Oua rosii, vopsite natural

de RODIMUR in Aperitive / Garnituri, 27 Apr 2019 | 259 vizualizari

 

Îmi plac ouăle viu colorate, dar în coșurile altora. De mulți ani eu vopsesc ouăle doar natural, în coji de ceapă (chiar dacă uneori culoarea este mai închisă, sau mai ternă) nu numai pentru că este mai sănătos așa, ci și pentru că nu-mi place că vopseaua se ia pe mâini, orice aș face și curățindu-le, pentru a le mânca, se vopsește și albușul. Chiar nu-mi place deloc să mănânc chimicale...
Toată lumea știe că ouăle se pot vopsi natural cu coji de ceapă, dar sunt multe moduri de a o face: cu ouăle ”învelite” în coji, cu ouăle la fiert, printre cojile de ceapă, cu ouăle gata fierte, puse în apa colorată... De-a lungul anilor, am încercat și eu diverse modalități de vopsire a ouălor și în cele din urmă am ajuns la aceasta, care mi se pare cea mai bună. Acestea nu sunt cele mai frumoase ouă roșii pe care le-am făcut vreodată, dar m-am gândit că este bine să vă împărtășesc modalitatea de vopsire a lor.
Numărul de ouă care pot fi vopsite și celelalte cantități (apă, coji de ceapă) depind și de mărimea vasului în care o veți face. Oricum, este bine ca ouăle să nu fie puse în oală, unele peste altele. Eu am folosit o oală de 4 litri,  am vopsit 16 ouă (12 decorate și 4 simple) iar cojile de ceapă cu apa au ajuns până la jumătatea oalei.

 

INGREDIENTE

  • ouă
  • coji de ceapă (galbenă și roșie)
  • apă, cât să acopere bine cojile
  • oțet (2-3 linguri)
Portii: 1
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Oua rosii, vopsite natural:

Mai întâi trebuie pregătită ”vopseaua”. Se pun cojile de ceapă într-un vas (să fie mai mult de jumătate) se acoperă bine cu apă rece și se dă oala la fiert, la foc iute. După ce apa s-a colorat, se mai lasă să fiarbă încă 5-6 minute după care se ia oala de pe foc și se lasă până ce apa se răcește complet.


Când apa s-a răcit complet, se strecoară, iar cojile se aruncă.


Ouăle se spală, în apă cu puțin detergent de vase, ca să nu fie murdare sau cu grăsimi, se clătesc, după care se pot decora cu frunzulițe. Pentru aceasta se taie bucăți de aproximativ 10-12 cm lungime din ciorapi de damă, de culoare bej și se leagă strâns la un capăt. Se umezește oul cu un strop de apă, se lipesc pe el frunzulițe, se pune în bucățica de ciorap, iar apoi se leagă strâns și la capătul celălalt. Dacă frunzulițele s-au deranjat, la legare, se pot aranja la loc cu un ac, cu grijă, prin ciorapul legat. Se procedează la fel până ce se pregătesc toate ouăle.


Se pun ouăle (decorate, sau nu) în oală, se adaugă apa răcită și strecurată în care au fiert cojile și se adaugă 2-3 linguri de oțet. Se dă oala la fiert, la foc mic, apoi mediu iar după ce începe să fiarbă se mai lasă 8-10 minute și apoi se ia oala de pe foc.


Se scot ouăle vopsite din oală, se pun pe o tavă în care s-a pus hârtie absorbantă și după ce s-au răcorit, se scot din ciorap și se îndepărtează frunzulițele. Se ung cu puțin ulei, slănină, sau untură și când sunt reci se pun în frigider și se păstrează acolo, până ce se consumă.


 

TIPS-URI

1

Spălați ouăle în prealabil, cu apă și puțin detergent de vase (nu de rufe!). Clătiți-le apoi rapid, după care le puteți decora/vopsi.

2

Pentru o culoare mai intensă, folosiți mai multe coji de ceapă. Cojile de la ceapa roșie vor da o culoare mai frumoasă, așa că ar fi bine să folosiți din acestea, sau mai multe din acestea.

3

Dacă ouăle vor fi albe, culoarea lor, după vopsire va fi mai deschisă.

4

Scoateți ouăle din frigider cu jumătate de oră înainte de vopsire, ca să se mai încălzească și să ajungă la temperatura apei în care vor fierbe.

5

Faceți ”vopseaua” înainte și lăsați-o să se răcească de tot, înainte de a începe vopsirea ouălor.

6

Dacă nu scoateți cojile din apă, după ce s-a colorat, se vor lipi de ouă și vor ieși pătate.

7

Nu puneți ouăle în apă fierbinte, pentru că se vor crăpa. Răciți complet apa în care le veți vopsi și adăugați oțet, pentru culoare, dar și pentru a împiedica spargerea lor.

8

Dacă veți fierbe prea mult ouăle, sau dacă le veți lăsa să se răcească în apa colorată de la cojile de ceapă, gălbenușul se va înverzi, iar ele vor avea o culoare foarte închisă, maronie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Oua rosii, vopsite natural" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (32)

RODIMUR 1

30.04.2019, 18:48

Mulțumesc, Anca, pentru explicații! Poate voi încerca și eu sâmbătă, de Paștele Blajinilor!

dantes 1

07.05.2019, 10:10

Frumoase!

RODIMUR 1

07.05.2019, 11:10

Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

anuta

8806 puncte

MotanLaOale

7999 puncte

 Merisor

7016 puncte

RODIMUR

5841 puncte

Lau

Lau 9

4290 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Pui cu sos garam masala
  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Oua umplute