Desert tort de Martisor

de Gherca Daniela in Torturi, 8 Mar 2021 | 2983 vizualizari

 

Anul acesta de Martisor mi-am facut timp sa fac ceva dulce si in ton cu acest anotimp si aceasta sarbatoare de martisor am realizat un tortulet super delicios! 
 
Aromele sunt preferatele familiei, asa ca nu mi-a trebuit decat sa realizez un desert in doua culori!
La multi ani tuturor mamelor! 

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 5 oua mici
  • un praf de sare
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 9 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • colorant rosu
  • Sirop:
  • Apa+ zahar+vanilie
  • Pentru mousse-ul de whisky
  • 2 galbenusuri
  • 50 g zahar
  • esenta de vanilie dupa gust
  • 200 ml lapte
  • 3 foi de gelatina sau 5 g gelatina granule + apa rece
  • 100 ml crema de whisky Bailey's
  • 250 g smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • Jeleu de zmeura
  • 270g zmeura coulis
  • 2.5 foi gelatina
  • Decor
  • ciocolata alba pentru inimioare + putin piure de zmeura pentru un plus de culoare
  • bombonele colorate in alb si rosu/roz
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort de Martisor:

Pentru blat:

     Separam ouale, albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul, adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Peste oua punem si uleiul, impreuna cu putina esenta vanilie si colorant, iar la final faina cu praful de copt cernute.
    Omogenizam si transferam totul intr-o tava de 24cm.  Dam la cuptorul preincalzit pentru 30-35 minute sau facem testul cu scobitoarea. Dupa racire il taiem in 2 felii egale pe orizontala.
Pentru sirop:

Incalzim apa cu zaharul atat cat sa se topeasca tot zaharul, stingem focul si adaugam esenta de vanilie in functie de cat de aromat vreti sa fie siropul.

Pentru mousse-ul de whisky: 

      Hidratam gelatina foi in apa rece, cat sa o acopere in totalitate.
      Galbenusurile le mixam cu zaharul si vanilia pana isi schimba culoarea.
       Laptele impreuna cu crema de whisky le punem intr-un ibric pe foc pana se incalzesc. Turnam in fir subtire laptele aromat peste galbenusuri amestecand energic.
     Punem din nou pe aragaz, la foc mic si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa si alcoolul s-a evaporat. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca 2-3 minute, apoi adaugam gelatina stoarsa bine de apa, omogenizam si lasam sa se raceasca in totalitate.
    Cand crema este rece, batem repede frisca lichida impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa, nu sa stea bat, apoi adaugam cate 2 linguri de frisca in bolul cu crema si mixam, continuam asa pana incorporam frisca cu crema si obtinem un mousse pufos si cremos.

Pentru jeleu:

Hidratam gelatina in apa rece.

Incalzim piureul indulcit de zmeura si cand este caldut, sa fie suportabil la deget, adaugam gelatina si omogenizam. Lasam sa se raceasca complet.

Asamblare:

Intr-un inel detasabil de 24cm, invelim in folie de acetat, apoi punem prima felie de blat, insiropam, turnam jumatate din cantitatea de mousse, a doua foaie, insiropam, restul de mousse, dam la frigider 1 ora, apoi turnam jeleul de zmeura.

Dam la frigider pana se intareste.

Ornam dupa imaginatie!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort de Martisor" nu uita sa-i faci un review.
 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort roz