Desert inghetata de zmeura

de RODIMUR in Dulciuri, 20 Iul 2019 | 2317 vizualizari

 

Abia am terminat de făcut, de câteva zile, dulceața de zmeură, că am și folosit-o ca ingredient la fabricarea unei înghețate nemaipomenit de bună! Pentru că eu nu fac dulcețuri doar pentru a le unge pe felia de pâine cu unt, la micul dejun, iar moda servirii musafirilor cu dulceață și apă rece nu mai există de mult timp. Folosesc dulcețuri la: budinci, prăjituri, torturi și înghețate, pentru că fructele tratate termic se comportă foarte bine în combinație cu orice tip de aluat și nu-l fac ”să cadă”. 
Recomand folosirea dulcețurilor, legate corespunzător, mai ales în prepararea înghețatei, pentru că nu mai conțin apă și astfel nu există riscul formării acelor de gheață. În plus, pentru că dulcețurile au suficient zahăr, acesta se poate elimina din lista de ingrediente pentru prepararea înghețatei.
De această dată am făcut o porție mare de înghețată (asta înseamnă, din 500 ml de smântână și 5 gălbenușuri) și pentru că dulceața este destul de dulce, nu am mai folosit, la frișcă decât două plicuri de vanilie. Am folosit 1 borcan de dulceață, iar pentru decor am mai folosit o jumătate de borcan.
Acum, după ce am mâncat trei porții la rând, pot spune că este cea mai bună și rafinată înghețată. Și pentru că este onctuoasă, nu îngheață ca un sloi, se topește foarte ușor și odată scoasă din congelator, nu trebuie să așteptați decât 3-4 minute până la servire.

 

INGREDIENTE

  • 5 gălbenușuri
  • 5 linguri de lapte
  • 1 lingură de zahăr tos (opțional)
  • Pentru frișcă:
  • 500 ml de smântână
  • 2 plicuri de vanilie
  • 1 lingură de zahăr tos (opțional)
  • 1 borcan de dulceață de zmeură
  • Pentru decor:
  • dulceață de zmeură
Portii: 1
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert inghetata de zmeura:

Se mixează puțin gălbenușurile cu laptele (cine vrea, poate adăuga și o lingură de zahăr), după care se dă compoziția la bain-marie și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecând din când în când, ca să nu se formeze pojghiță.

Pentru frișcă, se mixează smântâna rece, până ce începe să prindă volum. Cine vrea, poate adăuga și o lingură de zahăr și apoi, pe rând, cele două plicuri de vanilie. Când frișca este tare și bine legată, se dă la frigider, până ce se răcește total compoziția cu gălbenușuri. Atunci se scoate frișca din frigider și se adaugă, câte o lingură, în compoziția cu gălbenușuri, amestecând ușor, pentru a nu pierde din volum. 

După ce s-a încorporat toată frișca, se adaugă 3-4 linguri de dulceață, se amestecă ușor, se toarnă într-un recipient curat și uscat și se dă la congelator. După 30-45 de minute, se scoate recipientul cu înghețată din congelator și se mai adaugă cîteva linguri de dulceață de zmeură. Se amestecă ușor și se dă iar la congelator, pentru încă 30-45 de minute, când iarăși se mai adaugă dulceață și se amestecă.

Se procedează astfel, pentru că fructele fiind mai grele, s-ar putea lăsa la fundul recipientului, dar după 30-45 de minute în congelator, înghețata ar începe să se întărească și atunci se va realiza o distribuție uniformă a fructelor din dulceață. 

Când s-a adăugat în înghețată toată cantitatea de dulceață propusă, se pune capacul la recipient și se dă la congelator pentru 8-10 ore.

Pentru servire, se scoate recipientul de înghețată cu 3-4 minute înainte, ca să se înmoaie puțin. Înghețata se pune în cupe cu lingura specială, sau cu dozatorul și se decorează cu dulceață de zmeură, sau cu frișcă.

TIPS-URI

1

Amestecați întruna ingredientele puse la bain-marie, ca să nu se formeze cocoloașe, sau să se prindă de fundul vasului.

2

Dacă dulceața este foarte dulce, nu este necesar să adăugați zahăr, nici în compoziția de gălbenușuri, nici la frișcă. Înghețata trebuie să fie răcoritoare, nu foarte dulce.

3

Pentru frișcă folosiți smântâna naturală, rece. Nu insistați foarte mult cu mixarea smântânii, ca să nu se transforme în cremă, sau unt.

4

Dacă smântâna va fi foarte grasă, atunci se va face frișcă imediat și nu va mai crește mult în volum. O frișcă reușită depinde atât de calitatea smântânii, cât și de temperatura ei (să fie rece, abia scoasă din frigider).

5

Dacă smântâna nu va fi de calitate, va lăsa apă, care se va transforma la congelator în sloi de gheață.

6

Nu adăugați toată dulceața odată, ci pe rând și amestecați ușor. Nu este nevoie ca amestecul să fie omogen, iar zmeura poate rămâne întreagă în înghețată.

7

Dacă veți adăuga pe rând, câteva linguri de dulceață și apoi veți lăsa înghețata la congelator 30-45 de minute, ea se va mai întări puțin și fructele nu se vor lăsa la fundul recipientului (fiind mai grele), ci se vor distribui în tot vasul. Procedați la fel până ce epuizați toată cantitatea de dulceață propusă.

8

Puteți face înghețată și cu alte tipuri de dulceață (eu am făcut cu dulceață de caise și a ieșit excepțională), iar cantitatea de dulceață utilizată va fi și în funcție de gustul dumneavoastră. Dacă nu vă place să fie foarte dulce, veți folosi mai puțină dulceață. Important este ca dulceața să dea înghețatei gustul de zmeură și culoarea frumoasă.

9

Puneți recipientul cu înghețată într-o pungă de unică folosință, pentru ca înghețata să nu atragă unele mirosuri.

10

Scoateți din congelator recipientul cu înghețată cu 3-4 minute înainte de servire, ca să se mai înmoaie puțin.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert inghetata de zmeura" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

RODIMUR 1

23.07.2019, 22:54

Da, Rocsi, a fost foarte bună... Azi am terminat-o, dar mai fac și te voi servi atunci... Mulțumesc pentru apreciere!

mihaelar63 1

24.07.2019, 01:39

Delicioasa inghetata

RODIMUR 1

24.07.2019, 10:26

Daaaa, Mihaela, foarte bună...! Mulțumesc frumos pentru apreciere...!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4847 puncte

oanapl

1550 puncte

mihaelar63

1439 puncte

madi_marin

1092 puncte

Rocsi

749 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert cu lamaie si zmeura