Gulaş

de diaconta in Mancaruri cu carne, 6 Mar 2013 | 4646 vizualizari

 

Gulaşul este o supă sau tocană ce are la bază carnea de vită sau porc,paprika sau boia de ardei şi ceapă,fiind socotită o mâncare tradiţională în Ungaria.
Cuvântul gulaş provine din ungurescul gulyás, care înseamnă pastor,cioban.Cunoscuţi pentru vitele lor,ciobanii maghiari plecau cu turmele în locuri îndepărtate,pentru a vinde animalele.La lăsarea serii,sacrificau vitele mai slabe pentru a-şi potoli foamea.Carnea de vită era pusă într-un ceaun alături de ceapă,ardei,paprika şi apă ,lăsată apoi să fiarbă câteva ore.
Se spune că reţeta datează de la sfârşitul secolului IX,gulaşul a fost consumat mult timp doar de oamenii de la ţară,ajungând pe masa orăşenilor doar spre sfârşitul secolului XIX.
Gulaşul a fost inclus frecvent în meniul restaurantelor,fiind foarte apreciat de turişti.
In prezent,gulaşul este preparat în multe ţări,existând anual şi un festival al gulaşului în oraşul Szolnok.
Este evident că şi în zona Ardealului se prepara foarte des.
Eu l-am pregătit cu carne de porc şi l-am servit cu smântână.

 

INGREDIENTE

  • 500 g pulpa de porc degresata(fara grasime)
  • 400 g cartofi
  • 4 morcovi
  • 2 buc ceapa rosie
  • 1 ceapa alba
  • O radacina pastârnac
  • O bucata ţelina radacina
  • Ardei kapia roşu
  • Ardei iute chilly
  • 100 ml suc de rosii
  • O foaie de dafin
  • Sare
  • Piper
  • Boia de ardei
  • Ulei
  • Patrunjel si marar verde
  • Smântâna pentru servit
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gulaş:

Uleiul l-am pus în vasul în care urmeaza sa pregatesc gulaşul.Am pus apoi ceapa taiata marunt sa se caleasca putin.


Am luat de pe foc,am adaugat boiaua si carnea taiata cubulete.


Am pus iarasi vasul pe foc si am lasat pâna când carnea din gulas si-a schimbat culoarea.


Am pus sare,piper,foaia de dafin.


Am acoperit cu apa si am lasat sa fiarba.


Când carnea a fost de jumatate fiarta,am adaugat morcovii,ţelina,pastârnacul si cartofii .


Se mai adauga sare si piper daca este cazul.


Spre final am adaugat in gulas sucul de rosii si ardeiul iute.


Am mai lasat cateva minute la foc mic si am adaugat verdeata.


Am servit gulas cu smântâna si ardei iute.




Poftă bună !!!


 

TIPS-URI

1

Cuvântul gulaş provine din ungurescul gulyás, care înseamnă pastor,cioban

Daca ti-a placut reteta noastra "Gulaş" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (25)

Rocsi 1

08.03.2013, 20:27

O super bunatate..As servi o portie cu ochii inchisi

Krystyan Trendy 1

17.11.2013, 11:00

gustos gulasul

ArianaBala 1

12.03.2014, 16:57

Am facut si eu dupa reteta ta... A iesit minunat!!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Evantai cu legume
  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Piept de pui umplut cu legume

de oanapl 5

ieri la 23:26

Somon la cuptor cu 4 garnituri

de Oana 8

ieri la 18:24

Snitele din muschi de porc in crusta de cascavea cu mustar si pesmet

pe 21.09 la 21:46

RETETA RECOMANDATA
Ardei umplut