Paine ca la tara

de Lia_ in Piine, 6 Oct 2013 | 15734 vizualizari

 

Hai ca v-am innebunit cu dusul meu la tara, dar m-am intors incarcata cu roade, asa ... cum ne sade bine toamna. Am adus si faina, cu gandul sa fac paine. Am interogat o baba si o matusa cum fac ele painea, amandoua cam la fel, doar ca matusa-mea pune si doua oua.
Am intrebat-o pe baba cat timp lasa pentru prima si a doua dospire? Ea zice: "ei, maica!...io n-am facut niciodata paine cu ceasul!" :))))))).
Cica pana isi dubleaza volumul. Si cica drojdia proaspata nu e bine s-o tinem la congelator (cum zicea Cristi Roman :P dar el facea doar lipii rapide si la alea nu prea mai conteaza).
Si mi-am amintit vara cum finisa bunica painea, o intepa cu furculita si o ungea cu o rosie foarte bine coapta si lasa pe ea multe seminte care se rumeneau si era aspectuoasa dar vedeti bine ca rosiile de-acum nici seminte nu mai au :( ca sa-mi fac decorul.

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina
  • 250 ml apa calduta ca la soare
  • 4 linguri ulei (optional)
  • 2 oua
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita cu varf- sare
  • 1 rosie pentru uns aluatul
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine ca la tara:

Cernem faina intr-un vas (fiindca era de la tara).

Eu am cernut-o chiar pe ziar cum se face la tara :D.

Drojdia o frecam cu zaharul intr-un castronel pana se lichefiaza si adaugam apa calduta.

Facem un cuib in faina si turnam lichidul preparat.

Amestecam cu putin din faina, presaram deasupra putina faina, acoperim capisterea (eu cu castronul) cu un prosop si o lasam la crescut cam 15 min pana isi dubleaza volumul.

Apoi o luam la framantat pana devine un aluat elastic.

Mai intai o framantam in castron, apoi pe blatul de lucru infainat.

Presaram putina faina in castronul gol, punem la loc aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul (30-50 min, depinde de calitatea drojdiei).

Dupa 15 minute incingem la maxim cuptorul cu vasul ceramic gol inauntru, il incingem si pe el ca sa fie ca o vatra.

Dupa ce si-a dublat volumul aluatul, il preframantam si ii dam forma vasului in care o coacem (eu coc in vasul ceramic roman).

Punem aluatul pe hartia de copt si mai lasam 20 minute la crescut acoperita cu un servet de bumbac.

Cand a terminat cu crescutul, il intepam cu furculita si zdropsim deasupra din pulpa cu semninte a unei rosii.

Coacem in cuptorul preincalzit, reducand focul la 200grd pentru 25-30 minute.

Verificam sa fie rumena si nu foarte grea si cand o intoarcem cu fundul in sus si o ciocanim, sa sune a gol.

Coaja painii este crocanta iar miezul pufos si bun!

 

TIPS-URI

1

Noi am rupt cate un codrulet din paine si l-am impanat cu branza de oaie de la tara si cu rosii alaturi, nu mi-a mai trebuit nimic altceva de mancare!

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine ca la tara" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (25)

Lia_ 1

07.10.2013, 18:43

Dia

kukibella 1

08.08.2014, 16:13

Panacris 1

09.03.2015, 08:42

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Valurile Dunarii (Donauwellen)
  • 14

    J

  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Paine greceasca cu feta si masline