Fasole cu carnati de porc afumati

de RODIMUR in Mancaruri de legume, 17 Oct 2018 | 3424 vizualizari

 

O mâncare foarte bună, de nerefuzat, pe care n-am mai făcut-o de vreo câteva luni și pe care am tot amânat s-o fac, până ce am găsit ce-mi trebuia: fasole proaspătă, care să nu rămână întreagă, așa ca cea boabe (la piață lumea o numește ”boambe”!), neapărat albă (nu prea gătesc fasole pestriță) și cârnați de porc afumați, buni, de calitate. Celelalte ingrediente n-au fost chiar greu de procurat...
Rezultatul a fost după așteptări: o mâncare de fasole gustoasă și atât de consistentă, încât nu ne-a mai trebuit nimic altceva...
Nu am socotit ca timp de preparare, perioada în care fasolea a stat la înmuiat.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de fasole albă
  • 4 morcovi
  • 1/2 țelină
  • 2 cepe
  • 4 căței de usturoi
  • 2 roșii
  • 2 ardei grași
  • 1 ardei capia
  • 1 gogoșar
  • 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 16 cârnați de porc afumați 
  • ulei de floarea soarelui, pentru prăjit cârnații
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole cu carnati de porc afumati:

Cu o seară înainte se alege fasolea, se spală cu apă rece, de două-trei ori și se pune la înmuiat, cu multă apă rece, deoarece, înmuindu-se, ea se va umfla.

Dacă ați uitat să puneți fasolea la înmuiat, atunci o puteți pune (după ce ați ales-o și spălat-o) cu apă clocotită într-un vas acoperit cu capac și o veți lăsa așa timp de 3 ore, fără să ridicați capacul. După trei ore, veți vedea că apa s-a îngălbenit și fasolea s-a umflat. Aruncați această apă și puneți fasolea la fiert, cu apă curată, caldă.

Dacă fasolea a stat peste noapte la înmuiat, dimineața o strecurați și o puneți la fiert, cu apă rece.

Pregătiți o altă oală cu apă fierbinte, oricum ați înmuiat fasolea. După mai multe clocote, când apa începe să se tulbure și să se coloreze, aruncați-o și adăugați apă fierbinte peste fasole. Cât timp fasolea fierbe, în apa schimbată, pregătiți celelalte ingrediente.

Curățați cepele și usturoiul, spălați-le, tăiați-le mărunt și căliți-le în ulei suficient, la foc mic, până ce se înmoaie.

Spălați ardeii (grași și capia) și gogoșarul, scoateți-le cotoarele și semințele, tăiați-i cubulețe, sau rondele și puneți-i la călit, peste ceapă și usturoi.

Curățați morcovii și țelina, spălați-i, dați-i pe răzătoarea mică și apoi căliți-i cu celelalte legume, la foc mic, până ce se înmoaie.

Spălați roșiile, scoateți-le semințele, tăiați-le cubulețe și căliți-le cu celelalte legume.

Când toate legumele s-au înmuiat, adăugați 2-3 pahare de apă și lăsați-le să fiarbă încet, la foc mic, până ce fasolea va fi aproape gata.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală și se taie mărunt.

Cârnații se spală, se șterg cu hârtie absorbantă, se crestează ușor și se prăjesc pe ambele fețe, în ulei suficient și la foc mic.

Când fasolea a fiert, se strecoară de apă și se adaugă în vasul în care s-au călit și au fiert toate legumele. După două-trei clocote, se condimentează cu sare, piper și cimbru, după gust și se oprește focul.

Se presară pătrunjel tocat, se acoperă cu un capac și după 10 minute, fasolea poate fi servită, cu cârnații prăjiți din timp și cu o salată de varză proaspătă, sau cu murături/salată asortată.

TIPS-URI

1

Pentru o astfel de mâncare, folosiți fasole care se sfărâmă și care face sos. Fasolea boabe râmăne întreagă și nefăcând sos, parcă nu s-ar lega.

2

Dacă n-ați pus fasolea la înmuiat cu o seară înainte, înmuiați-o timp de 3 ore, în apă clocotită.

3

Trebuie să schimbați de două ori apa în care fierbe fasolea. Pentru aceasta, folosiți numai apă fierbinte, ca să nu se întărească, de la apa rece.

4

Căliți legumele ușor, în ulei suficient și la foc mic, numai până ce se înmoaie.

5

După ce s-au înmuiat legumele, adăugați două-trei pahare de apă în care să fiarbă încet.

6

După ce strecurați fasolea de a doua apă în care a fiert, adăugați-o în vasul în care s-au călit și au fiert legumele. Apa adăugată fiind caldă și suficientă, nu va mai fi nevoie de altă apă, ca să fiarbă și fasolea puțin și ca să se formeze sosul.

7

În cazul în care fasolea nu a fiert complet, separat, va trebui să mai adăugați apă (dar caldă) în oala în care fierbe, cu legumele. Supravegheați-o, totuși, ca să nu se prindă de fundul vasului. Această mâncare trebuie să aibă puțin sos natural.

8

Condimentați, după gust, cu sare, piper și cimbru la sfârșitul preparării și tot atunci presărați și pătrunjelul tocat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole cu carnati de porc afumati" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

RODIMUR 1

19.10.2018, 20:37

Astăzi am mâncat ultima porție, tot fără cârnați...Avem multe puncte comune, Rocsi...Mulțumesc!

dantes 1

21.10.2018, 16:15

Buna!

RODIMUR 1

21.10.2018, 16:45

Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Fasole verde cu telemea la cuptor