File de peşte poşat, cu sos olandez şi legume aburite

de Lia_ in Somon, 10 Ian 2015 | 4136 vizualizari

 

Reteta este de la Radu Popovici. Ii multumesc si aici.

 

INGREDIENTE

  • 400 g file de somon (eu un cod cam nefericit)
  • PENTRU POSAREA PESTELUI
  • putina apa
  • sare
  • 10 boabe de piper negru
  • 1 lingurita de boabe de coriandru
  • 3 frunze de dafin
  • 1 1/2 lingura de otet de vin alb
  • 3 linguri de vin alb
  • piper alb macinat
  • SOS OLANDEZ
  • 2 galbenusuri de ou
  • 1 lingura de apa rece
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • coaja rasa de la o jumatate de lamaie
  • 1/2 pachet de unt topit la temperatura camerei
  • 1 lingurita de boabe de piper negru si roz zdrobite grosier
  • (am avut mix de boabe in 4 culori: alb, negru, rosu, verde)
  • GARNITURA
  • 1 ardei gras rosu taiat bucati
  • 1 dovlecel taiat batoane
  • am pus si vanata cateva batoane a la Gordon Ramsay
  • sare, piper proaspat macinat
  • patrunjel tocat pentru servit
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA File de peşte poşat, cu sos olandez şi legume aburite:

Scoti untul din frigider ca sa se mai incalzeaasca.


POSAREA PESTELUI


1. Intr-o craticioara cat sa incapa pestele, pune foarte putina apa, la final trebuie doar sa cuprinda pe jumatate pestele ca sa nu fiarba in sec.


2. Adauga sare, otet, vin alb, boabe de piper, boabe de coriandru si frunzele de dafin.


3. Dai lichidul in clocot si lasi sa fiarba circa 2 minute.


4. Stingi flacara, acoperi craticioara si lasi la infuzat 20-30 de minute.


GARNITURA


Intre timp pregatesti un aburitor (steamer). Pui 2 cani de apa in vas.


1. Spala, curata de cotor si taie legumele cum vezi in poze.


2. Le sarezi si piperezi.


3. Aseaza-le in sita steamerului. Daca nu ai steamer, improvizezi dintr-un cos de bambus sau sita metalica cu orificii mari pe un vas cu apa care fierbe si etansezi cu un capac. Se gatesc legumele in aburi, la foc mic, circa 15 minute, sau pana ce sunt fragede, dar raman al dente, pastrand o textura placuta.


4. Pune din nou craticioara cu infuzie pe foc si dai in clocot molcom.


5. Micsorezi flacara cat se poate de mult, astfel ca apa sa se mentina la o temperatura de 80-90 °C.


6. Introduci in lichid bucatile de somon posezi circa 10-15 minute, sau pana ce sunt facute. Verifici acest lucru inserand un cutit mic in zona groasa a fileului, daca acesta este somon (mai gros decat alte fileuri). Carnea trebuie sa fie alburie si opaca, nu roz.


7. Scoti fileurile si le scurgi bine de lichid.


SOSUL OLANDEZ


1. Cat timp se gatesc fileurile, incinge un strat de apa de 3-4 cm grosime intr-o craticioara foarte mica si la foc mic.


2. Amesteci galbenusurile cu 1 lingura de apa rece, intr-un castron metalic, eu am un fel de ibric larg cu coada lunga si este foarte comod pentru asa ceva. Cel cu care turnam glazura la prajitura Piernik de pe blog. Foloseste un tel, cu miscari rapide rotunde, pana ce mixtura se face spumoasa si isi dubleaza volumul.


3. In acest stadiu se pot adauga si 1-2 picaturi de suc de lamaie.


4. Aseaza castronul peste craticioara in care apa fierbe foarte molcom. Mai amesteci ouala 1-2 minute, pana ce s-au ingrosat putin.


Stinge flacara sub craticioara, dar pastreaza castronul deasupra.


5. Adauga untul in transe mici, amestecand constant. Daca adaugi untul prea repede, emulsia se va taia. Pe masura ce sosul se ingroasa, se pot mari transele de unt topit. Dupa ce a fost incorporat tot untul, adauga sucul si coaja rasa de lamaie, plus boabele de piper negru si roz.


6. Gusti si potrivesti de sare. Sosul trebuie servit imediat. Asezi fileurile pe sau langa legumele aburite si le stropesti din belsug cu sosul olandez si fiecare mai stropeste, dupa gust, cu zeama de lamaie de la feliile pe care le vei asocia mancarii.


Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Am avut file de cod pentru prima oara si nu este grozav, luati somon sau crap, astea sigur imi plac fara rezerve. Sosul e demential.

2

Ca sa nu se subtieze mult sosul, pune mai putin din zeama de lamaie si lasa pe cel care mananca sa stropeasca cu restul, direct la servire, in farfurie.

Daca ti-a placut reteta noastra "File de peşte poşat, cu sos olandez şi legume aburite" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (29)

Panacris 1

18.11.2015, 08:12

noiinbucatarie 1

22.08.2016, 13:53

ancutsa 1

16.08.2017, 19:22

Foarte gustos!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Evantai cu legume
  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Sandwich irlandez