Desert gogosi umplute cu dulceata

de RODIMUR in Dulciuri, 13 Ian 2018 | 15157 vizualizari

 

De obicei fac gogoși simple, pudrate din belșug cu zahăr și vanilie, dar de data asta am vrut să fie altfel, umplute cu dulceață. Nu neapărat cu o anumită dulceață, sau gem, ci cu ce este la îndemână. Eu am folosit dulceață de gutui și gem de prune, pentru că erau amândouă în două borcane începute.
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 25 de gogoși.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 200 ml de lapte cald
  • 20 grame de drojdie proaspătă
  • 3 linguri de zahăr tos fin
  • 1 ou
  • 1 plic de vanilie
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 50 grame de unt
  • coaja rasă de la 1/2 lămâie
  • 1 praf de sare
  • făină pentru modelat
  • ulei pentru prăjit
  • Pentru decorat:
  • zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • dulceata
Portii: 25
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert gogosi umplute cu dulceata:

Se pune făina în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face un cuib în care se pun drojdia mărunțită, zahărul, sarea, vanilia, oul și puțin lapte cald, Se amestecă bine, până se dizolvă zahărul, încorporând făină, puțin câte puțin. Se adaugă treptat laptele cald și se încorporează toată făina, după care se adaugă untul și uleiul, frământând și bătând aluatul ca să devină nelipicios și elastic, potrivit de moale.

Se acoperă aluatul cu un prosop curat și se lasă la căldură, ferit de curenți reci de aer până ce crește și-și dublează volumul.

Se scoate aluatul pe planșeta înfăinată bine, se mai frământă puțin cu făină ca să mai cedeze din volum și să devină mai ferm, după care se împarte în patru părți egale și se întinde prima foaie, de maxim 1 cm grosime.

Se pune dulceață/gem cu lingurița, din loc în loc, se acoperă foaia cu o alta și cu forma specială se decupează gogoșile, având grijă ca grămăjoara de dulceață/gem să fie în mijloc.

Se ia fiecare gogoașă și se lipește de jur împrejur, după care se lasă pe planșetă să mai crească puțin.

Pentru că a fost greu să întind două foi, pentru a le suprapune apoi, celelalte gogoși le-am făcut în mod diferit. Am decupat cu forma specială cercuri de aluat, am pus dulceața/gemul în mijloc și apoi le-am acoperit cu alte cercuri de aluat. Am lipit cercurile de jur împrejur și apoi le-am lăsat să mai crească.

Se pune uleiul în tigaie, la foc mediu și când este încins se pun gogoșile la prăjit. Se micșorează puțin intensitatea focului, ca să nu se ardă gogoșile, ci să se rumenească frumos, pe ambele fețe. 

Când s-au rumenit frumos pe ambele fețe, se iau cu o paletă și se pun într-un vas pregătit dinainte. Se presară cu zahăr pudră în care s-a amestecat în prealabil un plic de vanilie.

Se procedează la fel până se prăjesc toate gogoșile.

Este de preferat să se mănânce calde, simple, sau cu o cană cu lapte.

TIPS-URI

1

Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei pentru a avea un aluat bun, așa că scoateți-le din timp din frigider.

2

Este bine ca laptele să fie cald, la frământat.

3

Feriți aluatul de curenții de aer rece.

4

Frământați puțin aluatul, înainte de a decupa gogoșile.

5

Uleiul trebuie să fie încins când puneți gogoșile în tavă la prăjit. Apoi micșorați intensitatea focului, spre mediu, ca să nu se ardă gogoșile.

6

Ca umplutură, este de preferat gemul bine legat. Dulceața mai lasă sirop care poate ieși din gogoși la prăjit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert gogosi umplute cu dulceata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (45)

RODIMUR 1

17.01.2018, 13:07

Îți mulțumesc frumos, Ancutsa, pentru apreciere!

- Andreea - 1

17.01.2018, 13:28

Tare mult ne plac gogosile !!!

RODIMUR 1

17.01.2018, 14:17

Și nouă ne plac mult, Caroline! Mirosul lor ne dă gata...!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort inima cu mascarpone si fructe