Minciunele

de miki_a in Dulciuri, 28 Ian 2017 | 12098 vizualizari

 

Ca la bucatarasi acasa!  
Bune, placute si spornice....vestitele minciunele, desertul copilariei noastre!
La prepararea aluatului, am folosit reteta clasica de cozonac! 

 

INGREDIENTE

  • 500 gr. faina alba cernuta + 30 gr. pentru infainat masa de lucru;
  • 100 gr. unt moale (nu topit);
  • 50 gr. zahar brun
  • 100 gr. smantana grasa (25%)
  • 100 ml. lapte caldut
  • 3 galbenusuri
  • 25 gr. drojdie proaspata
  • 1 lingurita rasa cu sare fina
  • 1 lingurita cu zahar vanilat (facut in casa)
  • 200-300 ml. ulei pentru prajit
  • zahar pudra pentru servit.
Portii: 60
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Minciunele:

Pentru inceput, pregatim toate ingredientele (sa fie la temperatura camerei).


Intr-un vas adanc, cernem faina. Punem untul taiat cubulete si framantam usor.


Dizolvam drojdia in laptele caldut, impreuna cu o lingurita de zahar si una de faina. Omogenizam si lasam sa dospeasca.


Intr-un bol mic, amestecam si omogenizam galbenusurile, sarea, smantana, zaharul pudra si restul de zahar brun.


Facem o "fantana" in vasul cu faina si turnam cele doua compozitii. Amestecam cu mainile, mai usor la inceput, iar pe parcurs mai energic, pana formam un aluat fin, dens, frumos.


Daca aluatul vi se pare lipicios (depinde foarte mult de faina folosita), mai punem cateva prize de faina si / sau ulei pana se leaga si nu se mai lipeste de maini.


Framantam aluatul maxim 30 de minute, dupa care il lasam la dospit, intr-un loc cald, ferit de curent, pana isi dubleaza volumul.


Impartim aluatul in doua. Infainam suprafata de lucru (nu e un pas obligatoriu), intindem aluatul si incepem sa il decupam, in dreptunghiuri mai mici sau mai mari. In mijlocul dreptunghiurilor, facem cate o taietura mica si trecem un colt sau pe amandoua prin ea.


Intr-o tigaie (sau friteoza) incingem uleiul si punem "minciunele" la prajit, pe ambele parti, pana devin frumoase si aramii.


Le scoatem pe servete absorbante.


Le servim calde sau reci, simple, pudrate, cu creme, frisca, dulceata!


Spor si pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Puteti aromatiza aluatul cu ce va place (coaja rasa de portocale, lamaie, esente etc).

2

Se pot face si la cuptor!

3

Puteti mari / micsora cantitatea de zahar sau il puteti inlocui cu indulcitori, siropuri etc.

Daca ti-a placut reteta noastra "Minciunele" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (38)

miki_a 1

07.02.2017, 17:22

Mulțumesc, Ancutsa!

silvi0ara 1

08.02.2017, 21:09

miki_a 1

09.02.2017, 14:04

Mulțumesc mult, d-na Silvia!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

oanapl

5240 puncte

mihaelar63

5040 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Desert gogosi cu lingura