Mascarpone de casa

de Lia_ in Prajituri, 14 Apr 2014 | 9229 vizualizari

 

Am observat aici, pe site, dar si in blogosfera, o avalansa de torturi si prajituri care au in componenta crema pe baza de mascarpone. M-am ajutat mai intai pe mine si m-as bucura daca o gasiti si voi de ajutor. Se adreseaza celor din localitati mici care nu au supermarket in localitate, eu asa am observat, ca mascarpone la pret jos sunt doar produsele marca proprie a unui supermarket. In rest, diferenta este considerabila. Nici un mare efort peivind prepararea. Doar se amesteca la cald compozitia care nu are mai mult de doua ingrediente si apoi o lasi de capul ei la sedimentat, nu trebuie sa ii mai faci nimic. Vei obtine o compozitie neteda, cremoasa, groasa, mai consistenta decat cea din magazin si, desigur, mult mai ieftina decat sortimentele cu pretentii. Pentru asta, vei folosi fara grija smantana lichida cea mai ieftina. Italienii folosesc aceasta branza in preparate dulci dar si sarate. Toti ati mancat si cunoasteti Tiramisu, exista insa multe alte retete delicioase cu mascarpone.

 

INGREDIENTE

  • 500 g smantana dulce lichida 30% grasime minim, de dorit 32%
  • 1 lingura zeama de lamaie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mascarpone de casa:

1. Pune smantana intr-o oala cu fund dublu sau una foarte groasa si incalzeste-o la foc mediu-scăzut, amestecand constant, pana cand ajunge la 85/90 ° C. Va dura aproximativ 15 minute. Daca da semne ca vrea sa clocoteasca, mai pune o plita de protectie sub oala si dai focul la minim.


2. Adauga sucul de lamaie si amesteci până când capata un pic de consistenta crema. Probeaza si vezi daca aceasta compozitie imbraca lingura cu o pelicula opaca, cam de consistenta laptelui de pasare, daca ai mai preparat asa ceva.


3. Opresti focul si lasi sa se răcească in frigider, timp de 20 minute.


4. Pregatesti o panza densa, si o pliezi in doua daca nu este foarte compacta, in nici un caz tifon care are textura cu orificii prea mari. Daca ai o strecuratoare cu diametru mai mare, de vreo 15cm, o pui deasupra unui castron si cu panza deasupra, marginile le fixezi bine cu un elastic daca panza nu este suficient de mare. Eu am fiert o batista nefolosita, veche, de buna calitate, densa, cu scopul de a se strange materialul si mai mult. Am improvizat o sedila, ancorand-o de manerele unei craticioare si i-am capsat doua pense acolo unde statea departe de peretii vasului. M-am zapacit, pentru ca aveam strecuratoare mare, puteam sa alcatuiesc mai simplu si elegant aceasta instalatie.


5. Torni crema de smantana ingrosata in sedila. Compozitia va mai fi un pic calduta. Daca s-a racit, nu-i bai.


6. Acoperi cu folie alimentara sau un capac pe masura vasului, introduci vasul in frigider si lasi la scurs pentru 24 de ore (minim o noapte), timp in care va colecta zer si va separa branza mascarpone. Stratul de deasupra va avea consistenta unei smantani groase dar la fund va fi foarte vascoasa. Prin omogenizare obtineti o branza mascarpone densa si consistenta. Daca nu o folosesti imediat, o transferi intr-un borcanel din sticla cu capac.


Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Am folosit doua pachete de cate 200g smantana pentru frisca si am obtinut 200 g mascarpone.

2

Am utilizat cea mai ieftina smantana, marca proprie a unui supermarket si o cutie de 250g standard ar costa 7 lei in varianta de casa, iar calitatea este comparabila cu a celor cu pret dublu.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mascarpone de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (29)

MOKUSKA 1

12.05.2014, 11:01

Bravo!

bianca92 1

23.08.2014, 15:05

iti trebuie foarte multa rabdare sa faci asta dar cred ca merita

Lia_ 1

24.08.2014, 22:29

nu merita decat daca locuiesti intr-o zona in care n-ai acces la mascarpone la pret redus (de supermarket). ...cei din provincie...

la 18 lei cutia de 250g, faci un tort de banii astia

multumesc pentru comentariu

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

TOP
utilizatori

mirela0911

7940 puncte

RODIMUR

7480 puncte

mihaelar63

7360 puncte

Rocsi

7200 puncte

Rahela Velicu

6510 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Negresa de post cu nuci
  • 05

    MI

  • 06

    J

  • 07

    V

  • 08

    S

  • 09

    D

  • 10

    L

  • 11

    MA

RETETA RECOMANDATA
Chec rapid cu alune de padure si stafide