Miel la proțap

de Panacris in Oaie, 28 Apr 2013 | 15995 vizualizari

 

Postez această rețetă, în avanpremiera Sărbătorilor Pascale. Rețeta o împart în mod egal cu soțul, suntem mereu o echipă, el se ocupă de partea grosieră, eu de detalii! Este ”indicat” să aveți minim cca. 10-15 musafiri la acest festin! Baiț-ul este esențial, păstrează carnea moale și îi dă aromă plăcută.Trebuie să aveți răbdare, ca să savurați momentul final, coacerea durează aprox. 4-5 ore!

 

INGREDIENTE

  • miel de cca. 10-12 kg,

Pentru baiț:

  • sare grunjoasă, rozmarin, oregano, cimbru, piper măcinat cca. 2 plicuri, ulei de măsline cca. 500 ml, vin alb sec cca. 2000 ml, ceapă galbenă 4-5 bucăți, lămâi 4-5 bucăți, slănină pentru împănat, usturoi cca. 2-3 căpățâni pentru împănat,

Pentru umplutură:

  • praz cca 1000 g,
  • mere roșii cca. 4-5 bucăți,
  • portocale 2-3 bucăți,
  • lămâi 2-3 bucăți,
  • ciuperci cca. 500 g,
  • măsline cca. 350 g,
  • usturoi 2-3 căței,
  • sare iodată,
  • piper proaspăt măcinat,
  • Pentru zeama de uns în timpul coacerii:
  • lâmâi cca. 4-5 bucăți,
  • portocale cca. 6 bucăți,
  • ulei de măsline cca. 300 ml,
  • vin roșu sec cca. 2000 l,
  • oregano,
  • sare iodată.

Pentru pensula de uns:

  • menta cca. 4-5 fire
  • cimbru cca. 4-5 fire,
  • busuioc cca. 4-5 fire.

Pentru copt:

  • cărbuni cca. 20 kg.
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Miel la proțap:

Mielul achiziționat, trebuie să fie curățat de organe și pe cât posibil, tăietura de pe burtă, să fie cît mai mică.  Se trece la ”frecarea” lui cu sare grunjoasă și piper (să scape de celulită!), după care în mod obligatoriu se mai da o ”dușcă” de ce ai la îndemână, așa spune Tata Zmeu, altfel nu se frăgezește mielul ;), apoi se continuă cu împănarea mielului cu bucățele slănină afumată și usturoi,   în părțile cu carne de grosime mai mare. Sfat, usturoiul trebuie doar un pic strivit! Se alege o ”copaie” dacă se poate din aceea în care am făcut băiță, atunci când am fost și noi odată mici,   să poată cuprinde întregul miel. Se așează mielul la odihnă, peste care se răstoarnă, baiț-ul, preparat, în prealabil amestecate într-un vas separat. Probabil că întregul conținut nu va acoperi complet mielul și atunci se va completa cu apa și se pun la rece. Acest proces, se efectuază cu cca. 3 zile înainte de eveniment! Mielul se scoate din baiț, se atârnă în cârlige, pentru a se scurge zeama bine, apoi se așează la frigare.

Între timp se preapară umplutura. Prazul, ciupercile și merele se taie grosier, apoi se călesc în puțin ulei de măsline. Se adaugă portocalele, lămâile, usturoiul și măslinele, se asezonează de sare, piper și condimente. Se umple mielul/ berbecuțul cu amestecul de mai sus, răcit, apoi se coase cu sârmă alimentară sau sfoară mai groasă.

Amestecul pentru uns conține, zeamă de lămâie, porticale, ulei de măsline, vin, sare iodat și condimente.

Menta, cimbrul și busuiocul, se spală, apoi se leagă ca și o pensulă, folosindu-se la de uns, mielul/berbecuțul pus la frigare. 

Mielul/berbecuțul se rotisează cca. 4-5 ore la grătar, la o temperatură ridicată, folosiți lemne doar pentru aromă! Se unge constant cu ”animalul” cu amestecul pentru uns, dacă se termină mai faceți o porție! După vreo 5 ore de rotisat, când mielul/ berbecuțul are culoarea maroniu închis (nu vă lăsați păcățliți de arsură, e ars pe din afară, dar pe la oase poate fi crud!) , se poate orpi focul, și servi friptura direct de pe rotisor.  Spor, răbdare și succes! Poftă bună!

TIPS-URI

1

umplutura poate varia în funcție de gusturi!

2

aici aveti si alte detalii foto http://www.bucataras.ro/panacris/foto/album/589/

Daca ti-a placut reteta noastra "Miel la proțap" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (37)

Panacris 1

30.04.2013, 10:58

Ruxy

ionela2682 1

30.04.2013, 13:03

VAAALELEUU..DAR CE MINUNATIE AI PREGATIT!!!

Krystyan Trendy 1

16.12.2013, 12:17

foarte gustos mielul

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tocana de miel