Nougat glacé cu sos caramel

de Lia_ in Torturi, 13 Mar 2014 | 3175 vizualizari

 

Pastrez din vara anului trecut reteta "Nougat glacé" ca fiind un deliciu aromat de preparat in zi de sarbatoare. Stiu ca au mai preparat-o si alti bucatarasi :) . "Nougat glacé" are in compozitie crantz si asta mi-a dat voie sa ii asociez tema caramel, adica sa o stropesc din belsug cu sos caramel in loc de coulis-ul din fructe propus de Radu Popovici de la care am luat reteta, coulis pe care l-am folosit si aratat la tortul din bezea Himalaya.
Varianta coulisului din fructe este mai racoritoare si mai putin dulce dar eu am vrut sa sugerez inca o varianta.

 

INGREDIENTE

  • CRANTZ
  • 200 g zahar
  • 200 g alune de padure, tocate (sau nuci)
  • FRISCA
  • 1 litru frisca lichida din smantana naturala obligatoriu
  • plicuri cu intaritoare (sa aveti la indemana in caz ca nu se bate simplu)
  • MERINGUE ITALIENNE
  • 3 albusuri de ou
  • 250 g zahar pt. sirop
  • 150 ml apa pt. sirop
  • ............................
  • - 200 g fructe deshidratate sau confiate (caise, cirese, papaya, etc.), tocate
  • - semintele de la 1/2 pastaie de vanilie sau 1 lingurita de esenta de vanilie (eu am folosit extract de vanilie Bourbon)
  • ORNAMENT PORTIE:
  • -fructe confiate (baghete papaya, cirese confiate, etc.)
  • -sos caramel din dulce de leche
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Nougat glacé cu sos caramel:

CRANTZ


1. Intinzi pe suprafata de lucru o bucata de folie metalica, circa 25 x 35 cm.


2. Toci alunele cu un cutit. Aici eu n-am bagat de seama, pt. ca informatia nu era sistematizata pe puncte in detaliu si am pus alunele intregi :P


3. Incingi o tigaie la foc mediu. Eu am folosit o cratita inox cu fund si pereti grosi. Faci flacara mica, adaugi 200 g zahar si prepari un caramel de culoare bruna. Atentie ca zaharul sa nu se arda.


4. Odata ce siropul a capatat culoarea ambrei, adaugi alunele tocate si amesteci rapid, astfel incat acestea sa se acopere uniform cu sirop. Gatesti alunele circa 1 minut.


5. Transferi crantzul pe bucata de folie metalica si intinzi cat mai uniform. Cum am spus mai sus, voi nu puneti intregi alunele, ca in fotografia de mai jos, ci tocate.


Lasi sa se raceasca si apoi dezlipesti de pe folie.


6. Toaca crantzul cu un cutit solid. Fata de poza de dedesubt, eu l-am mai pus intr-o punga groasa si l-am mai sfaramat cu sucitorul (sau o sticla de sticla daca n-aveti sucitor) ca sa nu se simta fragmente mari din zahar ars, alunele n-ar deranja sa fie mai mari. Il pui deoparte.


FRUCTELE CONFIATE le toci cu cutitul, chiar si ciresele, desi mici, le-am dat in doua.


Bati frisca pana ce se intareste. Pui la rece, in frigider.


MERINGUE ITALIENNE


1. Bati spuma albusurile de ou.


2. Pui pe foc o cratita cu 150 ml apa si 250 g zahar. Amesteci si incingi mixtura pana ce se obtine un sirop care fierbe spumand (pe la 120 °C).


3. Iei craticioara de pe foc si incorporeazi siropul in albusurile de ou, folosind un mixer. Siropul cald va gati albusurile si le va face pufoase.


4. Adaugi vanilia si continui amestecarea inca 2 minute. Lasa mixtura sa se raceasca la frigider.


Cu un tel para sau spatula, amesteci frisca batuta cu fructele tocate, crantz si meringue, cu miscari de jos in sus. Transfera mixtura in forma cu pereti detasabili, captusita cu cosuletul. Bati usor forma cu fundul de suprafata de lucru, ca inghetata sa se aseze uniform. Nu insisti ca sa nu crape cosuletul. Acoperi cu o folie alimentara din plastic. Transferi forma in congelator pentru minim 8 ore.


Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Daca nu optezi pt. cosulet, doar captusesti forma cu folie alimentara din plastic, doua benzi cu latimea diametrului tavii, puse in cruce, pe care la tai mai lungi. Cu "aripile" astea care atarna in afara vei acoperi tortul cat timp sta in congelator (dupa ce ingheata!!!).

Daca ti-a placut reteta noastra "Nougat glacé cu sos caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei

Panini Maker Large

- 40 %
389.99 lei
233.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (36)

Lia_ 1

14.03.2014, 17:54

Luckycake 1

14.03.2014, 21:28

Felicitari ! arata super!

monik80 1

21.03.2015, 06:53

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Falafel de post
  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

RETETA RECOMANDATA
Tort caramel 400