"Freekeh" cu pui

de Mihaela11_jo in Pui, 29 Oct 2012 | 3711 vizualizari

 

“Freekeh”( se citeste frike) sau “farik” este practic grau cules verde , prajit si zdrobit.
Este o mancare foarte populara in tarile Levantului,Peninsula Arabica, Palestina, Egipt si nordul Africii.
Graul se culege inainte de a se coace, cand boabele sunt inca verzi si moi.
Se usuca la soare si apoi Ii se da foc cu grija pentru a se arde spicele , dar nu si boabele.Astfel ia o aroma de grau afumat.
Continutul crescut de lichid al boabelor de grau inca verzi previne arderea lor.
Urmeaza zdrobirea boabelor care arata astfel ca bulgur verde.
“Freekeh” este mentionata intr-o carte de bucate din Bagdad din secolul al 13-lea; reteta se prepara cu carne de oaie.
In Egipt , o mancare foarte populara este porumbelul umplut cu freekeh.
In Tunisia este socotita o delicatesa supa de freekeh cu maduva osoasa.
Pilaful de freekeh cu carne de oaie si mazare verde este originar din Siria si supa de freekeh cu pui este specifica Palestinei.
Freekeh zdrobita mai grosier se foloseste la pilaf , iar cea mai marunta la preparea supelor.
Proprietatile nutritive ale acestei cereale fac sa fie considerata un aliment superior.
Continutul de proteine este superior celui din cuscus si orezul alb;continutul de fibre( mai ales fibre insolubile) este de 4 ori mai mare decat al celorlalte cereale .
Freekeh are un indice glicemic redus fiind un aliment indicat bolnavilor de diabet zaharat.
Vreau sa va familiarizez azi cu o mancare specific arabeasca mai putin cunoscuta: pilaf de "freekeh" cu pui.

 

INGREDIENTE

  • 1 pui
  • 3 batoane de scortisoara
  • 4-5 foi de dafin
  • 5-6 seminte de cardamom intregi
  • 2 cepe medii
  • ulei de masline
  • 2 cani de freekeh
  • 1 lingurita condiment mixt macinat( piper,boia,chimin,coriandru,cuisoare,nucsoara,chimin,cardamom)
  • seminte de pin (“snobar”)
  • seminte de migdale jumatati
  • 1 lingurita de scortisoara macinata
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • rozmarin(optional)
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Freekeh" cu pui:

Freekeh se curata  bine de impuritati si eventualele pietricele rezultate in procesul de zdrobire; se spala si se lasa la inmuiat in apa rece cca 30 de minute.

Puiul se spala si se portioneaza in sferturi; se pune la fiert intr-o oala de fiert sub presiune cu apa, 1 lingurita de sare( sau dupa gust),bastoanele de scortisoara,foile de dafin,semintele de cardamom, piper proaspat macinat dupa gust si o ceapa taiata in sferturi.

Se fierbe 30 de minute, apoi se scoate intr-un vas termorezistent; se unge cu ketchup, se stropeste cu ulei de masline, se sareaza si piperaza, se adauga crengute de rozmarin si se da la cuptor sa se rumeneasca.

Intr-o tigaie  se pune ulei si se prajesc semintele de pin si de migdale pana iau o culoare aurie.

Se scot semintele intr-un bol si in acelasi ulei ( cu aroma de seminte prajite) intr-o cratita antiaderenta  se caleste o ceapa taiata marunt pana ia o culoare aurie;se adauga freekeh scursa de apa ,condimentul mixt,scortisoara macinata,sare si piper dupa gust si se amesteca bine.

Supa de pui se strecoara si se adauga la freekeh in proportie de 1 cana si jumatate de supa la o cana de freekeh.

Cand incepe sa fiarba se acopera cratita cu un capac si se lasa la foc mic 35-40 de minute.

Pe un platou se aseaza pilaful de freekeh, apoi puiul rumenit; se presara cu semintele de pin si migdale.

Se serveste cu salata arabeasca mixta sau cu iaurt.

Pofta buna!

 

 
Daca ti-a placut reteta noastra ""Freekeh" cu pui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

"Freekeh" cu pui-0
"Freekeh" cu pui-1
"Freekeh" cu pui-2
"Freekeh" cu pui-3
"Freekeh" cu pui-4
"Freekeh" cu pui-5
"Freekeh" cu pui-6
"Freekeh" cu pui-7
"Freekeh" cu pui-8
"Freekeh" cu pui-9
"Freekeh" cu pui-10
"Freekeh" cu pui-11
"Freekeh" cu pui-12
"Freekeh" cu pui-13
"Freekeh" cu pui-14
"Freekeh" cu pui-15
"Freekeh" cu pui-16

COMENTARII (23)

Mihaela11_jo

Mihaela11_jo 1

30.10.2012, 09:43

Rocsi
mamaieelena
Raluca
Simona

ANNA_46

ANNA_46 1

31.10.2012, 01:11

Mmmm.......tare buna trebuie sa fie, eu salvez reteta, poate voi gasi undeva freekeh, multumim frumos pentru descriere

Sylvia

Sylvia 1

02.11.2012, 12:41

excelenta reteta, felicitari pentru tot ce faci si pt articolele atle, sunt facute cu suflet si asta se vede si se "simte " ! tare te indragesc pentru ceea ce esti !

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Chec savarina cu frisca si capsuni
  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec glazurat cu citrice

de Rux 9

Chec glazurat cu...

ieri la 23:23

Supa cu tortellini si fasole verde

Supa cu...

ieri la 22:41

Prajitura Adelina

de mena29 3

Prajitura Adelina

ieri la 22:05