Desert prajitura cu foaie sfaramata

de merisor in Prajituri, 9 Mar 2014 | 35998 vizualizari

 

Este de fapt prajitura Katy, dar cum nu am respectat intocmai reteta, am denumit-o simplu " Prajitura cu foaie sfaramata" Este prima data cand o fac si sunt tare incantata de cat de buna a iesit!

 

INGREDIENTE

Pentru 3 foi:

  • 3 galbenusuri
  • 200 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 3 linguri smantana
  • 3 linguri lapte
  • 600 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita sare

Pentru crema:

  • 200 gr unt
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 1 foaie sfaramata
  • 350 gr gem de caise
  • 100 ml lapte
  • 50 gr zahar
  • 1 varf lingurita sare

Pentru bezea:

  • 3 albusuri
  • 120 gr zahar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1 varf lingurita sare

Pentru decor:

  • 50 gr nuca macinata grosier
  • 50 gr ciocolata rasa
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu foaie sfaramata:

Foi: Mixam untul moale, tinut la temperatura camerei, cu galbenusurile, zaharul si zaharul vanilat pana se omogenizeaza, apoi adaugam smantana mixand in continuare, laptele, esenta, sarea si la final faina amestecata cu praful de copt.


Va iesi un aluat usor de intins si nelipicios pe care il vom lasa 10-15 minute sa se odihneasca, dupa care vom intinde 3 foi si le le vom coace pe dosul tavii pentru 5-6 minute pe fiecare, in cuptorul preincalzit, la 180 de grade ( sau in functie de cuptorul fiecaruia, pana se rumenesc frumos deasupra). Eu am folosit o tava de 25/36 cm. Lasam foile coapte sa se raceasca.


Crema: Sfaramam una din foile racite, pe cea mai urata de regula, dar mai lasam si bucati mai mari sa iasa crema mai aspectuoasa si sa arate bine cand portionam prajitura. Punem bucatile de foaie intr-un bol.


Rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas pe foc moale, impreuna cu untul, zaharul, laptele si putina sare.


Amestecam continuu pana cand se topesc si se omogenizeaza toate ingredientele, apoi ridicam vasul de pe foc si il dam putin la rece, dar nu lasam sa se raceasca de tot, ci atat cat sa suporte degetul la incercat. Rasturnam ciocolata peste foaia sfaramata, amestecam bine, apoi adaugam gemul de caise, omogenizam si ungem cu aceasta crema una din foi, iar pe cealalta o asezam deasupra.


Acoperim ultima foaie de prajitura cu folie alimentara, asezam o greutate deasupra (eu am pus DEX-ul) si dam prajitura la rece pentru cateva ore, pana cand se vor inmuia foile si se va putea portiona. Eu am facut-o seara si am tinut-o pana dimineata.


Cand foile se pot portiona, preparam bezeaua mixand albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul si picuram din cand in cand zeama de lamaie.


Intindem bezeaua peste prajitura si ornam cu ciocolata rasa si nuca macinata.


Dam din nou prajitura la rece 30-40 de minute, apoi o putem portiona.


Se poate portiona si imediat, dar este mai buna cu bezeaua rece.



 

TIPS-URI

1

Cantitatea de zahar folosita la crema variaza in functie de gustul fiecaruia si de cat de dulce este gemul de caise.

2

Smantana din aluatul pentru foi este optionala, eu am pus stiind ca foile devin sfaramicioase daca au in compozitie iaurt sau smantana.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu foaie sfaramata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (66)

Retete cu Margareta Cismasiu 1

12.12.2014, 20:40

Minunata.Delicioasa.E prajitura copilariei mele.Era preferata mea.In caietul mamei se numea Prajitura cu spuma.

retete bune 1

08.04.2015, 19:14

hm,ce bine arata! Cred ca este foarte buna

miki_a 1

14.09.2015, 14:50

Ce bine e cand cineva mai scoate de la naftalina retete atat de frumoase si bune!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Musaca cu piure de cartofi
  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura parlament