"Maglubeh" cu pui

de Mihaela11_jo in Pui, 19 Dec 2012 | 3443 vizualizari

 

Maglubeh( sau maqlubeh sau maklubeh) este o mancare specifica palestiniana cu carne de oaie, legume si orez ; se fierbe pana orezul este uscat astfel incat sa se poata intoarce pe un platou.Spaniolii o numesc “Paella araba” iar englezii “Upside down dish”.In limba romana s-ar traduce mancare rasturnata.
Initial a fost o mancare taraneasca; astazi insa este socotita o mancare speciala care se serveste musafirilor si se gateste vinerea, ziua de sarbatoare in tarile musulmane.
Aceasta este varianta cu pui.

 

INGREDIENTE

  • 1 pui intreg sau 2 piepti de pui
  • 2 vinete de marime medie
  • 1 ceapa mare
  • 1 capatana de usturoi
  • 2 rosii mari
  • 1 conopida de marime medie
  • 2 morcovi mari
  • 2 cartofi de marime medie
  • 2 cani de orez American cu bobul alb
  • ulei de porumb ( sau margarina de palmier)
  • 2 lingurite de sare
  • 2 linguri condiment macinat pentru maglubeh: chimin,cuisoare,ghimbir,piper,foi de dafin,cardamom,coriandru
  • seminte de migdale ( jumatati)
  • seminte de pin( l.araba –snobar)
  • 6-8 semite de cardamom zdrobite
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Maglubeh" cu pui:

Puiul se spala si se taie in sferturi sau pieptii de pui in jumatati; se pune la fiert cu apa si o lingurita de sare intr-o cratita de fiert subpresiune 30 de minute; se strecoara supa de carne si se pastreaza.


Puiul se poate pune fiert impreuna cu orezul sau se da la cuptor sa se rumeneasca.


Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun semintele de pin ; se lasa doar sa ia o culoare aurie si se scot intr-un castron.La fel se procedeaza cu semintele de migdale.


Vinetele se curata de coaja, se spala si se taie pe lung in felii de cca 1,5 cm grosime; se sareaza si se lasa sa stea 20 de minute sau pana au eliminat apa din ele.


Se storc de apa si se calesc in ulei; se scot pe hartie absorbanta.


Conopida se spala ; se desface in buchetele care se calesc in ulei pana iau o culoare aurie.


Cartofii se curata de coaja, se taie in bucati mai mari si se calesc in ulei.


Morcovii se curata de coaja, se taie rondele mai groase si se calesc in ulei.


Ceapa se taie pestisori si se caleste in ulei.


Cateii se usturoi se calesc intregi in ulei.


Toate legumele se scot pe hartie absorbanta.


Orezul se opareste si se lasa cu apa calda 15 minute, apoi se trece prin jet de apa rece pana apa a devenit clara, deci s-a spalat excesul de amidon.


Intr-o cratita antiaderenta se aseaza un strat subtire de orez.


Peste orez se aseaza un strat de rosii feliate, care se presara cu ceapa, usturoiul si morcovii.


Urmatorul strat este format din conopida.


Peste conopida se aseaza feliile de vinete si apoi restul de orez.


Peste orez se presara cateva seminte de cardamom zdrobite.


Supa de carne se incalzeste, se adauga restul de sare, condimentele de maglubeh si se toarna peste orez pana il depaseste cu 1,5 cm.


Cantitatea de apa trebuie calculata foarte bine , astfel incat orezul sa nu ramana prea moale; altfel nu ramane ca un tort la intoarcere.


Se pune la foc tare pana incepe sa fiarba , apoi se fierbe la foc minim 35-40 de minute , pana orezul a absorbit toata supa si bobul a ramas ferm.


Se poate pregati si in cratita “rice cooker”.In acest caz cratita se opreste automat cand orezul este gata.


Se rastoarna pe un platou si se mai lasa astfel 5 minute , pentru ca orezul sa pastreze forma cratitei.


Daca puiul nu s-a pus cu orezul si legumele se aseaza peste orez.


Se decoreaza cu seminte de migdale si pin.


Se serveste cu salata araba mixta


http://www.bucataras.ro/retete/salata-mixta-cu-pasta-de-susan-specifica-tarilor-arabe-21336.html


sau salata de castraveti cu iaurt


http://www.bucataras.ro/retete/salata-araba-de-castraveti-14482.html


sau simplu doar cu iaurt.


Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra ""Maglubeh" cu pui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei

Mixer compact cu bol

- 27 %
499.99 lei
364.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (29)

Dya Daniela Andrei 1

20.12.2012, 11:09

Minunata!

ANNA_46 1

21.12.2012, 11:08

Ce bine arata

Satisfyyourcravings 1

14.01.2013, 10:22

Ce frumos arată!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura delicioasa zmeura
  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Pui umplut a la marocaine (reteta video)