Pentru ca merg la mama si ea tine post i-am pregatit aceasta minunata prajitura, dar nu stiu cat din ea mai ajunge la destinatie, este foarte buna!
Blat: am frecat uleiul cu zaharul si putina sare pana aproape de lichefierea zaharului, apoi am adaugat sucul de rosii, esenta si faina cu bicarbonatul. Am framantat un aluat elastic si nelipicios, pe care l-am lasat 20 de minute la frigider acoperit cu o folie.
Apoi l-am impartit in 4 bucati pe care le-am intins pe dosul tavii unse cu ulei si le-am copt pe rand cate 6-7 minute la 180 grade.
Crema de gris: am pus intai apa cu zaharul, coaja de lamaie si un praf de sare la fiert, iar cand a atins punctul de fierbere am adaugat grisul in ploaie, amestecand continuu. Am lasat pe foc pana s-a ingrosat, apoi am dat deoparte si am incorporat margarina si zeama de lamaie.
Am dat crema la rece, iar cand s-a racit complet am adaugat nuca de cocos si am omogenizat.
Asamblare: am pus prima foaie in tava, am intins jumatate din crema de gris, am pus a doua foaie, am intins gemul peste ea, apoi a treia foaie, restul de crema de gris si ultima foaie.
Am acoperit prajitura cu folie si am dat la frigider pentru cateva ore dupa care am portionat-o.
S-au inmuiat destul de repede foile si a iesit foarte buna si inalta.
1
Daca sucul de rosii este mai diluat, se va mari cantitatea de faina, al meu a fost putin gros, aproape ca bulionul.
2
Cantitatea de zahar si sare din blat de asemeni depinde de gustul sucului de rosii.
3
Reteta originala era cu 12 linguri din fiecare (ulei si suc de rosii), dar eu am folosit o tava de 26/36 cm si am mai adaugat cate 3 linguri.