Maios

de dantes in Mezel de casa, 15 Ian 2020 | 7707 vizualizari

 

Bunatati pentru Craciun
 

 

INGREDIENTE

  • 1 Kg ficat de porc
  • 2 kg gusa de porc
  • 5 buc mate de porc
  • 600 gr ceapa alba
  • 200 gr untura de porc
  • dupa gust sare de mare
  • dupa gust piper macinat
  • dupa gust cimbru uscat
  • 10 l apa
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Maios:

Ficatul de porc se curata si se lasa in apa rece circa o ora.Gusa de porc trebuie sa fie cat mai grasa, se taie in bucati mari si se pune la fiert intr-o oala cat mai mare.

Cand gusa este aproape fiarta, se pune la fiert si ficatul de porc.

 Ficatul l-am lasat pe foc cam 20-30 de minute. El NU trebuie sa fie fiert complet, ci sa ramana cu mijlocul moale si rozaliu. Daca il lasati sa fiarba in nestire, el se intareste si se inchide la culoare.

 Cand sunt gata fierte, scoatem bucatile de gusa si ficat si le lasam sa se raceasca. Zeama in care au fiert nu se arunca.

 Ceapa se curata, se taie solzisori si se caleste in untura de porc, pana devine translucida, apoi se lasa la racit.

 Cele trei ingrediente se dau prin masina de tocat, carnea de doua ori, si se amesteca cu ajutorul unui mixer, adaugand din zeama in care au fiert, pana obtinem o pasta fina, pe care o condimentam dupa gust.

  Matele sunt sarate si trebuie mai intai inmuiate in apa rece (sau calduta) si apoi clatite bine de tot sub jet de apa rece, atat in interior, cat si la exterior. Cel mai simplu e sa le trageti un capat pe robinet si sa lasati apa sa curga bine de tot prin ele. Cu ocazia asta, se vede si daca sunt sparte.

 Cand am terminat de umplut bucatile de maios, le punem la fiert, la foc mic, in zeama in care a fiert carnea, circa 40 de minute, si se scot si se clatesc in jet de apa rece, pentru a indeparta grasimea si se lasa la zvantat pe un blat de lemn.

 

TIPS-URI

1

Maiosul se poate afuma sau se pastreaza la rece circa 3 saptamani.

Daca ti-a placut reteta noastra "Maios" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

Rocsi 1

16.01.2020, 19:27

gaby_gabytza 1

17.01.2020, 12:18

excelent de sarbatori

Catalina L 1

21.01.2020, 16:56

ce bun o fi

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

  Limonada a la Cleme - racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

Cornulețe fragede - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 02.05 la 10:21

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Jambon cu boia si usturoi fiert in zeama de varza acra