Galuste cu prune

de simona72 in Dulciuri, 12 Sep 2013 | 21310 vizualizari

 

Am vazut pe site diferite retete de galuste cu prune. Vin si eu cu reteta mea, pe care eu o stiu de la mama...pt mine este un desert al copilariei, nu era toamna ca mama sa nu-l faca. Aceste minunatii provin la origini din bucataria ungureasca si se numesc gombocs in maghiara...poate si din aceasta cauza este cunoscuta peste tot in partea Ardealului. Am vazut ca sunt bucatarasi care nu au facut niciodata aceste galuste si am ramas uimita la inceput....

 

INGREDIENTE

  • pt aluat:
  • 700 gr cartofi
  • 2 galbenusuri
  • 1 praf de sare
  • 150 gr faina+ faina pt infainat masa si la prelucrarea galustelor
  • pt umplut:
  • 400-500 gr prune
  • 1 lingurita scortisoara
  • 3 linguri zahar brut
  • pt deasupra:
  • 300 gr pesmet
  • 3 linguri zahar tos
  • 2 linguri zahar brun
  • 1 zahar vanilat
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Galuste cu prune:

Cartofii se curata, se spala, se taie cuburi si se pun la fiert in apa cu sare. Prunele se spala, se taie in doua, li se scot samburii, se adauga scortosoara si zaharul si se lasa deoparte sa se intrepatrunda aromele. Cartofii se zdrobesc ca pt piure, se adauga 1 praf de sare, cele 2 galbenusuri si se amesteca. Se pune cate putina faina si se amesteca din nou.

Ei, aici vine partea mai dificila zic eu. Galustele sa va iasa bune nu trebuie sa puneti prea multa faina, nu trebuie sa iasa un aluat tare pe care sa-l framantati pe masa de lucru. Este un aluat inselator, care tot cere faina. Cand ati pus suficienta faina ca sa puteti lucra cu aluatul il rasturnati pe masa de lucru foarte bine infainata si luati cu o lingura aluat. O tavaliti prin faina, o aplatizati, puneti o bucata de pruna in mijloc, adunati marginile, lipiti si rotiti si mai dati putin prin faina. Trebuie sa fie bine inchise altfel riscati sa se desfaca in timp ce le fierbeti.

Puneti o cratita cu apa la fiert, iar cand aceasta fierbe puneti galustele in apa. Lasatile 3-4 minute, ele se ridica la suprafata, le luati cu o spumiera si le puneti pe un platou.

Pesmetul il puneti intr-o tigaie impreuna cu zaharul tos. Amestecati mereu in pesmet pana acesta se rumeneste frumos. La urma adaugati zaharul brut, zaharul vanilat, mai lasati putin la prajit si amestecati. Tavaliti galustele prin pesmetul prajit cu zahar, iar cel care ramane il presarati peste galuste.

Pofta buna!!! 

TIPS-URI

1

galustele nu trebuie sa iasa tari, cand le mancati se pot taia si cu lingurita,asa consistenta trebuie sa aiba (in poza este taiata cu cutitul, doar pt a arata frumos)

2

prunele se pot inlocui si cu caise

3

sa nu lipseasca scortisoara de la aceasta reteta

4

puteti sa nu puneti ou deloc, mama mea nu pune, in nici un caz nu se pune oul intreg(ca sa nu devina tari)

Daca ti-a placut reteta noastra "Galuste cu prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

Ancutsa 1

26.09.2016, 17:30

Tare bune si frumoase ti-au iesit!

dantes 1

04.09.2017, 06:56

Bune!

mihaelar63 1

04.09.2017, 21:59

Chiar imi este dor de asa ceva

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Galuste cu prune (reteta video)