Magiun de prune cu nuci

de RODIMUR in Dulceata / Gem, 24 Sep 2017 | 3530 vizualizari

 

Magiunul este o pastă de prune, dulce-acrișoară, care se face fără zahăr. Numele lui vine din limba turcă ("macun"), iar după opinia unor lingviști, ar exista cuvinte similare și în limbile slave (bulgară, sârbă), chiar mai apropiate, ca pronunție de cuvântul românesc.
În Moldova s-a păstrat în mod special această denumire de origine turcă, deși se mai folosește un sinonim de origine ucraineană ("povidlă").
În Transilvania, influențele vestice își spun cuvântul, în așa fel încât găsim, pentru magiun sinonimele: "lictar", sau "silvoiz".
Un alt obicei moldovenesc este acela de a face magiunul cu nuci, ceea ce am făcut și eu acum, în cantitate mică, doar pentru a satisface o poftă...
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 3 borcane de magiun de prune și câteva lingurițe, pentru gustat.

 

INGREDIENTE

  • 3 kg de prune albăstrui
  • 200 grame de miez de nucă
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Magiun de prune cu nuci:

Se aleg prune albăstrui coapte bine și dulci. Se spală, se lasă puțin la scurs, se scot sâmburii, după care se dau prin mașina de tocat, sau prin alt instrument de mărunțire. Cine vrea, poate să lase prunele întregi, să nu le mărunțească.


Se pun prunele la cuptor, într-o oală mare emailată, la foc mare și se amestecă din când în când, ca să nu se prindă compoziția de fundul vasului.


Între timp, se pun nucile în cuptor, să se rumenească bine și când sunt calde încă, se curăță de pielițe (care sunt amare) și se taie în bucățele mici.


Când magiunul a scăzut mai mult de jumătate din cantitatea inițială, se scoate vasul din cuptor și se adaugă nucile prăjite, amestecându-se bine, să fie uniform distribuite în compoziție. Cu cât scade mai mult, cu atât magiunul se va închide la culoare.


Magiunul se toarnă fierbinte în borcane curate și uscate, iar după ce s-a răcit, se pun capacele. Cînd magiunul s-a răcit, se depozitează borcanele în cămară, la un loc curat, aerisit și răcoros.


Dacă magiunul nu a scăzut suficient, se pun borcanele, fără capace, după ce s-au răcit, pe o tavă în cuptor și se țin la foc mediu până ce deasupra se formează o crustă. Se lasă borcanele în cuptor, ca să se răcească, apoi se scot, se înfiletează capacele și se dau la cămară.


La degustare, odată borcanul început, este bine să se depoziteze în frigider, ca să nu se acrească. Lipsa zahărului din compoziție își spune cuvântul...

TIPS-URI

1

Amestecați magiunul din când în când, ca să nu se prindă de fundul vasului și să nu aibă un gust afumat.

2

Prepararea magiunului în cuptor este o operațiune de durată (3-4 ore, la foc mare).

3

Magiunul se toarnă fierbinte în borcane, așezate pe un suport metalic, care preia șocul termic și astfel, sticla nu se va sparge.

4

Dacă prunele nu sunt foarte dulci, magiunul va fi acru. În cazul că nu vă place, gustați magiunul și adăugați, la mare rigoare, zahărul care să-l facă pe placul dumneavoastră, dar nu prea mult, pentru că atunci nu ar mai fi magiun, ci gem. Magiunul trebuie să fie dulce-acrișor, fără zahăr.

5

Pentru că scade foarte mult, magiunul se face în cantități mai mari de 3 kg de prune.

6

Cel mai bine, magiunul se prepară la vatră, în curte, în cazane mari de fontă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Magiun de prune cu nuci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

4.7L Digital HingedLid

- 25 %
599.99 lei
449.99 lei

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (25)

RODIMUR 1

27.09.2017, 09:54

Mulțumesc, Mihaela!

mihaelar63 1

27.09.2017, 15:10

Foarte gustos si deosebit

RODIMUR 1

27.09.2017, 16:15

Mulțumesc frumos, Mihaela!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

MotanLaOale

6624 puncte

Constelatialeu

4475 puncte

Rocsi

4453 puncte

Ksenya

3965 puncte

Panacris

3756 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Gem de prune si pere