Desert tort Diplomat, cu stafide si fructe exotice

de RODIMUR in Torturi, 3 Ian 2019 | 5616 vizualizari

 

Acesta a fost tortul nostru de revelion, de anul acesta. Dacă la Crăciun fac de obicei multe prăjituri și ciocolată de casă, pentru revelion mai pregătesc un tort, de preferat cu frișcă și fructe, ca să fie mai ușor, mai răcoros și mai plăcut, după mâncărurile consistente pe care le devorăm cu mare bucurie culinară la aceste frumoase sărbători de iarnă.
De ani de zile, am două rețete de tort diplomat, de la aceeași colegă de cancelarie. Uitasem că aveam una și când am tot auzit-o că iar a făcut un asemenea tort, i-am cerut rețeta. Ea și-a amintit că-mi mai dăduse odată una, dar tot mi-a adus a doua zi ce i-am cerut. M-am mirat că deși veneau de la aceeași persoană, rețetele erau diferite. M-am gândit atunci că tot făcând torturi și-a reevaluat opinia, ceea ce am făcut și eu. Nu am urmat întocmai nici una din rețetele primite de la ea.
Așa că această rețetă este rezultatul mai multora, pe care le-am trecut prin filtrul gândirii și al gustului personal, ceea ce s-a dovedit a fi o idee excelentă. Tortul este nu numai foarte frumos, dar și foarte aromat, răcoros și bun. Nu te mai saturi mâncând, pentru că este ușor, nu ”cade greu” la stomac și nu ai deloc senzația de ”prea plin”, oricât de mari ar fi feliile devorate, cu mare plăcere...

 

INGREDIENTE

  • 200 grame de pișcoturi de șampanie
  • 5 gălbenușuri
  • 230-250 grame de zahăr tos fin
  • 2 plicuri de vanilie
  • 500 ml de lapte dulce, fiert
  • 15-18 grame de gelatină
  • 100 grame de stafide
  • 250 ml de smântână grasă, pentru frișcă
  • 25-30 grame de zahăr pudră, pentru frișcă (o lingură)
  • 1 plic de vanilie, pentru frișcă
  • 2 linguri de amidon alimentar (opțional)
  • 1-2 portocale
  • 1-2 kiwi
  • 2 banane
  • 1 cutie de compot de ananas rondele
  • coaja răzuită fin, de la o portocală
  • Pentru sirop:
  • 1 lingură de rom (37,5%)
  • 1 lingură de esență de rom
  • 4-5 linguri de sirop de la compotul de ananas
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort Diplomat, cu stafide si fructe exotice:

Mai întâi se pregătesc stafidele. Se opăresc timp de 1 minut în apă clocotită și apoi se pun la înmuiat în siropul pregătit din: rom, esență de rom și sirop de la compotul de ananas. Tot în acest sirop se vor umezi puțin și pișcoturile, la montarea tortului.

Se pune gelatina la înmuiat cu apă rece, pentru 10 minute. Apa trebuie să depășească gelatina cu aproximativ 3 cm.

Se mixează gălbenușurile cu: laptele cald, vanilia, amidonul alimentar (cine dorește) și zahărul tos, până ce acesta din urmă se dizolvă și apoi se dă compoziția la bain-marie pentru 10-15 minute. Se amestecă întruna în  compoziție și când se îngroașă, după epuizarea timpului recomandat, se ia de pe foc și se lasă la răcit.

Se strecoară stafidele și se păstrează siropul, pentru umezirea pișcoturilor.

Când compoziția s-a răcorit, se adaugă gelatina înmuiată (care a absorbit, între timp, toată  apă) și se amestecă bine. Se adaugă stafidele înmuiate și coaja răzuită de portocale, după care se dă crema la răcoare, până ce se prepară frișca.

Se mixează smântâna grasă cu zahărul pudră adăugat ”în ploaie” și cu vanilia și când s-a format o frișcă legată, se adaugă în crema pentru tort, dată la răcoare. Se mixează bine și se dă iarăși la răcoare, până ce se pregătește tava pentru tort.

Se feliază fructele exotice: portocalele, bananele și kiwi. Feliile de portocale se curăță de coji, numai după ce au fost tăiate.

Se umezește vasul/forma în care va fi montat tortul, după care se întinde o folie alimentară, care va adera imediat și va face posibilă formarea unui tort frumos.

Se decorează cu fructe exotice feliate, atât baza, cât și pereții vasului, se toarnă o jumătate din cantitatea de cremă și apoi se pune un strat de felii de banane.

Peste acest strat de banane se toarnă restul de cremă și apoi se acoperă totul cu pișcoturi înmuiate în siropul în care au fost înmuiate și stafidele.

Se acoperă tortul cu o folie alimentară și se dă la frigider pentru câteva ore, chiar peste noapte.

A doua zi, se ia folia alimentară de deasupra, se pune un platou și se răstoarnă ușor tortul. Grație foliei alimentare, tortul se va răsturna perfect și ușor, fără să-și modifice forma. Se îndepărtează folia alimentară care a îmbrăcat baza și pereții tortului, la montare și se poate felia și servi deja.

TIPS-URI

1

Opăriți timp de un minut stafidele, înainte de a le pune la înmuiat în sirop. Este o măsură de igienă, nu numai o indicație de preparare.

2

Deși compoziția pare la început foarte moale/ichidă, ea se va întări după adăugarea gelatinei și după ce va sta la rece. Cine se teme că nu i se va lega, poate adăuga două linguri de amidon alimentar înainte de a da compoziția la bain-marie.

3

Cât timp compoziția va sta la bain-marie este bine să amestecați în ea, măcar din când în când.

4

Nu adăugați gelatina înmuiată în compozița caldă, pentru că efectul ei va dispărea. Compoziția trebuie să se răcorească, înainte de a adăuga gelatina.

5

Frișca se face din smântână ținută la rece, în frigider.

6

Până ce faceți smântâna, țineți compoziția la rece.

7

Nu adăugați frișca în compoziție, decât după ce aceasta din urmă s-a răcit. În caz contrar, compoziția se va înmuia, ceea ce nu este de dorit, pentru realizarea unui tort reușit.

8

Puteți folosi pișcoturi și între cele două straturi de cremă, sau ca să tapetați pereții laterali, în cazul în care folosiți o formă circulară cu inel. Totuși decorarea laterală cu fructe a tortului îi dă un aspect mult mai frumos, decât cu pișcoturi.

9

Este bine să nu folosiți felii de kiwi decât pentru decor, întrucât contactul lor cu crema poate diminua efectul gelatinei, din cauza unei enzime pe care o conțin.

10

Acoperiți tortul cu folie alimentară, până la întărire și în general, asigurați-vă că, nu va capta mirosurile de mâncare din frigider.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Diplomat, cu stafide si fructe exotice" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

Reteta de salata de fasole rosie cu porumb si ardei gras

de oanapl 7

pe 25.03 la 19:25

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de lapte condensat