Gem de gutui

de diaconta in Conserve, 22 Oct 2018 | 2409 vizualizari

 

Este prima oară când pregătesc gem de gutui.
Mi se părea mereu o treabă tare migăloasă, dar cum am avut multe mere gutui frumoase şi aromate, era păcat să nu profităm de ele.
Am pregătit şi compot, apoi m-am gândit dacă să pregătesc dulceaţă  sau gem.
Si au fost două porţii de gem.
Sigur că aşa am ales calea mai uşoară, dar noi preferăm gemul dulceţii, pentru textură, dar şi pentru cantitatea de zahăr folosită.

 

INGREDIENTE

  • 1,500 kg gutui, cântarite dupa ce am scos cotorul
  • 600 g zahar
  • 1,4 l apa
  • 2 lamâi
  • 1 baton scorţisoara
  • Ghimbir-aprox. 1.5 cm
Portii: 7
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de gutui:

Am spalat foarte bine gutuile pentru a îndeparta si pufuletul de la suprafata lor.


Le-am taiat apoi în 4 si am scos cotorul si partea lemnoasa.


Le-am taiat în felii subtiri sau în cuburi. Nu e nevoie sa fie la fel de marunte ca si pentru dulceata.


Am pus peste ele zeama de lamâie.


Am pus merele gutui într-o oala si am pus apa rece cât sa le acopere, am pus batonul de scortisoara.


Am pus oala pe foc. Dupa primul clocot, am lasat sa fiarba 8-10 minute.


Am oprit focul si le-am strecurat. Am pastrat zeama pentru ca vom avea nevoie de ea.


Merele gutui împreuna cu zaharul si 400 ml din zeama pastrata, le-am pus iarasi sa fiarba la foc mic.


Daca voi credeti ca mai e nevoie de zahar, puteti sa mai adaugati.


De asemenea, daca se îngroasa foarte mult, puteti sa mai adaugati zeama.


Gutuile au foarte multa pectina si gemul se va îngrosa mult dupa ce se va raci.


Am mai fiert 35 de minute. Am verificat daca este destul de legata, punând putin gem pe o farfurioara tinuta la congelator.


Daca va convine consistenta, puteti sa opriti focul.


Inainte cu 10 minute de a fi gata, am pasat cu un blender verticat bucatile care au mai ramas întregi.


La final am adaugat ghimbirul razuit.


Am pus apoi gemul în borcanele curate si uscate.

Pentru ca borcanele sa nu se sparga când am pus gemul fierbinte, le-am pus pe o farfurie metalica.


Am acoperit apoi borcanele cu o patura si le-am lasat pâna a doua zi, dupa care le-am depozitat în camara.



S-aveţi poftă!


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (34)

diaconta 1

26.10.2018, 12:45

Cristina,la tine totul e la superlativ

diaconta 1

26.10.2018, 12:48

Claudia
Simona
Dantes
Vasi
Daniela
Oana
Mihaela
va multumesc

diaconta 1

26.10.2018, 12:48

Lau,sper ca ti-a placut

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

4153 puncte

mihaelar63

3228 puncte

mirela0911

3166 puncte

 Adi

3000 puncte

Constelatialeu

2333 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert cornulete fragede
  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Gem de corcoduse