Jemne - Pâinea mirilor

de Bucataras in Piine, 2 Sep 2014 | 1674 vizualizari

 

Atunci când se asează la masa mare, mirelui și miresei li se aduc 2 colaci frumosi împodobiți cu flori (jemne), pregătiți din aluat de cozonac.
Mirele și mireasa trebuie să-l rupă aplicând doar o mână. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate în noua familie.

 

INGREDIENTE

  • 2,5 kg de făină de grîu Gold Maya BL00
  • 1 pahar de zahăr,
  • 1 lingură de sare,
  • 1 pahar de ulei vegetal,
  • 8 ouă pentru aluat,
  • 2 ouă pentru uns pâinea,
  • 100 g de drojdii,
  • 6 pahare de apă

Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Jemne - Pâinea mirilor:

Atunci când se asează la masa mare, mirelui și miresei li se aduc 2 colaci frumosi împodobiți cu flori (jemne), pregătiți din aluat de cozonac.


Mirele și mireasa trebuie să-l rupă aplicând doar o mână. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate în noua familie. Apoi colacul e împărțit ca să revină tuturor nuntasșilor să guste din el.


Se pot așeza pe masa mirilor 2-4 Jemne, iar în unele dintre ele se vor înfige lumânările.


Se pregătește plămădeala: întru-un pahar cu apă caldă se dizolvă drojdia și se adaugă 2 linguri de făină, 2 linguriţe de zahăr, sare (trebuie să aibă consistenţa unei smânâni).


Se pune plămădeala la loc cald pentru 20-30 minute.


Între timp, într-un vas adînc se cerne făina, se adăugă ouăle, zahărul, uleiul vegetal, apa, se amestecă și se adaugă plămădeala.


După ce se obține un aluat elastic, se lasă să se odihnească sub o pînză la loc uscat 1-1,5 ore.


Se frământă aluatul, se împletește în formă rotundă sau ovală, apoi se lasă din nou să crească.


Se unge cu ou bătut, apoi se decorează cu diferite flori și frunze din aluat, steluțe, păsări etc.


Se coace în cuptorul încălzit la temperatura de 175-180 grade 40-45 min.


Pâinea mirilor este gata, atunci cînd la străpungere cu o scobitoare pe ea nu rămîn urme de aluat.


Secretul brutarului


Pentru decor se recomandă să se folosească aluatul fără ou, zahăr, unt.


Jemnele se pot pregăti și din alt tip de aluat de cozonac.


 

TIPS-URI

1

 Citeste si Colacul/Turta Miresei

2

Cireste si Colacul Mirelui

3

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya. Foto: brutaria.com

Daca ti-a placut reteta noastra "Jemne - Pâinea mirilor" nu uita sa-i faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

Bya Ralu 1

02.09.2014, 13:48

ce super e

simona72 1

02.09.2014, 16:44

Nu am auzit de obiceiul asta...excelenta treaba!

Rocsi 1

03.09.2014, 10:57

Frumoasa paine!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Tarta cu branzeturi grecesti
  • 13

    L

  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Black Friday Oster Romania
RETETA RECOMANDATA
Chifle cu lapte batut si rosii uscate