Mucenici moldovenesti ( Sfintisori )

de Ina in Dulciuri, 8 Mar 2016 | 2930 vizualizari

 

De cum am vazut reteta video a Oanei   mi-am propus ca pentru ziua de maine sa o incerc si bine am facut :X
Nu exagerez daca spun ca-s cei mai buni mucenici facuti/ mancati vreodata . Consistenta aluatului si aromele siropului sunt perfecte! :X 
Multumesc, Oana! :-* 

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:
  • 1000 g faina alba superioara 000
  • 50 g drojdie proaspata
  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 400 ml lapte caldut
  • 180 g unt topit
  • un praf de sare
  • 1 fiola esenta de rom
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
Pentru sirop:
  • 500 ml apa
  • 250 gr zahar
  • 2 batoane de scortisoara
  • jumatate de lingurita cu seminte de anason
  • 4-5 boabe de ienibahar
  • 1 lingurita esenta de rom
Pentru uns :
  • 2-3 galbenusuri
  • 2-3 linguri de lapte
In plus:
  • miere de albine
  • miez de nuca maruntit
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti ( Sfintisori ):

Punem intr-o cana drojdia impreuna cu 2 linguri de zahar, 80 ml lapte cald si 2 linguri de faina. Lasam maiaua sa creasca 10 minute, la cald.


In vasul de framantare punem faina si facem in mijloc un crater in care vom pune restul ingredientelor : ouale batute, untul topit, zaharul, un praf de sare, esenta de rom si coaja rasa de lamaie. Omogenizam usor cu mana, adaugam maiaua, restul laptelui cald si continuam framantarea pana obtinem un aluat omogen. Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam sa creasca aluatul, la loc cald si ferit de curent, aproximativ o ora.


In acest timp ne ocupam de prepararea siropului: intr-o craticioara punem 500 ml apa si 250 g zahar , 2 batoane de scortisoara, seminte de anason si 4-5 boabele de ienibahar. Fierbem la foc mic pana ce se dizolva zaharul , iar siropul capata culoare maronie. Oprim focul si adaugam esenta de rom . Lasam sa se raceasca .


Cand aluatul si-a dublat volumul incepem sa rupem din el bucati din care vom forma mucenicii : mai intai facem sululete pe masa usor infainata , iar din sululete vom forma cerculete si apoi opturi. Asazam mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam sa creasca si in tava, acoperiti de un prosop, pentru cca 30 minute.


Intr-un castron amestecam cu o furculita 2-3 galbenusuri cu 2-3 linguri cu laptele ( mie mi-au intrat 3 galbenusuri ) si ungem mucenicii cu o pensula, dupa care ii coacem pentru 30 minute la foc mic, in cuptorul preincalzit . Cand sunt rumeniti ii scoatem, iar dupa 5 minute ii scufundam rapid in sirop si-i asezam pe platou.


Ungem mucenicii cu miere de albine si presaram nuca maruntita .


Servim cu mare pofta :X

 

TIPS-URI

1

laptele trebuie sa fie incalzit cat sa putem tine degetul in el fara sa ne friga.

2

cu cat faina este de calitate superioara, cu atat aluatul va avea o consistenta mai buna si va creste frumos, nu se va lasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti ( Sfintisori )" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

Oana 1

10.03.2016, 11:32

Ce frumosi ti-au iesit, Ina! Ma bucur mult ca ti-au placut!

elucubratiiculinare 1

10.03.2016, 17:14

Ina 1

10.03.2016, 20:03

Multumesc pentru aprecieri, dragelor!
Oana, n-am sa incerc alta reteta. Asta ramane batuta in cuie ))
P.S. Eu am pus mai putina faina, intrucat mi se parea ca iese prea vartos aluatul

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

mirela0911

11040 puncte

Rahela Velicu

9810 puncte

Constelatialeu

9520 puncte

Lau

Lau 9

9430 puncte

MotanLaOale

9050 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Supa cu zdrente-"Provocarea GastroArt"

de abetina 3

ieri la 22:19

Spice de grau cu carnaciori si cascaval

de Ancutsa 5

ieri la 21:19

Tarte si rozete cu branza, ierburi si marar

de Ancutsa 5

ieri la 21:11

Aripioare lipicioase cu cartofi

ieri la 19:53

Chiftele de vara cu ierburi de gradina

de Ancutsa 5

ieri la 19:47

RETETA RECOMANDATA
Desert mucenici moldovenesti pufosi