Desert prajitura cu crema de vanilie si mere caramelizate

de Andra_Constantinescu in Prajituri, 20 Oct 2019 | 525 vizualizari

 

Am pregatit o prajitura cu crema de vanilie si mere caramelizate. Este pentru prima data cand imi reuseste caramelul, dupa mai multe incercari. Pacat ca la rece el se intareste putin, mi-ar fi placut sa ramana mai lichid.
Pentru caramel am incercat aceasta reteta de data asta, de la Sally's Baking Addiction.
Si sa nu uit ca am merele de la Adi, asa ca multumesc, Adi, pentru mere!

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 3 oua
  • 1 praf de sare
  • 125 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilinat (8 g/plic)
  • 150 g faina
  • 5 g praf de copt
  • Diametru tava: 27 cm
  • Sirop:
  • 100 g zahar
  • 300 ml apa
  • Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 1 praf de sare
  • 175 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilinat (8 g/plic)
  • 600 ml lapte
  • 100 g faina
  • 50 g unt
  • Mere caramelizate:
  • 1 kg mere curatate
  • o lingurita de zeama de lamaie
  • 330 g zahar
  • 150 g unt
  • 200 ml smantana pentru frisca (35% grasime)
  • 1 praf de sare
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu crema de vanilie si mere caramelizate:

Blat:


Se separa albusurile de galbenusuri.


Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.


Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se mixeaza apoi cu zaharul si zaharul vanilinat pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile si se omogenizeaza. Se incorporeaza faina si praful de copt, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula din silicon. Se intinde aluatul intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand trece de testul scobitorii.


Blatul se lasa apoi sa se racoreasca, se scoate din tava si se pune cu fata in jos pe un gratar de racire, presandu-l ca sa se uniformizeze.


Sirop:


Intr-o craticioara, se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul.


Crema:


Galbenusurile, sarea, zaharul si zaharul vanilinat se pun intr-o cratita si se mixeaza. Se adauga laptele si faina si se omogenizeaza. Se pune untul taiat bucatele si se pune cratita la foc. Se mesteca continuu cu un tel pana cand crema se ingroasa.


Blatul se pune pe un platou, se aseaza inelul de la tava detasabila imprejurul lui, se insiropeaza, apoi se adauga crema calda peste el.


Mere caramelizate:


Se curata merele de coaja si seminte, se spala si se taie cubulete. Se stropesc cu zeama de lamaie.


Intr-o cratita se caramelizeaza zaharul, apoi se ia cratita de pe foc. Se adauga untul si se mesteca continuu. Se adauga si smantana pentru frisca si se mesteca din nou. Se pun merele si un praf de sare si se da totul la foc pana cand se evapora zeama lasata de mere. Se scot merele din caramel si se aseaza peste prajitura, iar caramelul se mai fierbe in continuare pana cand scade si se ingroasa putin. Se toarna caramelul peste mere.


Se poate presara scortisoara peste caramel.


Prajitura se pastreaza la rece. Caramelul se va face exact ca o caramea.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu crema de vanilie si mere caramelizate" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

HeatSoft Hand Mixer

- 14 %
349.99 lei
299.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (15)

Gherca Daniela 1

21.10.2019, 21:17

super buna!

lucy2002 1

22.10.2019, 10:49

wow

Rocsi 1

26.10.2019, 18:55

Ce prajitura faina, iar combinatia mi se pare super delicioasa!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

5866 puncte

mirela0911

5420 puncte

Rocsi

5350 puncte

Ancutsa

3451 puncte

lucy2002

3062 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert poale-n brau
  • 08

    V

  • 09

    S

  • 10

    D

  • 11

    L

  • 12

    MA

  • 13

    MI

  • 14

    J

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu migdale si crema ganache