Paine alba simpla - reteta pas cu pas

de ExploraCuisine in Piine, 28 Feb 2011 | 16859 vizualizari

 

Sper sa va ajute pozele pe etape ca sa preparati paine de casa.

 

INGREDIENTE

  •     500 g faina alba de buna calitate (eu aici  cumpar Robin Hood, e cea mai buna)
  •     25 g drojdie proaspata (sau uscata dupa caz, eu cumpar la pachet de la o brutarie)
  •     300 ml apa
  •     1/2 lingurita zahar
  •     3 linguri ulei 
  •     1/2 lingurita sare
Portii: 1
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine alba simpla - reteta pas cu pas:

  Mai intai preparam maiaua:  intr-un bol mic punem drojdia zdrobita, zaharul si 300 ml apa calduta (nu fierbinte!) si o lingura de faina.
 Amestecam bine, punem un stergar deasupra peste bol si lasam vreo 15 minute pana cand maiaua isi dubleza volumul.   daca drojdia este proaspata si de buna calitate, maiaua va creste frumos, in cazul in care nu creste, nu va mai obositi sa continuati, pentru ca nu va creste painea).
       Intre timp, cantarim si cernem faina (cea pe care o folosesc eu e deja cernuta), o punem intr-un vas mai adanc, adaugam sarea si amestecam bine (am citit undeva ca nu e bine ca sarea sa intre in contact cu drojdia) si facem o groapa in mijloc.  Maiaua a crescut...

Adaugam maiaua in faina din bol.

Incepem sa framantam, adaugam uleiul si framantam pana cand aluatul se ia de pe peretii vasului. Eu nu framant decat pana se inglobeaza toata faina.
 Trebuie sa arate asa:

Acoperim cu un stergar vasul si il punem intr-un loc caldut, ferit de curent.(unii sugereaza sa incalziti cuptorul si sa puneti inauntru aluatul, eu din experienta va spun ca aluatul se va intari de la caldura deasupra). Lasati aluatul sa creasca aproximativ 1,5 ore. Dupa ce a crescut frumos...

Pregatim 1 tava (eu folosesc de chec, imi place painea in forma de franzela, dar puteti sa folositi orice tava doriti, depinde de forma pe care vreti sa i-o dati). Scoatem aluatul din bol, si il framantam 1 secunda, si ii dam forma dorita. Il asezam in tava. Preincalzim cuptorul la 195 grade Celsius sau 390 grade F).

Lasam sa creasca inca vreo 30-45 minute, pana cand ajunge sa depaseasca putin tava (acoperim cu stergar tava). Mie imi place painea nu foarte inalta, asa ca nu o las sa creasca exagerat. Dupa 40 min..

Facem usor niste taieturi cu cutitul pentru model fara a apasa aluatul. Eu nu ung cu nimic deasupra painea, iasa foarte frumoasa asa. Dam la cuptorul incins la 390 gr F timp de 40 minute. Mirosul din casa devine ucigator :))

Dupa 40 minute, scoatem painea pe un gratar si lasam sa se raceasca.

Observati ca una e mai mica si una mai mare :))) niciodata nu reusesc sa modelez in mod egal fiecare paine :)  Dupa ce s-a racit, puteti taia felii, yummy!!!

 Si ca sa vedeti cat e de pufoasa...Voila!

  Nu sa-mi laud singura marfa, dar e perfecta!!! pufoasa si aromata, cu o crusta delicioasa! Sper sa va placa painea, caci e tare buna si merge cu orice!

TIPS-URI

1

Pozele ce apar aici arata o cantitate dubla de aluat deoarece eu fac 2 paini odata.     Este bine ca drojdia sa fie la temperatura camerei.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine alba simpla - reteta pas cu pas" nu uita sa-i faci un review.
 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Paine neagra cu germeni de grau