura mai mult (o oră) pentru că aluatul conține puțină drojdie și este mai greu, având ouă, unt și zahăr.

Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se întinde o foaie dreptunghiulară de aproximativ 25/30-35 cm, cu o grosime de aproximativ 7-8 mm.

Se decojesc merele, se curăță de cotoare și se taie lamele subțiri, de 3-4 mm grosime. Se acoperă foaia de aluat cu feliile de mere și se presară scorțișoara, după care se rulează, relativ strâns, cu umplutura la interior.

Se taie rulouri de 1,5-2 cm grosime și se lasă pe planșeta înfăinată, până ce se înfierbântă uleiul în tigaie. Atunci se pun gogoșile la prăjit, în baie de ulei, la foc mic. Se coc câte 2 minute pe ambele fețe și se adaugă ulei în tigaie, atunci când scade.

Gogoșile rumenite se depun pe un platou prevăzut cu hârtie absorbantă, pentru a scăpa de uleiul în exces, după care se pudrează cu zahăr pudră.

Sunt foarte bune și aromate, atât călduțe, cât și reci.

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească frumos, făina trebuie să fie la temperatura camerei, untul trebuie să fie moale, laptele să fie cald (nu fierbinte!) iar drojdia trebuie să fie proaspătă.

2

Lăsați aluatul să dospească o oră, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

3

Foaia de aluat nu trebuie să fie prea subțire, ci de 7-8 mm, cel mult 1 cm.

4

Nu pregătiți merele dinainte, ca să nu se oxideze.

5

După ce ați dispus feliile de mere pe foaia de aluat și le-ați presărat cu scorțișoară, rulați aluatul, relativ strâns.

6

Tăiați rulouri de 1,5-2 cm grosime, nu mai groase, ca să se poată coace bine în baia de ulei.

7

Nu puneți gogoșile la prăjit, decât după ce uleiul s-a încins în tigaie.

8

Prăjiți gogoșile la foc mic, pe ambele fețe, până ce se rumenesc frumos. Dacă le veți prăjit la foc puternic, se vor arde și aluatul va rămâne crud.

9

Gogoșile se prăjesc în baie de ulei. Dacă va rămâne puțin ulei în tigaie și nu-l veți completa corespunzător, gogoșile se vor arde și vor rămâne crude.

10

După prăjire, gogoșile trebuie lăsate 1 minut pe hârtie absorbantă, care să absoarbă uleiul în exces, după care le veți presăra cu zahăr pudră amestecat cu vanilie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert gogosi melc, cu mere si scortisoara" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

RODIMUR 1

15.06.2020, 19:44

Daaa, Rocsi, sunt pur și simplu speciale... Mulțumesc frumos!

mihaelar63 1

15.06.2020, 23:28

Nu cer doua , doar una Buna ar fi alaturi de un pahar cu lapte lapte

RODIMUR 1

16.06.2020, 00:11

Cu mare drag ți-aș oferi, MIhaela, dar chiar s-au terminat... Data viitoare când voi mai face, sigur voi păstra și pentru tine...

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Clatite cu mere si scortisoara in compozitie