Desert Meringue cu crema mousseline si afine

de RODIMUR in Prajituri, 15 Apr 2020 | 2479 vizualizari

 

Această rețetă este rezultatul invers al memoriei involuntare, adică am plecat în căutarea unui gust de altădată, nu a timpului pierdut...
Îmi amintesc de o prăjitură excelentă, savurată în copilărie, o prăjitură de formă ovală, din bezea, cu o cremă bună, roz, cu gust de zmeură. Am încercat acum să ajung măcar parțial la gustul de odinioară, ca să simt cel puțin bezeaua combinată cu o cremă delicioasă. Țin minte că se numea ”meringue” și numele ei exotic,  care m-a fascinat, mi-a întipărit-o în minte, pentru totdeauna, mai ales că la vremea aceea nu știam prea multe nici despre prepararea prăjiturilor, nici despre limba franceză.
Cum nu-mi plac coloranții artificiali (chiar dacă, pentru profit, sunt numiți ”alimentari”) am rămas deocamdată la această delicioasă cremă mousseline, de altă culoare decât aceea din trecut și cu alt gust. Când vremurile vor fi mai prielnice căutărilor de ingrediente necesare, nu ca acum, în pandemie, sper să reușesc o prăjitură exact ca în amintirile mele de odinioară.
Trebuie să mai precizez că totuși era o prăjitură de cofetărie, pentru că pe vremea aceea, comerțul scotea bani cinstiți pe produse din ingrediente de calitate, fără intenția de a ne ”aburi”, ca să scoată un profit nemeritat.

 

INGREDIENTE

  • Pentru bezea:
  • 4 albușuri
  • 150 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
  • coaja răzuită de la o limetă
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură de amidon alimentar
  • Pentru crema mousseline:
  • 250 ml de lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 75 grame de zahăr tos
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguri de amidon alimentar
  • 75 grame de unt
  • Pentru decor:
  • afine de pădure
  • 25 de grame de ciocolată cu lapte, topită la bain-marie cu o lingură de ulei de alune de pădure
Portii: 9
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert Meringue cu crema mousseline si afine:

Mai întâi se fac formele de bezea. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când încep să ia volum, se adaugă zahărul pudră și vanilia, puțin câte puțin, continuând mixarea, până ce compoziția se leagă din ce în ce mai bine. Se adaugă zeama de lămâie și coaja răzuită de limetă, iar când compoziția de bezea este bine legată și lucioasă, se adaugă amidonul alimentar, pentru ultimele două minute de mixare.

Se desenează, cu un tipar de carton, forme ovale pe hârtia de copt întinsă în tavă, iar cu poșul umplut cu bezea se fac formele de prăjitură. 

Se dă tava la cuptor, la temperatură foarte mică, pentru cel puțin 75 de minute. Pe timpul coacerii, se lasă deschisă ușa de la cuptor.

Între timp se face crema mousseline. Se amestecă îngredientele uscate (zahărul, vanilia și amidonul). Se adaugă cele două gălbenușuri și apoi laptele. Se mixează pentru topirea zahărului și se dă crăticioara la bain-marie, la foc mic. Se amestecă întruna, ca să nu se lipească de fundul vasului, până ce se îngroașă compoziția.

Când compoziția este bine legată, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecându-se în ea, din când în când, ca să nu se formeze pojghiță. 

Când compoziția s-a mai răcorit, se adaugă și se încorporează bine untul. Când crema s-a răcorit, se dă la frigider, până ce vor fi gata formele de bezea.

Când formele de bezea sunt gata, se scot din cuptor și se lasă să se răcească total.

Potriviți formele de bezea, două câte două și ajustați-le ușor, cu lama subțire a unui cuțit, pe cele care care vor sta la baza prăjiturii, ca să fie drepte.

Se umple cu cremă mousseline o formă de bezea, se decorează cu afine de pădure și se acoperă cu altă formă de bezea. Se procedează la fel, până ce se termină de umplut toate formele de bezea.

Se topește la bain-marie 25 grame de ciocolată cu lapte într-o lingură de ulei de alune de pădure și când se răcorește, se decorează prăjiturile.

Se dau la rece, până la consumare.

TIPS-URI

1

Pentru că bezeaua se înmoaie repede, nu se prepară o cantitate mare de prăjituri, ci doar atât cât se va consuma în câteva ore.

2

Desenați din timp, pe hârtia de copt, forme ovale, puțin mai mici decât acelea pentru ecler.

3

Mixați albușurile, până ce compoziția pentru bezea este bine legată și lucioasă.

4

Coaceți formele de bezea la foc mic, cu ușa cuptorului lăsată deschisă.

5

Faceți crema mousseline la bain-marie, la foc mic și amestecați-o întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului.

6

Nu adăugați untul în cremă, decât atunci când aceasta s-a răcorit. În caz contrar, ea nu se va mai întări și va deveni lichidă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Meringue cu crema mousseline si afine" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Salam de biscuiţi, reţetă video