Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie

de simona72 in Porc, 13 Ian 2014 | 2329 vizualizari

 

O mancare care o cunoaste toata lumea, care este satioasa, gustoasa si care merge mai ales in zilele friguroase de iarna. Iar daca mai este facuta si intr-un vas de lut, la cuptor, la foc molcom, este o nebunie...

 

INGREDIENTE

  • 1 ciolan mare crud, neafumat
  • 700-800 gr fasole boabe
  • 1 morcov mare
  • 1/2 de radacina de telina
  • 2 radacini patrunjel
  • 1 conserva rosii in suc
  • 2 cepe
  • 2-3 linguri pasta de gogosari
  • sare si piper dupa gust
  • 1 crenguta cimbru+ cimbru maruntit
  • 2 cani apa
  • pt salata de sfecla:
  • 2 bucati sfecla rosie
  • 1 capatana usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 linguri otet balsamic
  • 1 praf de sare si piper
  • 1 lingurita rasa de zahar brut
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie:

Fasole boabe de marime medie am avut eu, se spala in mai multe ape si se pune de seara pana a doua zi intr-un castron cu apa multa la inmuiat. Ciolanul meu provine de la porcul taiat inainte de sarbatori, asa ca este si mai bun pt ca provine de la un porc crescut la tara. Am pus ciolanul de porc intr-un vas de lut smaltuit, am adaugat fasolea spalata in mai multe ape dupa ce s-a umflat peste noapte. Legumele le-am curatat, le-am taiat, nu foarte marunt si le-am adaugat si pe ele in oala. Asezonati cu sare si piper dupa gust, pasta de gogosari, apa cat sa cuprinda toata ingredientele, iar deasupra o crenguta de cimbru uscat. Punem capacul vasului pe care il are in dotare, dam la cuptorul rece, setam temperatura la 160-170 grade si lasam la foc moale 3 ore. Din cand in cand mai scoatem vasul si-l mai scuturam, asta in loc de mestecare si o singura data intoarcem ciolanul. 

Pt salata de sfecla: cele 2 bucati de sfecla le spalam cu un burete abraziv, le taiam capetele, le punem intr-o folie de aluminiu impreuna cu o capatana de usturoi la care i-am taiat capatul si o lingura ulei de masline. Adunam marginile foliei, in asa fel incat sa devina ermetic continutul si dam la cuptor alaturi de fasole pt 2 ore. Zeama si uleiul lasata de  sfecla din folie, le punem intr-un castronel, strangem de capatana de usturoi in asa fel incat sa-i iasa miezul si-l zdrobim cu o furculita. Adaugam inca 2 linguri ulei de masline, 2 linguri de otet balsamic, un praf de sare si piper si o lingurita de zahar brut. Amestecam pana se dizolva sarea si zaharul si puenm peste sfecla curatata de coaja si taiata cuburi. Serviti fasole  cu o bucata de carne din ciolan, presarati deasupra putin cimbru uscat si salata de sfecla. O nebunie...Pofta buna!!

 

TIPS-URI

1

vasul meu de lut este unul smaltuit asa ca nu necesita ingrijire speciala, doar avut grija ca atunci cand este introdus in cuptor acesta sa fie rece, nu bagati oala direct in cuptorul incins

2

ciolanul este fiert atunci cand se desprinde de pe os cu usurinta

3

salata de sfecla ajunge pt trei persoane

RETETA IN IMAGINI

Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-0
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-1
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-2
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-3
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-4
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-5
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-6
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-7
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-8
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-9
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-10
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-11
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-12
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-13
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-14
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-15
Fasole cu ciolan si salata de sfecla rosie-16

COMENTARII (30)

Criss

Criss 1

14.01.2014, 05:49

dantes

dantes 1

14.01.2014, 09:39

Foarte bun

Gergiana S

Gergiana S 1

14.01.2014, 13:52

ce bine arataaa...

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Placinte cu carne si carnati
  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!