Paine alba, simpla

de Panacris in Piine, 23 Mar 2020 | 2241 vizualizari

 

Rețeta clasică, numai bună pentru debutul în bucătărie! ;)  
Ce e mai frumos și plăcut într-o zi ca-n aseta vremuri, să uităm de griji și să adie o aromă de pâine proaspătă în casă.
Rețeta mea este pentru gospodinele moderne, ce nu prea au timp de stat în bucătărie și le asigur că rețeta nu a dat greș niciodată. Dacă nu aveți mașină de pâine, vă puteți folosi de robotul din bucătărie, dacă nu aveți nici așa ceva, vă suflecați mânecile și vă puneți la frământat pâinea, așa cum ați face un masaj iubitului! ;)
Simplu și gustos!

 

INGREDIENTE

  • Făină albă 000, 650 g,
  • Apă călduță 350 ml, (o cană mare de ceai),
  • Sare grunjoasă (mare) 1 lingură,
  • Zahăr tos 3 linguri,
  • Drojdie uscată 1 plic, (drojdie proaspăt 25 g),
  • Ulei de floarea soarelui 4 linguri.
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine alba, simpla:

Mărturisesc că m-am folosit de ajutorul meu din bucătărie, Maricica bis, mașina de frământat și copt pâine. În recipientul masinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, zahărul, uleiul și drojdia (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!) Se programează aparatul pentru frământat, dospit și copt. Atenție ajutați aluatul cu puțină apă, făină sau ulei, ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi lăsați mașina în pace, nu mai deschide-ți capacul, își face treaba singură. 

Dacă nu aveți aparat, puneți într-un vas încăpător făina, în mijloc, faceți o groapă unde adăugați, apa călduță, sarea, zahărul și uleiul, apoi începeți să amestecați, adunând făina dinspre mijloc spre marigine, până ce încorporați toate ingredinetele într-un aluat lipicuos.

Apoi frământați, ușor dinspre margine spre interior, până ce obțineți un aluat elastic.

Sincer, nu vă va ieși din prima, dar orice învățătura are nevoie de exercițiu! ;)  

Apoi formați pâinea, pe rotund sau lunguieț, o puneți într-o formă tremorezistentă, tapetată cu foaie de pergament și făină și o mai lăsați la dospit minim 30 minute.

Apoi o crestați cu un cuțit bine ascuțit sau mai bine cu o lamă de barberit, sterilă ;) și puneți pâinica la copt în cuptorul preîncins cca. 30 minute la 200 grade, apoi încă vreo 20 minute la 150 grade, până ce se rumenește.

 

 Spor și poftă bună!

TIPS-URI

1

P.S. Dacă o să coaceți pâinea, în cuptor electric sau pe gaz, puneți, o tavă cu apă, pe ultimul rând, pentru a se obține un abur, benefic etapei de coacere! ;)

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine alba, simpla" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

Panacris 1

24.03.2020, 10:01

Mihaela, așa am prins reteta clasica de paine albă, din cărticica mașinii de pâine.

Rahela Velicu 1

24.03.2020, 18:02

Rocsi 1

25.03.2020, 20:19

Cea mai buna este!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sos de rosii pentru pizza sau friptura

pe 20.09 la 17:35

Reteta de placinta cu branza de capra, oaie si smantana

pe 17.09 la 19:53

Reteta de tigaie cu arome si emotii de toamna

pe 17.09 la 19:37

Reteta de sapun de casa cu menta si lavanda

pe 16.09 la 22:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

1481 puncte

Rocsi

1376 puncte

MotanLaOale

1214 puncte

oanapl

1044 puncte

Ina

Ina 6

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine de casa