Minciunele

de miki_a in Dulciuri, 28 Ian 2017 | 78296 vizualizari

 

Ca la bucatarasi acasa!  
Bune, placute si spornice....vestitele minciunele, desertul copilariei noastre!
La prepararea aluatului, am folosit reteta clasica de cozonac! 

 

INGREDIENTE

  • 500 gr. faina alba cernuta + 30 gr. pentru infainat masa de lucru;
  • 100 gr. unt moale (nu topit);
  • 50 gr. zahar brun
  • 100 gr. smantana grasa (25%)
  • 100 ml. lapte caldut
  • 3 galbenusuri
  • 25 gr. drojdie proaspata
  • 1 lingurita rasa cu sare fina
  • 1 lingurita cu zahar vanilat (facut in casa)
  • 200-300 ml. ulei pentru prajit
  • zahar pudra pentru servit.
Portii: 60
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Minciunele:

Pentru inceput, pregatim toate ingredientele (sa fie la temperatura camerei).

Intr-un vas adanc, cernem faina. Punem untul taiat cubulete si framantam usor.

Dizolvam drojdia in laptele caldut, impreuna cu o lingurita de zahar si una de faina. Omogenizam si lasam sa dospeasca.

Intr-un bol mic, amestecam si omogenizam galbenusurile, sarea, smantana, zaharul pudra vanilat si restul de zahar brun.

Facem o "fantana" in vasul cu faina si turnam cele doua compozitii. Amestecam cu mainile, mai usor la inceput, iar pe parcurs mai energic, pana formam un aluat fin, dens, frumos.

Daca aluatul vi se pare lipicios (depinde foarte mult de faina folosita), mai punem cateva prize de faina si / sau ulei pana se leaga si nu se mai lipeste de maini.

Framantam aluatul maxim 30 de minute, dupa care il lasam la dospit, intr-un loc cald, ferit de curent, pana isi dubleaza volumul.

Impartim aluatul in doua. Infainam suprafata de lucru (nu e un pas obligatoriu), intindem aluatul si incepem sa il decupam, in dreptunghiuri mai mici sau mai mari. In mijlocul dreptunghiurilor, facem cate o taietura mica si trecem un colt sau pe amandoua prin ea.

Intr-o tigaie (sau friteoza) incingem uleiul si punem "minciunele" la prajit, pe ambele parti, pana devin frumoase si aramii. 

Le scoatem pe servete absorbante. 

Le servim calde sau reci, simple, pudrate, cu creme, frisca, dulceata!

Spor si pofta buna! 

TIPS-URI

1

Puteti aromatiza aluatul cu ce va place (coaja rasa de portocale, lamaie, esente etc).

2

Se pot face si la cuptor!

3

Puteti mari / micsora cantitatea de zahar sau il puteti inlocui cu indulcitori, siropuri etc.

Daca ti-a placut reteta noastra "Minciunele" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Guguluf cu dovleac