Desert prajitura Albinita

de Meea in Prajituri, 3 Feb 2020 | 3350 vizualizari

 

Îți spun sincer că nu am fost adepta acestei prăjituri niciodată. Nici nu știu dacă am mâncat de vreo 2-3 ori în viață. Întotdeauna m-au atras prăjiturile cremoase, nu mă dau în vânt după cele cu brânză sau fructe. Măi, dar Albinița făcută cu foi de casă te lasă lat, nu alta! Păi o făcusem pentru o prietenă și, din obișnuință, când tăiam marginile, am gustat și eu un pic. Știi că nu realizezi unele lucruri pe care le faci, dar acum mă bucur că am gustat.A fost dragoste la prima îmbucătură! Îți dai seama că apoi mi-am făcut și mie, nu? Trebuie să-i mulțumesc prietenei mele, altfel n-aș fi încercat această prăjitură niciodată. Mă tot gândesc la ea... ce delicioasă a fost! Așa pufoasă, cu cremă de unt și griș... se face de obicei cu gem de caise sau măceșe, dar eu am făcut-o cu gem de caise ȘI măceșe. Joac-o pe asta ha! Ce ciudat cum n-aș încerca niște rețete niciodată, că mi se pune câte un fix așa, aiurea! Ai pățit să știi că nu-ți place ceva și cu timpul, când guști încă o dată, să realizezi că este super delicios și că devine una dintre mâncărurile tale preferate? Te rog, spune că da, altfel o să mă simt puțin ciudat...

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente foi de miere (4 buc.):
  • 250 g miere
  • 100 g unt
  • sare
  • 200 g zahăr
  • 600 g făină
  • 1 lingură bicarbonat de sodiu
  • 1 ou bătut
  • esență de vanilie
  • Ingrediente cremă:
  • 350 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • esență de vanilie
  • 100 g griș
  • 200 g unt
  • gem de caise și măceșe (sau doar de caise/măceșe)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Albinita:

 Foi: punem într-un vas mierea, untul, sarea, zahărul și punem vasul pe foc mic. Amestecăm cu un tel până când zahărul s-a topit și amestecul face spume.Lăsăm la răcit.

        Eu am fost alături de cel mai mare ajutor din bucătăria mea (mașina de frământat) și am pus înăuntru făina, oul bătut, bicarbonatul,vanilia și amestecul răcit și l-am lăsat să-și facă treaba. Dacă ești singură în bucătărie, formează un cuibușor în mijlocul făinii. Pune amestecul răcit în mijloc și restul ingredientelor și amestecă ușor, adăugând făină de pe margini. Începe să frămânți până obții un aluat omogen. Nu trebuie frământat prea mult.Cântărim aluatul și-l împărțim în 4 părți cât de cât egale. Eu am tot gutst din el ha! Este important ca fiecare bilă să fie de aprox. același gramaj, pentru că foile trebuie să fie la fel.

        Întindem pe masa bine înfăinată aluatul (Atenție să nu se lipească!) și modelăm o foaie subțire, în formă dreptunghiulară. A mea a avut aprox. 40cm lung. și 29 cm lăț. Este important ca foaia să aibă o formă bine definită și toate cele 4 foi să fie de aceleași lungimi.

        Rulăm foaia pe sucitor și o transportăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Înțepăm foaia cu furculița și o dăm la cuptor pentru aprox. 10 minute, la foc mic. Foaia va căpăta o nuanță arămie.

Lăsăm foile la răcit. Cât sunt calde, sunt destul de fragile, iar când sunt reci, vor fi foarte tari, ca niște biscuiți, dar se vor înmuia cu crema.

        Repetăm aceiași pași și pentru celelalte 3 foi rămase.
        Crema: pentru cremă vom pune zahărul, laptele și vanilia la fiert. Adăugăm grișul, amestecând continuu. Lăsăm grișul să fiarbă și apoi îl lăsăm la răcit.După ce s-a răcit complet grișul, adăugăm untul moale, tăiat cubulețe și mixăm până când obținem o cremă omogenă. Nu te speria, arată a cremă tăiată, dar nu este! Datorită grișului, așa va arăta crema, dar se spumează pe parcurs.

Peste prima foaie întindem jumătate din cremă, punem a doua foaie și o ungem cu gem, acoperim cu a treia foaie peste care punem restul de cremă. La sfârșit, punem și a patra foaie. Lăsăm prăjitura până a doua zi într-un loc răcoros cu ceva greutate deasupra. Eu am pus peste prăjitură foaie de copt, un tocător de lemn și câteva cărți mai grele. Greutatea va ajuta prăjitura să se lege și foile să se înmoaie. Este important să faci această prăjitură de pe o zi pe alta, să aibă timp foile să se înmoaie.
                    A doua zi, tăiem prăjitura, o pudrăm cu zahăr pudră și încercăm să nu o mâncăm pe toată din prima ha!

TIPS-URI

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Albinita" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cheesecake cu dulceata de afine