Gomboti cu prune (aluat cu branzica "Ceva fin")

de amalia01 in Dulciuri, 6 Sep 2013 | 1606 vizualizari

 

Este o reteta care imi aminteste de copilarie fiindca era unul din deserturile mele preferate din Ardeal. Stiu ca bunica zicea ca daca pune o mana da "samachise"( branza de vaci) aluatul iese mai pufos,iar gombotii nu se intaresc dupa ce se racesc...si avea dreptate!

 

INGREDIENTE

  • 400 g faina + cateva linguri pt modelat
  • 1 kg de cartofi
  • 1 cutie branzica cu smantana Delaco
  • 25 de prune bistrite bine coapte
  • 3 lg de gris
  • 500 g pesmet
  • 5 lg de zahar + 2 in compozitie
  • sare
  • scortisoara
  • 2 oua
  • 1oo ml ulei
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gomboti cu prune (aluat cu branzica "Ceva fin"):

Cartofii se fierb in coaja apoi se cojesc si se faramiteaza cu o furculita cat mai marunt. Se pun ouale intregi si cele 3 linguri de zahar, sarea si grisul. Se amesteca bine, apoi se adauga branzica si faina ,framantand bine. Compozitia rezultata se lasa la frigider jumatate de ora.


Prunele se spala bine, se crapa si se scot samburii, se presara cu zahar si scortisoara si se lasa sa stea cat timp sta si coca la frigider.


Intr-o tigaie se pune cam 100 ml de ulei si se incinge, apoi se pune pesmetul si se lasa la rumenit, la foc mic,sa nu se arda; cand e rosiatic inchis se adauga si zaharul si se mai lasa 2-3 minute ;se ia de pe foc si se lasa la racit.


Se pregatesc doua farfurii intinse cu faina, una va servi la modelarea gombotilor, iar pe cealata se vor aseza pe masura ce se fac, astfel nu se vor lipi ;


Se pune la foc o cratita destul de larga cu apa cat sa dea peste gomboti, se da in clocot.


Intre timp se scoate compozitia din frigider si se ia cate o lingura de compozitie, se pun in palma infainata bine, se formeaza o coca plata iar in mijloc se pune o pruna.; se acopera pruna bine si se modeleaza o forma rotunda, cu ajutorul fainii; pe masura ce se fac, se pun gombotii pe farfuria cu faina, departati unul de celalalt sa nu se lipeasca intre ei.


Cand da in clocot apa, se adauga un praf de sare si o lingura de ulei si se pun gombotii unul cate unul cu grija cu ajutorul unei linguri, dar nu prea multi,ca sa nu se lipeasca; se lasa pana cand incep sa se ridice la suprafata, apoi inca vreo 2-3 minute si se scot apoi cu ajutorul unei palete pe o farfurie.


Cat sunt inca fierbinti se tavalesc bine prin pesmet si se asaza pe farfuria de servit.


Se servesc calzi.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti cu prune (aluat cu branzica "Ceva fin")" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

COMENTARII (10)

Rocsi 1

06.09.2013, 21:10

Superi

Valclaudia 1

06.09.2013, 23:02

Sidy 1

07.09.2013, 07:47

Minunati mai ales ca e vremea prunelor
".."samachise"= branza de vaci.." Trebuie sa te contrazic ! Samachise = lapte prins ,facut acasa ,din lapte de vaca....

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert prajitura cu ciocolata alba
  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!