Mucenici/ Sfintisori moldovenesti

de Retete_din_suflet in Prajituri, 19 Feb 2013 | 3851 vizualizari

 

Acus trecem in luna Martie si se apropie sarbatoarea celor 40 de Sfinti! Am zis sa public din timp o reteta de mucenici. :D

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina,
  • 2 oua,
  • 150 ml lapte caldut,
  • 1 plic de zahar vanilat,
  • 25 g drojdie proaspata + 1lingurita de zahar,
  • 2 lg zahar,
  • 1 lg coaja de portocala,
  • 3 lg de ulei,
  • un praf de sare.
  • Sirop:
  • 1 ceasca zahar,
  • 4 lg miere,
  • 2 cesti apa,
  • 200-250 g nuca macinata.
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici/ Sfintisori moldovenesti:

Aluat:


Punem drojdia, 1 lingurita de zahar si 2 lingurite de lapte caldut intr-un bol si o dizolvam. Adaugam 4 lingurite de faina si omogenizam, sa iasa ca o smantana groasa. Se pune la loc cald sa isi dubleze volumul.


Batem ouale cu zahar, coaja de portocala si laptele caldut.Punem faina intr-un bol mare, unde urmeaza sa framantam. Facem o gropita in mijloc si adaugam drojdia crecuta si amestecul de oua cu lapte Amestecam cu o lingura pana prinde consitenta. Se incepe sa se framante cu mana pana se incorporeaza faina. Trebuie sa iasa un aluat usor de modelat si sa nu se prinda de maini. Se mai poate adauga 1-2 linguri de faina sau de lapte.


Se pune si uleiul treptat si se framanta bine inca 15min. Cand e bine framantat, aluatul este moale si elastic. Cand apesi cu degetul pe el se va modela usor. Il punem la loc caldut, il acoperim cu 2-3 prosoape si il lasam sa isi dubleze volumul. cam 45 minute.


Dupa ce a crescut, formati mucenicii.


Luam o bucatica de aluat si o intindem pe masa de lucru unsa cu putin ulei. Sa nu fie prea subtire cat un deget asa. O rulam in forma de 8. De asemenea, puteti impleti doua astefl de fasii si dupa care faceti 8.


Deschidem cuptorul la foc potrivit, 180ºC. Punem mucenicii in tava, tapetata cu hartie de copt si ii lasam la crescut 10 minute.


Facem un sirop pentru uns din 3-4 lg zahar si 100 ml apa. Ii pensulam usor si ii bagam la cuptor pt 20min-180ºC pana se rumenesc frumos.


Intre timp facem siropul: Punem 2 cesti de apa+1ceasca zahar+4 lg miere pe foc pana cand prinde consistenta. Puteti adauga si putin rom.


Cand s-au mai racit mucenicii bagatii in sirop, intoarcetii de 2-3 ori si asezatii intr-o tava si presarati nuca macinata. Daca ii doriti mai insiropati, eu una...nici nu se pune problema....ii ador cu mult sirop, turnati siropul ramas peste ei dupa nuca macinata.


O bunatate, nu alta! Au fost prima mea reusita cu un aluat dospit! de atunci folosesc aluatul in diferite retete! :D


Reteta este inspirata din doua locuri: de la mama soacra si de la Laura Sava.


Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

E bine ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, mai ales pentru aluat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici/ Sfintisori moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari pentru tine si casa ta

Blender Profesional Oster Pro

- 300 lei
1299.99 lei
999.99 lei

Hair Clipper 41mm

- 20 %
249.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (8)

mamaieelena 1

19.02.2013, 21:37

MotanLaOale 1

19.02.2013, 22:47

Bya Ralu 1

18.03.2013, 22:31

buni buni!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

mirela0911

11040 puncte

Rahela Velicu

9810 puncte

Constelatialeu

9520 puncte

Lau

Lau 9

9430 puncte

MotanLaOale

9050 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Sfintisori moldovenesti