Desert prajitura de Craciun, in straturi

de mirela0911 in Prajituri, 26 Dec 2020 | 704 vizualizari

 

Vazusem aceasta prajitura pe un site unguresc si tare mi-a placut cum arata. M-am uitat peste ingrediente si am zis sa incerc si eu aceasta reteta de sarbatori. Rezultatul final ... un amalgam de arome si texturi care iti incanta simturile.
"Retete festive de iarna"

 

INGREDIENTE

Pt. aluat:

  • 1 kg faina alba
  • 1 lgt sare
  • 35 g drojdie proaspata
  • 400 ml lapte
  • 80 g zahar
  • 120 g unt
  • 3 galbensuri
  • coaja rasa de lamaie

Umplutura de prune:

  • un borcan de 380 g cu gem de prune
  • coaja rasa de lamaie

Unplutura de nuca:

  • 180 g nuca macinata
  • 30 g pesmet
  • 80 g zahar
  • 200 ml lapte dulce
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie

Umplutura de mac:

  • 200 g seminte de mac macinate
  • 120 g zahar
  • 200 ml lapte dulce
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie

Umplutura de branza de vaci:

  • 300 g branza de vaci
  • 80 g zahar
  • 50 g stafide
  • 2 oua
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • un praf de sare

Mai este nevoie de un ou pt uns

Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura de Craciun, in straturi:

Aluatul: Se incalzeste usor 150 ml lapte in care se pune 1 lgt de zahar, 2 lg faina si drojdia. Se amesteca bine apoi se lasa sa dospeasca.


Intre timp se pune faina in bolul robotului impreuna cu 1 lgt sare. Restul de lapte se incalzeste impreuna cu restul de zahar, se adauga coaja de lamaie si se amesteca bine pana se dizolva zaharul. Se lasa deoparte.


Se toarna maiaua peste faina, se pun galbenusurile si se porneste robotul. Se toarna treptat laptele caldut pentru a se obtine un lauat molae si care poate fi amestecat. Se adauga untul cate putin si se mixeaza bine pana se obtine un aluat moale si care nu se lipeste de peretii bolului. Se acopera cu folie si se lasa sa dospeasca pana isi mareste volumul.


Intre timp se prepara umpluturile pentru a le avea la indemana pe toate.


Gemul se amesteca cu coaja rasa de lamaie si se lasa deoparte.


Intr-o craticioara se pune nuca macinata, pesmetul, zaharul, vanilia si coaja rasa de lamaie. Se toarna laptele si se pune pe foc mic. Se amesteca pana se obtine o compozitie omogena si usor moale. Eventual se mai adauga putin lapte daca este prea tare crema. Se lasa deoparte.


Seminte de mac se macina. Se pun intr-o craticioara impreuna cu zaharul si aromele, apoi laptele. Se pune pe foc si se amesteca pana se obtine o crema omogena. Se lasa deoparte.


Branza de vaci se amesteca cu zaharul, stafidele, aromele si cele 2 galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu praful de sare apoi se incorporeaza usor in crema de branza.


Dupa ce si-a dublat volumul, se ia aluatul si se imparte in 5 parti egale.


Se tapeteaza o tava cu dimensiunea de 25x35 cm cu hartie de copt.


Se ia o parte si se intinde subtire cat tava. Se asaza cu grija in tava si se unge cu gem. Se intinde a doua foaie peste care se pune umplutura de nuca. Se trece la a treia foaie peste care se pune umplutura de mac, a patra foaie peste care se toarna umplutura de branza. A cincea foaie se intinde si se taie in fasii pentru a forma grilajul de deasupra.


Se bate oul si se unge partea de deasupra.


Se da tava la cuptorul preincalzit la 175 de grade pentru cca 30-35 de minute sau pana se rumeneste frumos si prajitura este coapta. Se lasa sa se raceasca dupa care poate fi taiata si servita.


Pofta buna!

TIPS-URI

1

Daca nu va place foarte dulce, mai reduceti cantitatea de zahar de peste tot.

2

Optional, se poate pudra deasupra cu zahar pudra.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura de Craciun, in straturi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

Rahela Velicu 1

28.12.2020, 14:36

Interesanta!

mirela0911 1

28.12.2020, 18:07

Va multumesc!

Rocsi 1

29.12.2020, 19:07

Wow, cate straturi are! Este o super prajitura, ceva nou pentru mine!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

8208 puncte

Rahela Velicu

6141 puncte

mihaelar63

4566 puncte

Rocsi

4106 puncte

Panacris

3522 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu visine si ciocolata