Desert tort cu portocala, arahide si ciocolata

de Ancutsa in Torturi, 28 Apr 2020 | 2594 vizualizari

 

Un tort elegant, cu pandișpan pufos și aromat cu vanilie și portocală, însiropat, cremă de arahide și glazură de ciocolată. Pentru ca gustul ciocolatei să nu fie prea intens (pentru mine), am folosit mai multă ciocolată cu lapte și mai puțină amăruie la cremă. Și pentru că obișnuiesc să folosesc arahide la checuri, pentru crusta de deasupra, acum m-am gândit să râșnesc câteva arahide și să le folosesc și la această cremă. Îmi plac mult arahidele pentru gustul lor complex. Nu e nevoie ca arahidele să fie nesărate, ale mele au fost prăjite, sărate, în coajă roșie și le-am decojit și le-am dat la râșnița de cafea pentru a obține o pastă fină. Important e ca arahidele să nu fie unsuroase, ci uscate, astfel încât să le puteți folosi la o cremă totuși dulce.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 6 ouă L,
  • Un praf de sare,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 27 ml suc de portocală,
  • 5 g vanilie Bourbon pudră,
  • 100 ml ulei,
  • 7 g praf de copt,
  • 126 g făină,
  • Pentru sirop:
  • 300 ml apă,
  • 1 lingură coajă de portocală ținută în zahăr la borcan,
  • Pentru cremă:
  • 150 ml frișcă lichidă,
  • 50 g ciocolată cu lapte,
  • 20 g ciocolată amăruie 72% cacao,
  • 30 g arahide,
  • Pentru glazură:
  • 150 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • 120 ml lapte,
  • 40 g unt,
  • Pentru decor:
  • 30 g ciocolată albă,
  • 50 ml frișcă lichidă,
  • 20 g ciocolată neagră,
  • Ornamente verzi din ciocolată
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu portocala, arahide si ciocolata:

 

Blatul:

Se bat, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul, se adaugă sucul de portocală (eu am avut o jumătate de portocală), vanilia, uleiul, apoi și praful de copt și făina lingură cu lingură, amestecând după fiecare, la viteză mică, ușor, astfel încât compoziția să capete volum. Se poate folosi mixerul și pentru amestecarea ingredientelor uscate, atât timp cât acestea se adaugă lingură cu lingură și se amestecă după fiecare. Cât despre făină, eu am pus 6 linguri, iar ca să nu fie dubii, că e lingură plină sau rasă sau mai pe jumătate, am scris exact și gramajul.

Se toarnă compoziția într-o formă de copt rotundă, pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 27 de minute (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.

 

Siropul:

Se fierb apa cu coaja de portocală aprox 5 minute, se lasă la răcit.

 

Crema:

Se topesc frișca lichidă împreună cu cele două feluri de ciocolată, pe baie de aburi. Se amestecă bine, până se topește ciocolata, se lasă la răcit cam 10 minute pe masă, apoi se dă la frigider, 15 minute.

Între timp, se decojesc arahidele, se dau la râșnița de cafea pentru a obține o pastă fină.

Se bate crema cu mixerul, până devine cremoasă, se adaugă și arahidele și se omogenizează.

 

Montare:

Se însiropează tortul, se întinde crema de arahide și se îmbracă și laterala, apoi se dă la congelator, astfel încât atunci când turnăm glazura, tortul să fie rece, iar crema să nu se topească sau să se împrăștie. Acest procedeu îl folosesc și când folosesc glazura oglindă.

 

Glazura:

Într-un ibric, se topesc pe foc mic, cuvertura de ciocolată cu laptele și untul, amestecând mereu, să nu se ardă și îndepărtând ibricul de foc din când în când. Când s-a omogenizat glazura, se dă deoparte puțin la răcorit, apoi se toarnă călduță pe tort (să nu frigă la deget).

 

Decor:

Se topește pe baie de abur ciocolata albă, se umple un poș pentru ciocolată, se decorează tortul. Pentru florile din cremă, se amestecă ciocolata neagră topită cu frișca lichidă, cu mixerul și se ornează tortul.

Eu am folosit și câteva ornamente verzi din ciocolată făcute altă dată.

Se dă la frigider până la servire.

Timp de pregătire: 2 h

Timp de coacere: 27 min, foc mediu

Porții: 10

Diametrul formei de copt: 20 cm

 

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/04/tort-cu-portocala-arahide-si-ciocolata.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu portocala, arahide si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

Ina 1

30.04.2020, 17:38

Cât de frumos l-ai decorat! Felicitări! Se vede că progresezi!

Ancutsa 1

01.05.2020, 17:16

Multumesc mult, Daniela!

Ancutsa 1

01.05.2020, 17:17

Multumesc mult, Ina!

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort cu spuma de vanilie si crema ganache