"Kabsa" cu pui

de Mihaela11_jo in Pui, 13 Dec 2010 | 4642 vizualizari

 

"Kabsa" este o mancare care se serveste mai ales in Arabia Saudita , unde multi o socotesc mancarea nationala,dar si in restul tarilor din golf; totusi se pare ca este originara din Yemen.
Este o mancare mixta : orez si carne.
Condimentele care o fac deosebita sunt: piperul,cuisoarele,cardamomul,sofranul,scortisoara,lamaia neagra,foile de dafin si nucsoara.
Carnea folosita poate fi de miel,pui,capra,crevete.
Aroma este imbogatita de stafide, semintele de pin, migdale si cajou.
Carnea poate fi gatita in diverse moduri.
“Mandi” este o tehnica beduina in care carnea de miel condimentata este grilata intr-o groapa in pamant, care se acopere pana carnea este gata.
“Mathbi” este un alt procedeu beduin, in care carnea condimentata este plasata pe pietre plate asezate pe jaratec.
“Madghoot” este tehnica de fierbere a carnii in cratita de fiert sub presiune.
Loomi sunt lamai uscate negre; sunt foarte populare in tarile arabe si Iran.Se obtin prin fierberea si uscarea lamailor verzi.Dau mancarii un gust astringent si pot fi puse in orez intregi sau macinate cu restul condimentelor.

 

INGREDIENTE

  • 2 pahare de orez cu bobul lung( brun American,basmati)
  • 2 piepturi de pui ( sau un pui intreg)
  • 2 lingurite condiment de pui macinat ( pentru marinat puiul):piper alb,coriandru,cardamom
  • 2 lingurite ulei de masline( pentru marinat puiul)
  • sucul de la o lamaie mica( pentru marinat puiul)
  • 120gm pasta de rosii
  • 2 cepe de marime medie taiate pestisori
  • 2 lingurite condiment macinat pentru kabsa:scortisoara,cardamom,coriandru,galingal( ghimbir albastru),chimin, piper,sofran, foi de dafin, nucsoara
  • 1 lingurita cuisoare intregi
  • 3-4 bucati loomi( lamai uscate negre)
  • 3-4 lingurite ketchup (pentru pui)
  • 4 linguri ulei de porumb
  • 2-3 linguri stafide( lasate in apa calda 15 minute)
  • 3-4 morcovi pentru supa de pui
  •  1 ceapa medie intreaga pentru supa de pui
  • 4 pahare supa rezultata de la fiertul puiului strecurata
  • seminte de pin ( optional)
  • seminte de migdale ( optional)
  • seminte de cajou( optional)
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Kabsa" cu pui:

Puiul se condimenteaza cu condiment pentru pui , se stropeste cu ulei de masline si suc de lamaie si se lasa 2-3 ore.

Se curata morcovii si se pun intr-o cratita de fiert sub presiune cu o ceapa intreaga si o lamaie neagra in 2 litrii de apa.

Cand apa incepe sa fiarba se pune pieptul de pui taiat in jumatati .

Se fierbe 25 de minute.

Se scoate puiul si se aseaza intr-o tava termorezistenta.

Se unge cu ketchup, se stropeste cu ulei de masline si se presara cu piper proaspat macinat.

Se adauga putina supa de pui , cateva fire de rozmarin si se da la cuptorul incalzit la 220 de grade pana se rumeneste.

Uleiul de porumb se incinge intr-o cratita antiaderenta si se prajesc semintele de pin, migdale si cajou pana iau o culoare aurie.

Se scot intr-un bol.

In acelasi ulei se caleste ceapa pana devine aurie, apoi se adauga supa de pui , pasta de rosii,loomi,cuisoarele,condimentul pentru kabsa si stafidele.

Cand supa incepe sa fiarba se adauga orezul ( oparit in prealabil si spalat).

Se acopera si se fierbe la foc mic 25 de minute.

Orezul se pune pe un platou impreuna cu puiul scos de la cuptor; se decoreaza cu semintele de pin, migdale sau cajou.

Se consuma cu salata mixta sau iaurt.

Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra ""Kabsa" cu pui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (30)

Mihaela11_jo 1

15.12.2010, 15:14

Multumesc Ruxy, am 2 baieti si o fata

adry88 1

08.05.2011, 16:22

Panacris 1

02.04.2015, 08:08

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura delicioasa zmeura
  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salata cu mozzarella si pesto

ieri la 22:00

Desert inghetata straciatella pe bat

ieri la 20:58

Gris cu lapte

de RODIMUR 4

ieri la 20:44

Aperitiv ciuperci umplute cu ricotta, invelite in bacon

de Rocsi 9

ieri la 19:53

RETETA RECOMANDATA
Tocanita de pui cu ceapa, usturoi si mamaliga