Gogosi pufoase pentru ierni geroase

de alice_ciobanu in Dulciuri, 14 Feb 2012 | 3241 vizualizari

 

E 14 februarie! Valentine's Day! si toata lumea ar trebui sa fie pe afara cu dragostea-n priviri si soarele-n par. Insa la noi e iarna. Da' iarna frate! Cu troiene ca altadata, cu zapada cat casa si ninsoare ce nu se mai opreste. Lumea e doar cu gandul la lopata, ninsori abundende, stari de urgenta (sau incoerenta :P), cod portocaliu de ninsori, acusi rosu de ger si tot asa.
Privesc cum ninge des si marunt. "E decembrie", imi spun in gand. Dar nu.... sorb din cafea si ma trezesc: e doar februarie si sper ca my friends sa fie deja in zbor spre Milano.
As fi vrut sa va ofer niste inimioare roz-rosii, de Valentine's Day, but....am fost cuprinsa de valul de dragoste pentru zapada copilariei mele, cand ma jucam afara pana mi se faceau pantalonii scoarta, iar cozile lungi ce mi le impletea mama in fiece dimineata, se transformau incet in niste cosite semi-inghetate. Ce vremuri! Iar cand ajungeam in casa, dupa indelungi chemari disperate ale mamei, (pe vremea aia se tipa de la balcon/geam.... nu era cu beep-uri :P) ma cuprindea de pe scara blocului un miros cald si imbietor: gogosi! Calde, moi, pufoase... Ce vremuri!
Asa ca astazi, pe vreme de decembrie va ofer doar niste gogosi cu ciocolata sau ninse cu praf alb si un pahar de lapte... o cuibareala lange cel drag si... Dragostea fie cu voi!

 

INGREDIENTE

  • 700 gr faina
  • 120 gr unt
  • 40 gr drojdie proaspata
  • 3 linguri zahar
  • 15 ml esenta rom
  • 300 ml lapte
  • 5 galbenusuri
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 lingurite coaja lamaie+portocala
  • zahar pudra pentru pudrat, ciocolata topita, bombonele colorate
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosi pufoase pentru ierni geroase:

Intr-un castron curat se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza. Adaugati apoi untul moale, galbenusurile, esenta de rom si coaja de portocala si laptele, iar la urma adaugati faina amestacata cu sare si cernuta de doua ori. 

Framantati bine cu mana vreo 10 minute dupa care lasati aluatul sa creasca la loc caldut, ferit de curenti de aer, pana cand isi dubleaza sau tripleaza volumul (chestiune de noroc personal :P). 

Apoi luati aluatul si intindeti-l cu sucitorul uns cu ulei pe planseta de lucru, unsa si ea bine cu ulei. Intindeti in foaie de 1 cm grosime. Taiati toata foaia rondele cu ajutorul unor forme pentru aluat sau al unui pahar trecut mereu prin faina. Rondelele lasati-le 15 minute sa creasca pe masa. 

Le coaceti in ulei. Neavand tigaie speciala gogosi, le-am copt dupa metoda traditionala. Adica intr-un ceaun de tuci am pus ulei si cand acesta a fost suficient de incins am pus la rumenit gogosile. Cu partea de deasupra in jos si le-am lasat cam 2 minute, dupa care le-am intors repejor si le-am mai lasat foarte putin. Se scot cu andreaua si se pun pe un servetel absorbant.

Cat sunt caldute le trecem prin ciocolata topita, cam cat va imbie pohta inimii sau le pudrati cu praf alb de zahar. 

Savurati-le in tihna, alaturi de un pahar de lapte! Sunt absolut delicios de pufoase. Parol!

 

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosi pufoase pentru ierni geroase" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

Miss_B 1

14.02.2012, 22:49

Deja mi-e pofta,am sa fac si eu zilele astea

Angelina_Elena 1

14.02.2012, 22:57

ce gogosi pufoase si delicioase

simo_brkic 1

23.02.2012, 14:26

yam si gogoselele sunt frumoase,dar mai frumoase sunt amintirile tale

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

9500 puncte

Rux

Rux 9

8350 puncte

Constelatialeu

7970 puncte

oanapl

7280 puncte

Lau

Lau 9

6610 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Prajitura sah la Cleme
  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

  • 24

    MA

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!