"Maglubeh"

de Mihaela11_jo in Mancaruri cu carne, 28 Noi 2010 | 6752 vizualizari

 

"Maglubeh"( sau maqlubeh sau maklubeh) este o mancare specifica palestiniana cu carne de oaie, vita sau pui,legume si orez ; se fierbe pana orezul este uscat astfel incat sa se poata intoarce pe un platou.
Spaniolii o numesc “Paella araba” iar englezii “Upside down dish”.
In limba romana s-ar traduce mancare" Rasturnata".
Initial a fost o mancare taraneasca; astazi insa este socotita o mancare speciala, care se serveste musafirilor si se gateste vinerea, ziua de sarbatoare in tarile musulmane.

 

INGREDIENTE

  • 750 gm carne de vita( optional pui sau carne de oaie)  
  • 2 vinete de marime medie  
  • 1 ceapa mare  
  • 1 capatana de usturoi  
  • 2 rosii mari  
  • 1 conopida de marime medie  
  • 2 morcovi mari  
  • 2 cartofi de marime medie  
  • 2 cani de orez American cu bobul alb  
  • ulei de porumb ( sau margarina de palmier)  
  • 2 lingurite de sare  
  • 2 linguri condiment macinat pentru maglubeh: chimin,cuisoare,ghimbir,piper,foi de dafin,cardamom,coriandru  
  • seminte de migdale ( jumatati)  
  • seminte de pin( l.araba –snobar)  
  • 6-8 seminte de cardamom zdrobite
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Maglubeh":

Carnea de vita se taie in bucati de cca 4 cm ; se spala si se pune la fiert cu apa si  o lingurita de sare intr-o cratita de fiert subpresiune 45 de minute; se strecoara supa de carne si se pastreaza.

Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun semintele de pin ; se lasa doar sa ia o culoare aurie si se scot intr-un castron.La fel se procedeaza cu semintele de migdale.

Vinetele se curata de coaja, se spala si se taie  pe lung in felii de cca 1,5 cm grosime; se sareaza si se lasa sa stea 20 de minute sau pana au eliminat apa din ele.

Se storc de apa si se calesc in ulei; se scot pe hartie absorbanta.

Conopida se spala ; se desface in buchetele  care se calesc in ulei pana iau o culoare aurie.

Cartofii se curata de coaja, se taie in bucati mai mari si se calesc in ulei.

Morcovii se curata  de coaja, se taie rondele mai groase si se calesc in ulei.

Ceapa se taie pestisori si se caleste in ulei.

Cateii se usturoi se calesc intregi in ulei.

Toate legumele se scot pe hartie absorbanta.

Orezul se opareste si se lasa cu apa calda 10 minute, apoi se trece prin jet de apa rece pana apa a devenit clara, deci s-a spalat excesul de amidon.

Intr-o cratita antiaderenta se aseaza un strat subtire de orez.

Peste orez se aseaza la mijloc carnea de vita fiarta si pe margini cartofii.

Se aseaza un strat de rosii feliate, care se presara cu ceapa, usturoiul si morcovii.

Urmatorul strat este format din conopida.

Peste conopida se aseaza feliile de vinete si apoi restul de orez.

Peste orez se presara cateva seminte de cardamom zdrobite.

Supa de carne se incalzeste, se adauga restul de sare, condimentele de maglubeh si se toarna peste orez  pana il depaseste cu 1,5 cm.

Cantitatea de apa trebuie calculata foarte bine , astfel incat orezul sa nu ramana prea moale; altfel nu ramane ca un tort la intoarcere.

Se pune la foc tare pana incepe sa fiarba , apoi se fierbe la foc minim 35-40 de minute , pana orezul a absorbit toata supa si bobul a ramas ferm.

Se poate pregati si in cratita “rice cooker” .In acest caz cratita se opreste automat cand orezul este gata.

Se rastoarna  pe un platou si se mai lasa astfel 5 minute , pentru ca orezul sa pastreze forma cratitei.

Se decoreaza cu seminte de migdale si pin.

Se serveste cu salata araba mixta, cu salata de castraveti cu iaurt sau simplu doar cu iaurt.

Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra ""Maglubeh"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

samira2 1

10.06.2013, 13:49

Mihaela11_jo 1

11.06.2013, 12:06

samira

babi5 1

09.10.2013, 17:25

Delicioasa

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

12850 puncte

Rux

Rux 9

10160 puncte

mihaelar63

8020 puncte

katty

7870 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Tarta cu mere si branza
  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

  • 25

    S

  • 26

    D

  • 27

    L

  • 28

    MA