Mucenici pentru 9 martie

de Oana in Mancaruri de post, 7 Apr 2009 | 23936 vizualizari

 

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara, in ziua mucenicilor, se deschid Portile Raiului, iar gospodinele pregatesc 40 de colacei numiti mucenici. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt facuti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca.


In Dobrogea, mucenici au tot forma cifrei 8, dar sunt facuti din aluat de paine, mai mici, uscati in cuptor si apoi fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca. Daca pana in 8 martie a fost ziua femeii, pe 9 martie se spune ca este ziua barbatului, obiceiul fiind sa se bea si 40 de pahare cu vin in cinstea Sfintilor Mucenici.

 

INGREDIENTE

  • 500g mucenici uscati
  • 4 l apa
  • 400 g zahar
  • esente de rom si vanilie
  • zahar vanilat cu aroma de rom
  • scortisoara
  • coaja rasa de la o lamaie
  • nuca (coapta putin in cuptor si apoi macinata mai marisor)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici pentru 9 martie:

Mama facea intotdeauna mucenicii in casa, din faina cu sare si apa, framanta un aluat elastic, il intindea cu facaletul si apoi cu un aparat special, in forma cifrei 8, decupa mucenicii. Ii punea apoi in tava si ii usca la cuptor


Apa se pune la fiert cu zaharul, iar cand clocoteste se pun mucenicii si se lasa sa fiarba la foc mic, 10 minute. Apoi se opreste focul si se acopera oala cu un capac si se lasa sa se raceasca complet.


Aromele se adauga numai cand siropul este rece, se pune romul, esenta de vanilie, zaharul vanilat, coaja de lamaie (si portocala, optional). Scortisoara si nuca se pun in farfurie in momentul servirii, altfel se amaraste siropul.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici pentru 9 martie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (17)

ryta 1

08.03.2014, 15:28

Lia_ 1

09.03.2014, 09:08

uite ca am intrat ca sa verific daca zaharul se pune in apa. anii trecuti, vecina mea m-a invatat sa il pun doar in farfurie, odata cu nuca, dar mi se parea aiurea si il puneam ca si tine, in apa.

reisnaor_2006 1

09.03.2015, 17:09

si eu am facut ieri si nu mai am ,asi mai fii mancat o portie,foarte buna reteta ta

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Adinuta san

10080 puncte

mirela0911

6160 puncte

Rocsi

5870 puncte

Rahela Velicu

5330 puncte

RODIMUR

4920 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Mancare de post- tocanita de ciuperci