Madlene

de Panacris in Prajituri, 6 Ian 2014 | 2384 vizualizari

 

”Aceste prăjiturele în formă de scoică sunt cunoscute în Franța de la începutul secolului al XVIII lea. Sunt coapte în formă de scoică, dar numele lor rămâne un mister. Este posibil să fi fost numite așa de Ludovic al XV-lea, în 1755, după Madeleine Paulmier, patisier șef al socrului său, Stanislaw Leszczynski, rege al Poloniei și duce de Lorena, de unde provine prăjitura. Informațiile le-am preluat direct din revista Delicii la cuptor!” Cum am văzut forma la revista Delicii, nu m-am putut abține;) De mult vânez forma asta. Ei și dacă în revistă a fost publicată și rețeta, zis și făcut. Am purces la treabă ;) P.S. Abia am reușit să prind ceva poze finale ;)

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluatul de bază:
  • unt nesărat 125 g,
  • făină albă de grâu 125 g,
  • ouă 4 bucăți,
  • zahăr tos 125 g,
  • zahăr vanilinat 1 plic,
  • esență de Butter vanilie 1 fiolă,
  • esență de portocale 1 fiolă.
  • Pentru variante:
  • pudră de cacao 2 linguri,
  • fructe confiate cca. 100 g,
  • nucă prăjită și tocată grosier cca. 100 g,
  • zahăr pudră pentru ornat.
Portii: 27
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Madlene:

Untul se topește într-o crăticioară cu fund dublu și se lasă la răcit. Între timp ouăle, zahărul, esențele se bat într-un vas special, cel de fiert lapte sau la BainMarie cu telul, în cazul meu cu mixer-ul, până se îngroașă, se deschide la culoare și ăși triplează volumul. Se ia vasul de pe foc, se bate în continuare, până cînd se răcește, apoi se adaugă făina cernută și se amestecă uțor până se încorporează toate ingredientele. Când amestecul s-a omogenizat complet se adaugă untul topit și se amestecă ușor până se înglobează toate ingredientele. Amestecul obținut se împarte în trei porții egale.


Pentru madlenele cu nucă, se adaugă nuca tăiată grosier, se amestecă ușo, până ce se înglobează, apoi se ia cu lingura din compoziție, se umplu locașurile fromei, unse cu puțin unt, și se dau la copt în cuptorul preîncins cca. 10 minute până ce sunt rumenite și elastice la atingere. Se lasă să se răcească în forme, apoi se scot și formele se curăță și se pregătesc pentru următoarea șarjă.


Pentru madlenele cu cacao se cerne pudra de cacao, se amestecă bine, apoi se toarnă în foma de copt. Se procedează la fel ca la cele cu nucă. pentru madlenele cu fructe confiate, se adaugă fructele în aluatul de bază și se procedează ca mai sus.


Madlene se pudrează cu zahăr praf vanilinat.


Spor și poftă bună!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Madlene" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Rocsi 1

06.01.2014, 19:38

Foarte bune si aromate

diaconta 1

07.01.2014, 09:49

Foarte mult imi plac,sper sa le vina si lor randul candva

Panacris 1

07.01.2014, 13:28

Mulțumesc pentru aprecieri Bucătărași!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert prajitura cu ciocolata alba
  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!