Ernestines--reteta de peste 100 de ani!

de adnia in Prajituri, 1 Sep 2013 | 3528 vizualizari

 

Dragii mei, am o surpriza pentru voi! Dar inainte de asta, ma intreb ...si va intreb: cine nu cunoaste faimoasele delicatese ale Casei Capsa, cea mai buna cofetarie din Europa secolului trecut?!? E drept ca astazi s-au mai pierdut din retete si din faima, dar tot renumite au ramas, chiar de referinta in domeniu, as zice eu!

Si acum," care e surpriza?", poate va intrebati. Ei bine, am mostenit o carte de retete de cofetarie veeeeche-veeeche, scrisa in 1932 de primul cofetar care a avut curajul sa-si faca retetele cunoscute (pe atunci, secretul meseriei era tare bine pazit, cofetarii se inchideau in camarile lor atunci cand preparau cate-o reteta, nici macar novicii lor nu le puteau da de rost:).

Bun, si ce are in comun cu casa mai sus-amintita? Pai are, caci acestea sunt retetele folosite intocmai de Grigore Capsa si el le-a dat gloria pe care au cunoscut-o in vremea "Micului Paris". Si, daca ar fi sa facem un calcul simplu, retele acestea sunt extrem de vechi: cartea a aparut in 1928, dar autorul (vechi cofetar, aproape de pensie) marturiseste ca el le folosea de peste 50 de ani...iar el le mostenise de ma mesterul sau! Deci, au fost date din generatie in generatie si pastrate cu sfintenie!
Eu am primit cartea cu mare bucurie, va inchipuiti, am reconstituit-o pe ici, pe colo, am studiat-o din scoarta-n scoarta , am "tradus" ceva termeni si retete...si m-am apucat de treaba!

 

INGREDIENTE

  • -100 g migdale crude macinate
  • -125 g zahar pudra
  • -pulpa de la 3 caise coapte foarte bine
  • -faina integrala de grau, cat cuprinde
  • -1 borcan gem de caise
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ernestines--reteta de peste 100 de ani!:

Migdalele macinate si zaharul pudra se amesteca intr-un bol, se adauga pulpa de caise si se amesteca bine. Se adauga faina integrala de grau, pana se obtine o bila de aluat. Se framanta bine, apoi se lasa la odihna 10 minute. Se intinde in foaie cam de 1 deget grosime, se taie forme rotunde, cu ajutorul unui decupator de fursecuri si se transfera intr-o tava tapetata cu hartie de copt.


Se coc in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pana trec testul scobitorii. Se lasa la racit, apoi se lipesc doua cate doua cu gem de caise.


Se servesc dupa cateva ore, sau a doua zi, dupa ce s-au mai fragezit (dupa ce se scot din cuptor, prajiturelele se intaresc, dar sub actiunea gemului de caise se inmoaie).


Se presara cu zahar pudra, ca in reteta originala, sau cu un mot de caise din gem (varianta mea).


Sunt foarte gustoase! Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Ernestines--reteta de peste 100 de ani!" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (26)

Rocsi 1

02.09.2013, 11:16

Foarte bune

Ela68 1

02.09.2013, 12:48

te invidiez pentru acea carte ( la modul pozitiv, bineinteles ). fursecurile, n-am cuvinte.....arata exceptional

adnia 1

02.09.2013, 14:40

multumesc frumos, dragii mei! intr-adevar, cartea aceasta e o comoara...mai am una ceva mai "tinerica"...adica e din 1932

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Evantai cu legume
  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Piept de pui umplut cu legume

de oanapl 5

ieri la 23:26

Somon la cuptor cu 4 garnituri

de Oana 8

ieri la 18:24

Snitele din muschi de porc in crusta de cascavea cu mustar si pesmet

pe 21.09 la 21:46

RETETA RECOMANDATA
Baclava