Desert prajitura " Petre Roman"

de Ina in Prajituri, 9 Noi 2012 | 88713 vizualizari

 

O alta prajitura migaloasa, dar care merita tot efortul. Nu ma intrebati de ce se numeste asa, pentru ca eu asa am preluat-o. Probabil pentru ca e dungata precum puloverul de la revolutie, al lui nea' Petrica ? :)) :-??

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 9 oua
  • 9 linguri cu lapte
  • 9 linguri cu miez de nuca macinata
  • 18 linguri de zahar
  • 9 linguri de faina
  • 1 pachet praf de copt
  • 1 praf de sare

Crema:

  • 3 galbenusuri
  • 0,5 litri lapte
  • o budinca de vanilie
  • 150 g zahar tos
  • 200 g unt
  • 100 g zahar pudra
  • extract de vanilie

Caramel :

  • 300 g zahar

Glazura :

  • 150 g zahar pudra
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri apa fierbinte
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura " Petre Roman":

Blat: Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul (doar cele 18 linguri de zahar tos) si laptele, apoi galbenusurile, faina si nuca. La final adaugam praful de copt si turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor pentru 20 minute, avand grija ca la jumatatea perioadei sa intoarcem tava cu 180 grade, pentru o coacere uniforma (in functie de cuptor).


Procedam la fel cu celelalte doua blaturi.


Crema: Galbenusurile cu zaharul, laptele si budinca de vanilie se amesteca si se fierb pana se ingroasa ca o smantana. Separat, se bat 200 g unt cu 100 g zahar pudra si cateva picaturi de extract de vanilie. Cand crema s-a racit, se amesteca cu untul batut.


Glazura: Se amesteca bine ingredientele pana dispar cocoloasele de cacao, apoi se toarna fierbinte peste prajitura si se niveleaza cu o spatula sau cutit cu lama lata.


Asamblare: Peste primul blat intindem jumatate din crema de vanilie si acoperim cu blatul al doilea, peste care turnam caramel fierbinte facut din 300 g zahar ars.


Lasam caramelul sa se raceasca , intindem peste el restul de crema de vanilie si acoperim cu al treilea blat.


Decoram cu glazura de ciocolata si lasam prajitura la rece pentru cel putin 24 ore, timp in care caramelul se va topi si va insiropa blatul central, dand astfel prajiturii un aspect deosebit si o aroma incredibila, alaturi de crema de vanilie.


Portionam si servim cu incredere si fara retinere :))

 

TIPS-URI

1

Cand preparam caramelul avem grija ca zaharul ars sa fie lichefiat complet. In caz contrar acesta nu se va topi complet pe blat si vom obtine o prajitura cu cranturi.

2

Reteta, asa cum am preluat-o eu, spunea sa facem un blat pe care-l vom taia in 3 felii (ca pe tort), dar pentru a nu ma complica prea tare, eu impart cantitatile ingredientelor in 3 parti egale si coc, separat,  3 blaturi. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura " Petre Roman"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (77)

Carmen24 1

23.10.2015, 12:43

nu am inteles cu cele 18 lg zahar din compozitia blatului...si cele 150 gr zahar cristale de la crema? cine ma ajuta?

Ina 1

23.10.2015, 15:54

Multumesc de intrebare, Carmen!
Abia acum vad si nici n-a mai sesizat nimeni greseala . In paranteza trebuia scris " doar cele 18 linguri " si nu "doar cele 150 g ".
Cele 150 grame se folosesc la crema, impreuna cu cele 100 g zahar pudra . Incerc sa remediez problema .
Daca mai sunt nelamuriri nu ezita sa lasi mesaj. Raspund imediat ce vad mesajul, chiar daca intru mai rar O zi frumoasa!

RODIMUR 1

26.09.2017, 13:55

Arată foarte bine prăjitura și cred că este minunată, dar mă întreb de unde-i vine numele... De ce Petre Roman?

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Falafel de post
  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu nuca, crema de ness si mascarpone