"Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina

de Mihaela11_jo in Vita, 21 Mar 2013 | 8707 vizualizari

 

Maglubeh( sau maqlubeh sau maklubeh) este o mancare specifica palestiniana cu carne de oaie(pui,vita), legume si orez ; se fierbe pana orezul este uscat astfel incat sa se poata intoarce pe un platou.Spaniolii o numesc “Paella araba” iar englezii “Upside down dish”.In limba romana s-ar traduce mancare rasturnata.
Initial a fost o mancare taraneasca; astazi insa este socotita o mancare speciala care se serveste musafirilor si se gateste vinerea, ziua de sarbatoare in tarile musulmane.

Bobul de gradina este originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni, evrei, greci, romani, care o foloseau in alimentatie, dar si ca ofranda adusa zeilor. Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba, broad bean, fava bean, faba bean, field bean, bell bean, or tic bean. Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mancare, creme. Semintele, uscate, prajite si macinate, se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea, iar sub forma de faina, in amestec cu cea de grau sau de secara, servesc la prepararea unui sortiment de paine.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg bob verde de gradina
  • 2 cani si jumatate de orez
  • 1/2 kg carne de vita
  • 1 ceapa medie
  • 1/2 legatura de coriandru verde
  • cuisoare
  • 7-8 seminte de cardamom
  • ulei de masline
  • 2 lingurite condiment pentru maqlubeh: chimin,cuisoare,ghimbir,piper,foi de dafin,cardamom,coriandru
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • seminte de pin(“snobar”)
  • seminte de migdale( jumatati)
  • 1,5 l apa
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina:

Se pune apa la fiert cu sare si ceapa in care am infipt cuisoarele ;se adauga carnea de vita si se fierbe in cratita de fiert sub presiune 45 de minute.

Ceapa se indeparteaza dupa ce a fiert carnea si supa se strecoara.

Bobul verde de gradina se taie in bucati de 2-3 cm.

Se incinge uleiul de masline intr-o cratita anti aderenta si se adauga pastaile de bob impreuna cu coriandrul taiat marunt, sare si piper proaspat macinat dupa gust.

Dupa 5 minute se adauga ¾ pahar de apa in care a fiert carnea si se lasa la foc mediu cca 20 de minute.

Orezul se opareste si se spala bine.

In cratita in care gatim maglubeh se aseaza mai intai un strat de orez; peste orez punem pastaile de bob si apoi carnea fiarta de vita.

Se acopere cu restul de orez si se presara cu  condimentul  pentru maglubeh.

Supa in care a fiert carnea se potriveste de sare si se toarna peste orez, numai cat sa-l acopere.

Se pune la fiert mai intai la foc normal si cand incepe sa fiarba se acopere cu un capac si se reduce focul la minim.

Se fierbe 20-25 de minute.

Se rastoarna pe platoul de servire si se lasa 5 minute, dupa care se ridica cratita.

Se prajesc semintele de pin si migdalele in ulei pana iau o culoareaurie.

Se presara peste maglubeh.

Se serveste cu salata arabeasca mixta sau cu iaurt.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Orezul arabesc trebuie sa fie bine fiert ,dar bobul trebuie sa ramana ferm; de aceea proportia orez/apa este 1 cana orez /1 cana si ¼ apa.Am pus fotografii cu toate etapele prepararii;dupa ce se intoarce orezul trebuie sa ramana ca un tort.

2

"Maglubeh" se poate prepapara si cu boabele proaspete de la bobul verde de gradina.

Daca ti-a placut reteta noastra ""Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

Panacris 1

28.03.2013, 10:28

Super! La favorite cu ea!

mihaelar63 1

06.04.2013, 15:15

Deosebita reteta , de altfel ca tot ce ne prezinti Mi-ar place sa o prepar si eu

Rahela Velicu 1

13.06.2021, 13:50

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

ieri la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

ieri la 11:25

Cornulețe fragede - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 10:21

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Bob verde cu sos de rosii