Desert tarta cu urda si dude (agude)

de anuta in Prajituri, 18 Iun 2019 | 298 vizualizari

 

Le calcam in picioare atunci cand trecem pe sub un dud batran si nu stim sa pretuim delicatetea acestor minunate fructe ale copilariei. Consumate proaspete, direct din pom sunt adevarate medicamente pentru multe afectiuni, mai ales cele digestive. Sunt delicioase la tarte, la sucuri proaspete in combinatie cu alte fructe de sezon sau la siropuri preparate de noi, in casa. Cu ele am crescut atunci cand nu cunosteam fructele exotice pe care le cumparam acum cu bani multi si care nu au prospetimea si aroma acestor mici si delicate fructe. Merita sa profitam de ele in sezonul cald in care se coc si sa le preparam in borcanele pentru sezonul rece cand ii putem uimi pe ai nostri cu prajiturele decorate cu minunata dulceata de dude.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 2 oua,
  • 150 g zahar,
  • zahar vanilat,
  • 250 g faina,
  • 100 g margarina sau unt.
  • umplutura:
  • 150 g urda,
  • 200 g smantana grasa (eu am pus 3 linguri),
  • 2 galbenusuri,
  • 100 g zahar,
  • zahar vanilat
  • bezea:
  • 2 albusuri,
  • un praf de sare,
  • 6 linguri de zahar,
  • suc proaspata de la 1/2 lamaie
  • decor:
  • 250 g dude (agude),
  • cateva capsuni coapte (pentru culoare),
  • 150 g zahar
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tarta cu urda si dude (agude):



Se prepara aluatul de blat mixand margarina aflata la temperatura camerei, cu ouale si zaharul (eu l-am facut pudra), cu zaharul vanilat si la urma faina. Se amesteca totul bine apoi se baga aluatul intr-o punga de celofan siu se da 20-30 minute la frigider.

Pana se raceste aluatul, punem intr-o craticioara cu fund mai gros, agudele cu coditele taiate, spalate si scurse bine, amestecate cu cateva capsuni si cu zaharul, apoi dam in cateva clocote, pe flacara mica a aragazului, miscand craticioara din cand in cand, pana se leaga un pic siropul, apoi dam la racit.

Se mixeaza urda cu smantana, galbenusurile, zaharul si vanilia, pana se obtine un amestec cremos si omogen.

Se scoate aluatul din frigider si se intinde intre doua folii de plastic, dupa forma tartei, apoi se rastoarna in forma unsa cu margarina, se netezeste bine cu mana pe vas, apoi se inteapa din loc in loc cu furculita si se da la copt 10 minute.

Se scoate din cuptor si se toarna deasupra compozitia de urda cu smantana si se mai da la cuptor inca 30 de minute.

Intre timp pragatim bezeaua, mixand bine albusurila cu un praf de sare, apoi cu zaharul turnat treptat si la urma sucul de lamaie.

Dupa cele 30 de minute se scoate forma din cuptor si se decoreaza pe margine cu bezea, apoi se mai baga 5-10 minute la cuptor pana ce se maroneste un pic bezeaua.

Se scoate tarta din forma pe un platou (dupa ce s-a racit un pic) si in mijlocul ei se toarna agudele cu tot cu sirop. Se taie dupa ce s-a racit bine.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta cu urda si dude (agude)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (10)

Rocsi 1

19.06.2019, 20:52

anuta 1

19.06.2019, 22:13

RuxyRux 1

19.06.2019, 23:42

Minunatie!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

katty

5306 puncte

Rocsi

5067 puncte

mirela0911

4906 puncte

 Adi

2951 puncte

RODIMUR

2046 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Tocana padurarului
  • 06

    J

  • 07

    V

  • 08

    S

  • 09

    D

  • 10

    L

  • 11

    MA

  • 12

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui la tigaie, cu ciuperci si smantana

de RODIMUR 7

pe 09.08 la 21:31

Desert prajitura cu urda si bezea

pe 09.08 la 19:36

Desert cu zmeura, ciocolata si lamaie

de Rocsi 9

pe 09.08 la 18:26

Salata mediteraneana, cu paste, ton, rosii cherry si pesto

de RODIMUR 7

pe 09.08 la 14:33

Mancare scazuta de cartofi cu castraveti in saramura

de Adi 4

pe 09.08 la 12:22

RETETA RECOMANDATA
RULADA CU CREMA DE ZMEURA