Gogosi pufoase pentru ierni geroase

de alice_ciobanu in Dulciuri, 14 Feb 2012 | 3644 vizualizari

 

E 14 februarie! Valentine's Day! si toata lumea ar trebui sa fie pe afara cu dragostea-n priviri si soarele-n par. Insa la noi e iarna. Da' iarna frate! Cu troiene ca altadata, cu zapada cat casa si ninsoare ce nu se mai opreste. Lumea e doar cu gandul la lopata, ninsori abundende, stari de urgenta (sau incoerenta :P), cod portocaliu de ninsori, acusi rosu de ger si tot asa.
Privesc cum ninge des si marunt. "E decembrie", imi spun in gand. Dar nu.... sorb din cafea si ma trezesc: e doar februarie si sper ca my friends sa fie deja in zbor spre Milano.
As fi vrut sa va ofer niste inimioare roz-rosii, de Valentine's Day, but....am fost cuprinsa de valul de dragoste pentru zapada copilariei mele, cand ma jucam afara pana mi se faceau pantalonii scoarta, iar cozile lungi ce mi le impletea mama in fiece dimineata, se transformau incet in niste cosite semi-inghetate. Ce vremuri! Iar cand ajungeam in casa, dupa indelungi chemari disperate ale mamei, (pe vremea aia se tipa de la balcon/geam.... nu era cu beep-uri :P) ma cuprindea de pe scara blocului un miros cald si imbietor: gogosi! Calde, moi, pufoase... Ce vremuri!
Asa ca astazi, pe vreme de decembrie va ofer doar niste gogosi cu ciocolata sau ninse cu praf alb si un pahar de lapte... o cuibareala lange cel drag si... Dragostea fie cu voi!

 

INGREDIENTE

  • 700 gr faina
  • 120 gr unt
  • 40 gr drojdie proaspata
  • 3 linguri zahar
  • 15 ml esenta rom
  • 300 ml lapte
  • 5 galbenusuri
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 lingurite coaja lamaie+portocala
  • zahar pudra pentru pudrat, ciocolata topita, bombonele colorate
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosi pufoase pentru ierni geroase:

Intr-un castron curat se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza. Adaugati apoi untul moale, galbenusurile, esenta de rom si coaja de portocala si laptele, iar la urma adaugati faina amestacata cu sare si cernuta de doua ori.


Framantati bine cu mana vreo 10 minute dupa care lasati aluatul sa creasca la loc caldut, ferit de curenti de aer, pana cand isi dubleaza sau tripleaza volumul (chestiune de noroc personal :P).


Apoi luati aluatul si intindeti-l cu sucitorul uns cu ulei pe planseta de lucru, unsa si ea bine cu ulei. Intindeti in foaie de 1 cm grosime. Taiati toata foaia rondele cu ajutorul unor forme pentru aluat sau al unui pahar trecut mereu prin faina. Rondelele lasati-le 15 minute sa creasca pe masa.


Le coaceti in ulei. Neavand tigaie speciala gogosi, le-am copt dupa metoda traditionala. Adica intr-un ceaun de tuci am pus ulei si cand acesta a fost suficient de incins am pus la rumenit gogosile. Cu partea de deasupra in jos si le-am lasat cam 2 minute, dupa care le-am intors repejor si le-am mai lasat foarte putin. Se scot cu andreaua si se pun pe un servetel absorbant.


Cat sunt caldute le trecem prin ciocolata topita, cam cat va imbie pohta inimii sau le pudrati cu praf alb de zahar.


Savurati-le in tihna, alaturi de un pahar de lapte! Sunt absolut delicios de pufoase. Parol!


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosi pufoase pentru ierni geroase" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 26 %
269.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (29)

Miss_B 1

14.02.2012, 22:49

Deja mi-e pofta,am sa fac si eu zilele astea

Angelina_Elena 1

14.02.2012, 22:57

ce gogosi pufoase si delicioase

simo_brkic 1

23.02.2012, 14:26

yam si gogoselele sunt frumoase,dar mai frumoase sunt amintirile tale

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

TOP
utilizatori

Adinuta san

10080 puncte

mirela0911

6160 puncte

Rocsi

5870 puncte

Rahela Velicu

5330 puncte

RODIMUR

4920 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Salata de toamna cu bureti
  • 10

    MI

  • 11

    J

  • 12

    V

  • 13

    S

  • 14

    D

  • 15

    L

  • 16

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Gogosi super rapide