Mucenici moldovenesti

de mihasara in Prajituri, 8 Mar 2013 | 1342 vizualizari

 

In fiecare primavara, pe 9 martie, se sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de Mucenici si cred eu ca in aproape fiecare casa se pregatesc mucenici.

Fie in varianta moldoveneasca, copti si insiropati, fie fierti in apa cu zahar, dar in ambele cazuri nu lipseste nuca, mierea si scortiosara.:)

Eu pregatesc ambele variante, dar sincer nu ma pot hotari care este preferata mea.

Prima reteta postata astazi va fi cea de mucenici moldovenesti. Au iesit niste pufosenii aromate si insiropate de ne-am lins pe degete:).

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina
  • un cub drojdie proaspata
  • 100 gr zahar
  • 200 ml lapte
  • 120 ml unt topit
  • 4 galbenusuri esenta vanilie
  • coaja rasa de portocale si lamaie.
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti:

Cernem faina intr-un vas incapator.


Punem peste faina drojdia, galbenusurile batute bine pret de cateva minute, coaja de lamaie si de portocale, esenta de vanilie si laptele in care am dizolvat zaharul, plus un praf de sare.


Amestecam bine si pe masura ce framantam adaugam putin cate putin untul topit.


Framantam pana se desprinde aluatul de maini.


Acoperim vasul cu un prosop curat si il lasam la dospit la caldura si fara curenti de aer.


Il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul, dupa care inpartim aluatul in cate parti dorim.


Ungem suprafata de lucru cu ulei si incepem sa modelam opturile.


Le asezam in tava, pe hartie de copt si le mai lasam la dospit 30 de minute.


Intre timp setam cuptorul la 180de grade..


Dupa ce au crescut mucenicii ii ungem cu galbenus amestecat cu putin lapte si ii bagam la cuptor pentru jumatate de ora.


Cat timp se coc mucenicii, pregatim siropul: punem o cana de apa si una de zahar intr-o oala la fiert.


Adaugam esenta de rom si de vanilie si lasam sa se lege.


Cand sunt gata mucenicii ii scoatem din tava si ii introducem in oala cu sirop.


Recomand sa-i tineti un pic mai mult in sirop-sunt deliciosi.


Presaram peste, nuca macinata sau taiata cat mai marunt, dar nu inainte de a-i unge cu miere.


Sunt deliciosi!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (4)

Lau 1

08.03.2013, 14:47

MotanLaOale 1

08.03.2013, 15:58

Rocsi 1

08.03.2013, 21:09

Ce frumosi|!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Evantai cu legume
  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Piept de pui umplut cu legume

de oanapl 5

ieri la 23:26

Somon la cuptor cu 4 garnituri

de Oana 8

ieri la 18:24

Snitele din muschi de porc in crusta de cascavea cu mustar si pesmet

pe 21.09 la 21:46

RETETA RECOMANDATA
Desert negresa cu cirese