"Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina

de Mihaela11_jo in Vita, 21 Mar 2013 | 4370 vizualizari

 

Maglubeh( sau maqlubeh sau maklubeh) este o mancare specifica palestiniana cu carne de oaie(pui,vita), legume si orez ; se fierbe pana orezul este uscat astfel incat sa se poata intoarce pe un platou.Spaniolii o numesc “Paella araba” iar englezii “Upside down dish”.In limba romana s-ar traduce mancare rasturnata.
Initial a fost o mancare taraneasca; astazi insa este socotita o mancare speciala care se serveste musafirilor si se gateste vinerea, ziua de sarbatoare in tarile musulmane.

Bobul de gradina este originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni, evrei, greci, romani, care o foloseau in alimentatie, dar si ca ofranda adusa zeilor. Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba, broad bean, fava bean, faba bean, field bean, bell bean, or tic bean. Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mancare, creme. Semintele, uscate, prajite si macinate, se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea, iar sub forma de faina, in amestec cu cea de grau sau de secara, servesc la prepararea unui sortiment de paine.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg bob verde de gradina
  • 2 cani si jumatate de orez
  • 1/2 kg carne de vita
  • 1 ceapa medie
  • 1/2 legatura de coriandru verde
  • cuisoare
  • 7-8 seminte de cardamom
  • ulei de masline
  • 2 lingurite condiment pentru maqlubeh: chimin,cuisoare,ghimbir,piper,foi de dafin,cardamom,coriandru
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • seminte de pin(“snobar”)
  • seminte de migdale( jumatati)
  • 1,5 l apa
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina:

Se pune apa la fiert cu sare si ceapa in care am infipt cuisoarele ;se adauga carnea de vita si se fierbe in cratita de fiert sub presiune 45 de minute.


Ceapa se indeparteaza dupa ce a fiert carnea si supa se strecoara.


Bobul verde de gradina se taie in bucati de 2-3 cm.


Se incinge uleiul de masline intr-o cratita anti aderenta si se adauga pastaile de bob impreuna cu coriandrul taiat marunt, sare si piper proaspat macinat dupa gust.


Dupa 5 minute se adauga ¾ pahar de apa in care a fiert carnea si se lasa la foc mediu cca 20 de minute.


Orezul se opareste si se spala bine.


In cratita in care gatim maglubeh se aseaza mai intai un strat de orez; peste orez punem pastaile de bob si apoi carnea fiarta de vita.


Se acopere cu restul de orez si se presara cu condimentul pentru maglubeh.


Supa in care a fiert carnea se potriveste de sare si se toarna peste orez, numai cat sa-l acopere.


Se pune la fiert mai intai la foc normal si cand incepe sa fiarba se acopere cu un capac si se reduce focul la minim.


Se fierbe 20-25 de minute.


Se rastoarna pe platoul de servire si se lasa 5 minute, dupa care se ridica cratita.


Se prajesc semintele de pin si migdalele in ulei pana iau o culoareaurie.


Se presara peste maglubeh.


Se serveste cu salata arabeasca mixta sau cu iaurt.


Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Orezul arabesc trebuie sa fie bine fiert ,dar bobul trebuie sa ramana ferm; de aceea proportia orez/apa este 1 cana orez /1 cana si ¼ apa.Am pus fotografii cu toate etapele prepararii;dupa ce se intoarce orezul trebuie sa ramana ca un tort.

2

"Maglubeh" se poate prepapara si cu boabele proaspete de la bobul verde de gradina.

Daca ti-a placut reteta noastra ""Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (21)

Mihaela11_jo 1

24.03.2013, 00:05

sebirizescu
Sidy am pus o fotografie cu bobul verde; este foarte popular in tarile arabe atat verde cat si boabele uscate
eduard
gaby_gabytza
merisor
toamna07
Any
Rocsi
Anett
Jamila
Laurenta
Ruxy

Panacris 1

28.03.2013, 10:28

Super! La favorite cu ea!

mihaelar63 1

06.04.2013, 15:15

Deosebita reteta , de altfel ca tot ce ne prezinti Mi-ar place sa o prepar si eu

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Valurile Dunarii (Donauwellen)
  • 14

    J

  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

RETETA RECOMANDATA
Rulada din muschiulet de vitel cu legume