Dulceata/gem de cirese

de gaby_duceag in Dulciuri, 26 Iun 2011 | 3330 vizualizari

 

Sa-i zic gem...sa-i zic dulceata..:)
Eu stiu ca mama acasa duceata o facea cu sirop...asa cum am facut eu dulceata de trandafir iar gemul era fiert mai mult, odata cu zaharul..asa ca, asa cum am facut-o eu acum, ce-o fi ?

......................

Fiecare reteta pe care-o fac, are o poveste. Mereu imi zic ca o scriu sau voi face completari dar cand ma asez in fata tastaturii ceva ma opreste: ba doarme sotul si nu pot tzacani :), ba puii ma solicita, ba nu mai am chef si raman la ingrediente si mod de preparare.
Pentru cititor e mai oke asa, dar eu sunt vorbeareata si vreau sa zic tot:).
Nu-mi place dulceata de cirese, dar..pentru ca zilele trecute mi-a adus sotul o sacosa si mi-a zis :uite ce ti-am adus! (am zis mooa dar asa..un moaaa a jale :) , si am tacut ca data viitoare nu mai primesc nimic :)) ), am fost nevoita sa fac ceva cu ele. Cum prajitura facusem si aveam alta la rand , am impartit ciresele pe din doua (jumatate erau galbene , jumatate negre) si-am tras o oala de 6 l de compot , iar cele negre le-am lasat.
Cand le-am gustat , o parte erau amarui.
Zic : daaaa, ma sacrific sa fac o dulceata :)

Noaptea, la ora 11, cat am vorbit cu mama la telefon,le-am curatat de samburi si le-am dat gata :)) .
Mi-au iesit fix 1kg dupa curatare.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente
  • 1 kg cirese negre
  • 650 gr zahar
  • 3 cani apa
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata/gem de cirese:

Intr-o oala groasa, cu fund dublu , am pus la fiert ciresele impreuna cu apa.

Am lasat la foc mic sa bolboroseasca-n legea lui, timp in care eu am facut o prajitura bunaaaa (o s-o postez maine).

Cand zeama a scazut la jumatate (mai lasa si ciresele ) am adaugat zaharul.

Am lasat la foc mic inca 35-40 minute curatand cand si cand spuma formata. Era atat de buna incat nici lamaia ce-o pregatisem s-o adaug , n-am pus-o. Acum ..depinde in ce vas fierbeti; eu am o oala care desi a fost destul de scumpa, este grozav de buna.Are fundul gros si nu trebuie sa amestec prea mult cand fierb ceva. Daca nu detineti o oala groasa, recomand un vas de tuci ca-i la fel de bun sau daca nu aveti amestecati mai des dupa ce puneti zaharul, sa nu afumati dulceata/gemul.

Am tot scos pe farfurioara sa vad dupa racire cat de gros e, iar cand am considerat ca e gata am oprit focul. Se ingroasa mult dupa racire, nu fierbeti prea mult.



Am turnat in borcanele curate si sterilizate, fierbinte, si am infiletat capacele.



Daca faceti cantitati mai mari pe care le pastrati in camara adaugati putin conservant .



Mi-au iesit doua borcanele de 320 plus un castronel ce ne-ar ajunge pe doua zile la micul dejun, cu lapte si unt.



Dupa ce am gustat ce a iesit, mi-am zis ranjind : imi place dulceata de cirese.

Si copiilor le-a placut mult.;)

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata/gem de cirese" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (25)

MotanLaOale 1

27.06.2011, 10:26

buna buna......povestita

mirela0911 1

27.06.2011, 11:19

pt tot

Bucataras Medi 1

08.07.2011, 11:26

deja ma enervezi ............ma lasi sa salivez si nu-mi dai si mie un borcanel?.........................

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Valurile Dunarii (Donauwellen)
  • 14

    J

  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert - Clafoutis cu cirese